Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

«Στοπ» από τους Θεσμούς για την μεταφορά ακινήτων στους ΟΤΑ



«Φρένο» στη μεταφορά ακινήτων στις τοπικές κοινωνίες και τους ΟΤΑ έρχεται να βάλει η συμφωνία Αθήνας και Θεσμών.Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του παραλιακού μετώπου της...
Δραπετσώνας  και εκείνο του Φαληρικού, ενώ αντίστοιχα ακίνητα έχουν μεταβιβαστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.


Η Καθημερινή αναφέρει ότι σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα  για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης η διαδικασία μεταφοράς των ακινήτων που παραμένουν έξω από το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ (και του υπερταμείου) θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή της κυβέρνησης και των θεσμών. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας που θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο σε όλα τα αρχεία του ελληνικού Δημοσίου.
Η ομάδα εργασίας θα απαρτίζεται από στελέχη του υπερταμείου (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ), του υπουργείου Οικονομικών και των επιμέρους υπουργείων. Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, η ομάδα αυτή θα έχει πλήρη πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων όλων των υπουργείων, αλλά και στη βάση ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ). Μάλιστα η ρύθμιση για τη σύσταση της ομάδας εργασίας αποτελεί την προαπαιτούμενη ενέργεια για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Οι εξαιρέσεις 

Σύμφωνα με τη συμφωνία, «εξαιρέσεις στη δημόσια ακίνητη περιουσία (συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε οντότητες ελεγχόμενες από τα υπουργεία) θα λαμβάνουν χώρα πάνω σε κοινά αποδεκτές, μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, γραμμές. Καμία μεταβίβαση δημοσίου ακινήτου δεν θα λάβει χώρα εάν αυτή θεωρείται ενάντια στη νέα νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, με υπογραφή του υπουργού Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή, μεταβιβάστηκε στον δήμο της πόλης ακίνητο στο λιμάνι της Καβάλας, συνολικής έκτασης 1.300 στρεμμάτων. Επίσης πρόσφατα συμφωνήθηκε η μεταβίβαση συγκεκριμένων ακινήτων που βρίσκονται στον προβλήτα Ι του Λιμένα Θεσσαλονίκης σε άλλους δημόσιους φορείς. Ο δήμος και το υπουργείο Πολιτισμού διεκδικούσαν το σύνολο της έκτασης του προβλήτα Ι, αλλά μια τέτοια μεταβίβαση δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην αποκρατικοποίηση.

http://kapistri.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου