Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Πότε είναι η Γιορτή της μητέρας 2017

Αλήθεια πότε έιναι η γιορτή της μητέρας; Πόσοι από μας γνωρίζουμε πότε είναι; Έχει κάποια στάνταρ ημερομηνία ή αλλάζει κάθε χρόνο;
Πριν δούμε αναλυτικά, όμως, πότε πέφτει η ημέρα της μητέρας ας πούμε λίγα λόγια για την ιστορία της. Δηλαδή πως προέκυψε και τι γιορτάζουμε την ημέρα εκείνη.




Τι γιορτάζουμε την ημέρα της μητέρας;

Η γιορτή της μητέρας είναι μια μοντέρνα γιορτή η οποία είναι αφιερωμένη φυσικά σε όλες τις μητέρες, στη μητρότητα, στους μητρικούς δεσμούς και στην επιρροή των μητέρων στη κοινωνία συνολικά.

Αντίστοιχα υπάρχει και η γιορτή του πατέρα για τους πατεράδες όλου του κόσμου.

Κατά μία άποψη η γιορτή της μητέρας σχετίζεται με τη γιορτή της Κυβέλης, μητέρας θεών και ανθρώπων στην αρχαία Ελλάδα ή με τα αντίστοιχα Ιλάρια στην αρχαία Ρώμη αν και οι γιορτές αυτές δεν ήταν αφιερωμένες στην μητρότητα αυτή καθεαυτή.


Η γιορτή της μητέρας στην αρχαιότητα

Κατά μία άλλη άποψη, η πρώτη γιορτή της μητέρας ήταν αφιερωμένη στη θεά Ρέα, μητέρα του Δία και του Ποσειδώνα.

Στην πραγματικότητα, ο εορτασμός της μέρας αυτής, με την μορφή που έχει σήμερα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα.

η ιστορία της γιορτής της μητέραςΕμπνευστής της γιορτής φέρεται να είναι η Anna Marie Jarvis η οποία μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1905 προσπάθησε να καθιερώσει τη γιορτή της μητέρας προς τιμήν της δικής της μητέρας.

Επανέφερε το θέμα το 1908 στο μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της με το σλόγκαν ήταν ότι "πρέπει να τιμούμε αυτήν που έχει κάνει τα περισσότερα πράγματα για εμάς".

Τελικά δυο χρόνια αργότερα η πολιτεία της Βιρτζίνια από όπου καταγόταν η Anna Jarvis αναγνώρισε την ημέρα ως επίσημη γιορτή και ακολούθησαν και άλλες πολιτείες.


Πότε είναι η γιορτή της μητέρας

Πότε πέφτει όμως η γιορτή της μητέρας κάθε χρόνο. Η ημερομηνία αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στην συντριπτική πλειοψηφία γιορτάζεται μέσα στον μήνα Μάιο με εξαίρεση τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου που την γιορτάζουν κατά τους δικούς μας χειμερινούς μήνες.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες η ημέρα της μητέρας είναι κινητή και γιορτάζεται πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έτσι για η  Γιορτή της μητέρας το 2017 θα είναι την Κυριακή 14 Μαΐου

Επομένως τώρα ξέρετε πότε πέφτει η γιορτή της μητέρας. Και να θυμάστε ότι ένα φιλί, μια αγκαλιά ή ένα λουλούδι είναι αρκετά για να κάνουν ευτυχισμένη την πιο σπουδαία γυναίκα της ζωής μας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες!

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου