Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Ξεκίνησε στο ΑΠΘ η μεγαλύτερη φοιτητική γιορτή της Θεσσαλονίκης!



Η «Φοιτητική Εβδομάδα» συμπληρώνει 59 χρόνια και παρά το γεγονός ότι αποκαλείται εβδομάδα διαρκεί ένα ολόκληρο μήνα
Μετράει 59 χρόνια και φιλοδοξεί να μη βγει ποτέ στη σύνταξη. Έχει υπερφυσικές ιδιότητες, καθώς… `διαστέλλει τον χρόνο, τον υπερτετραπλασιάζει! Ο λόγος για τη «Φοιτητική Εβδομάδα», τη μεγάλη γιορτή του φοιτητικού κόσμου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που ξεκινά από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις της φετινής «Φοιτητικής Εβδομάδας» και της παράλληλης εκδήλωσης «ΑΠΘ την Κυριακή» παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου και όπως έγινε γνωστό για την προετοιμασία της πρώτης διοργάνωσης εργάστηκαν εθελοντικά 235 φοιτητές/-τριες και της δεύτερης περισσότεροι/-ες από 400.
Η «Φοιτητική Εβδομάδα» περιλαμβάνει 50 δράσεις, ανάμεσα στις οποίες πολλές θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, αθλητικές δραστηριότητες και διαγωνισμούς, κυνήγι θησαυρού και πεζοπορίες, αλλά και εθελοντικές δράσεις, όπως επίδειξη πρώτων βοηθειών, εθελοντική αιμοδοσία, εκδηλώσεις αφιερωμένες στους πρόσφυγες, παρουσιάσεις ερευνητικών προσπαθειών φοιτητών για νέες θεραπείες ασθενειών. Το Σάββατο 13/5 θα πραγματοποιηθεί ο 9ος Αριστοτέλειος δρόμος υγείας μέσα στην Πανεπιστημιούπολη.
«Η φοιτητική Εβδομάδα, παρόλο που λέγεται εβδομάδα, κρατάει μήνα και θα πιάσει και λίγο Ιούνιο, άρα ο χρόνος διαστέλλεται στο Πανεπιστήμιο», ανέφερε ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικών, καθηγητής Νίκος Βαρσακέλης και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, ως Πανεπιστήμιο, που οι φοιτητές μας συμμετέχουν σε όλες αυτές τις δράσεις, είμαστε υπερήφανοι που αυτό το συνεργατικό πνεύμα εξακολουθεί να υπάρχει και ελπίζουμε και η πόλη να είναι ενεργή σε αυτά τα πολιτιστικά δρώμενα».
Στη φετινή Φοιτητική Εβδομάδα επιχειρείται και ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης μέσα από συνεργασίες με φορείς, όπως το ΚΕΘΕΑ και η Αργώ, αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε εγκαταστάσεις του οποίου φιλοξενούνται δράσεις.
«Η διοργάνωση αποτελεί μία καταπληκτική ευκαιρία, για να δείξουμε και στους υπόλοιπους φοιτητές ότι το ΑΠΘ δεν είναι μόνο μαθήματα και αμφιθέατρα, αλλά ότι γίνονται πάρα πολλές δράσεις και υπάρχουν ομάδες, οι οποίες ασχολούνται με ενδιαφέροντα πράγματα σε διάφορα επιστημονικά πεδία», ανέφερε ο φοιτητής Σταύρος Μάλιαρης, από την ομάδα CoMvoS.
Το πλήρες πρόγραμμα της «Φοιτητικής Εβδομάδας» έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://www.auth.gr/sites/default/files/student_week_2017.pdf
«Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο»
Τις Κυριακές 7,14 και 21 Μαΐου το ΑΠΘ θα ανοίξει σε μικρούς και μεγάλους τις πόρτες των εργαστηρίων του, των βιβλιοθηκών και των σπάνιων αρχείων του, των μουσείων του και των αθλητικών εγκαταστάσεών του. «Το ΑΠΘ ανοίγει συμβολικά τις πύλες του στην πόλη και καλεί μικρούς και μεγάλους, για να μοιραστούν τα πράγματα που γίνονται μέσα στο Πανεπιστήμιο, να διασκεδάσουν, να πάρουν καινούριες πληροφορίες. Τονίζουμε το «συμβολικά», γιατί το προηγούμενα χρόνια της διοργάνωσης άρχισε σιγά- σιγά ο κόσμος της Θεσσαλονίκης να καταλαβαίνει ότι το Πανεπιστήμιο είναι ένας ανοιχτός χώρος», ανέφερε η αναπληρώτρια πρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων Αριάδνη Στογιαννίδου, καλώντας το κοινό της Θεσσαλονίκης «να έλθει και να συζητήσουμε τι κάνουμε με τα αστικά απόβλητα, πώς γίνεται το κρασί, πώς κάνουμε ανασκαφές, πώς βγάζουμε και δείχνουμε φωτογραφίες, πώς κάνουμε πειράματα φυσικής, πώς μετρούμε τα αστέρια και τη γη κάτω από τα πόδια μας». Το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων της εκδήλωσης «ΑΠΘ την Κυριακή» έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα
Άλλωστε, μετά τη θετική ανταπόκριση του κόσμου στην αντίστροφη εκδήλωση «το ΑΠΘ στην πόλη», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στην Πλατεία Αριστοτέλους, αποφασίστηκε η καθιέρωση και αυτής της διοργάνωσης. «Με μεγάλη χαρά ήδη ετοιμάζουμε τις δραστηριότητές μας για το επόμενο φθινόπωρο», γνωστοποίησε η κ.Στογιαννίδου.
Το κλείσιμο και των δύο εκδηλώσεων θα είναι κοινό με ένα μουσικό ταξίδι στην ελληνική λαϊκή μουσική, σε μία συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ, κάτω από τα αστέρια, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής, στις 9 το βράδυ της 21ης Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου