Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Νέο σύστημα για εξαγορά πλασματικών ετών

«Κλειδώνει» ο νέος τρόπος υπολογισμού για τα πλασματικά έτη, που οδηγεί μια σειρά από ασφαλισμένους σε αύξηση του κόστους εξαγοράς. Η επίμαχη εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, οριστικοποιώντας τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», η εξαγορά είναι ακριβότερη για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλές αποδοχές, ενώ αντίθετα φαίνεται πως παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για τους δημοσίους υπάλληλους, για μισθωτούς με μισθούς έως 850 ευρώ όπως επίσης για ελευθέρους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα και με τον νέο τρόπο πληρώνουν χαμηλές εισφορές.

Τα πλασματικά χρόνια που εξαγοράζονται εντός του 2017 υπολογίζονται με νέο τρόπο:

  • Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα πληρώνουν (από 13/5/2016) για κάθε μήνα το σύνολο της εισφοράς εργοδότη και εργαζομένου για κύρια σύνταξη, δηλαδή 20% του τελευταίου μεικτού μισθού.
  • Δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν (από 1/1/2017) για κάθε μήνα το 10% των συντάξιμων αποδοχών τους τον μήνα της αίτησης (η εισφορά τους είναι 6,67% και του Δημοσίου ορίστηκε για το 2017 στο 3,33%).
  • Η αλλαγή από 1/1/2017 του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους αλλάζει το πλαίσιο εξαγορών, καθώς πλέον το κόστος των πλασματικών θα υπολογίζεται με τις μηνιαίες εισφορές που θα καταβάλλουν.
  • Αν πληρωθεί όλο το ποσό εφάπαξ, υπάρχει έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς (δηλαδή 4% για 2 έτη, 6% για 3 έτη κ.ο.κ.).

Οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 12 πλασματικά έτη, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι 7 χρόνια.

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (εθνική - ανταποδοτική) προβλέπει και νέο τρόπο συνυπολογισμού των πλασματικών στις αποδοχές του συνταξιούχου.

Συνεπώς τα πλασματικά έτη μπορούν να παίξουν διπλό ρόλο: φέρνουν νωρίτερα τη συνταξιοδότηση και επηρεάζουν το ποσό της σύνταξης.

http://thessbomb.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου