Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Η ΔΕΗ ανοίγει «πόλεμο» με τους ηλεκτροπαραγωγούς

Η ΔΕΗ ανοίγει «πόλεμο» με τους ηλεκτροπαραγωγούς
«ΓΙΑ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΕΧΘΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Της Mανταλένας Πίου
Στην επίθεση πέρασε χθες η ΔΕΗ τόσο κατά του ΕΣΑΗ, του συνδέσμου που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, όσο και κατά των κυβερνήσεων που για λόγους πολιτικού κόστους άφησαν να συσσωρευτούν οι απλήρωτες δαπάνες για τα ΥΚΩ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, η ΔΕΗ χαρακτηρίζει ως «κατάφορα εχθρική ενέργεια» τη παρέμβαση του Συνδέσμου στα μέλη του ΔΣ του ΑΔΜΗΕ, κίνηση που αποσκοπούσε στην πληρωμή των οφειλών του ΑΔΜΗΕ προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.
Η όλη υπόθεση αφορά την καταβολή των 92,9 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ, ως επιστροφή κεφαλαίου στη μητρική, στο πλαίσιο της διαδικασίας απόσχισης.
Οπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, ο ΕΣΑΗ απέστειλε εξώδικα στα μέλη του Διοικητικού Συμβολίου του ΑΔΜΗΕ, που συνεδρίασε χθες για να εγκρίνει την καταβολή των 92.9 εκατ. ευρώ, ζητώντας να μην καταβληθεί το ποσό αυτό στη ΔΕΗ αλλά να συμψηφιστεί με τα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, οφειλές που αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ με τα κονδύλια, που διαθέτει να μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη του ή μέρος των χρεών του προς τηνς αγορά. Οι οφειλές του ΑΔΜΗΕ στου ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Ας σημιεωθεί ότι χθες ο ΑΔΜΗΕ κατέβαλε υπέρ της ΔΕΗ το ποσό των 92,9 εκατ. ευρώ.
«Αλγεινή εντύπωση» 
«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα η ενέργεια του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας να προσπαθήσει να παρεμποδίσει αυτή την καταβολή, γεγονός που θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ και την αγορά. Πρόκειται για μία κατάφορα εχθρική ενέργεια, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ανάλογων ενεργειών και κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού και του συμφέροντος των καταναλωτών και της οικονομίας» αναφέρει η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της. Στην ίδια ανακοίνωση η ΔΕΗ απαντά και στις διάφορες αιτιάσεις περί αύξησης των τιμολογίων της, καθώς και για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού που την υποχρεώνει να χρηματοδοτήσει τις αμοιβές πάνω από 2.000 εργαζομένων για αρχαιολογικές ανασκαφές.
Ειδικά για τα τιμολόγια η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει, ότι «ουδεμία αύξηση έχει γίνει από το 2014 και μετά. Αντίθετα είναι γνωστή η γενναία εκπτωτική πολιτική... με αποκορύφωμα την έκπτωση του 15% προς όλους τους συνεπείς καταναλωτές και πρόσφατα την επιπρόσθετη έκπτωση του 6% σε όσους προπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος για έναν χρόνο.
Επικρίσεις
Μάλιστα αυτή η εκπτωτική πολιτική επικρίνεται εντελώς αβάσιμα γιατί δήθεν εμποδίζει το άνοιγμα της αγοράς ή γιατί πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν τελευταία σε μερίδα των καταναλωτών όλων των παρόχων και όχι μόνον της ΔΕΗ οφείλονται στις μεγαλύτερες καταναλώσεις λόγω χρήσης ηλεκτρικών συσκευών τους χειμερινούς μήνες, οι οποίες υποκατέστησαν το ούτως ή άλλως πολύ ακριβότερο πετρέλαιο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Προσλήψεις
Εξάλλου, σε σχέση με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τις προσλήψεις εργαζομένων στις αρχαιολογικές ανασκαφές, η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι η ίδια δεν προσλαμβάνει κανέναν αρχαιολόγο ή εργαζόμενο σε αντίστοιχες υπηρεσίες.
Τονίζει ότι είναι υποχρεωμένη δια νόμου να χρηματοδοτεί εργασίες αρχαιολογικής έρευνας σε εδάφη που αναπτύσσει την εξορυκτική της δραστηριότητα. Για το 2017 έχει προυπολογίσει κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ για εργασίες της κατηγορίας αυτής και άλλα 5,4 εκατ. ευρώ είναι τα υπόλοιπα παλαιοτέρων ετών, που είναι στη διάθεση των Εφοριών Αρχαιοτήτων της Κοζάνης και της Φλώρινας. Το 2017 οι φορείς αυτοί προτίθενται να απασχολήσουν περίπου 850 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες το 2013 η ΔΕΗ είχε διαθέσει 11,822 εκατ. ευρώ και το 2014 ποσό 12,6 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αρχαιολογικών εργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου