Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Ποιοι μισθωτοί χάνουν την έκπτωση φόρου -Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποδεικνύουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές



«Μύριζε» από μακριά, αλλά πλέον πιστοποιείται με τη… βούλα της ΑΑΔΕ, ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που γίνονται από την αρχή της χρονιάς, θα πρέπει να αποδειχθούν από τους ίδιους τους φορολογούμενους!


Τα αποκαλυπτήρια γίνονται με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η οποία αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο όπως ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement) ή αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, αναλυτική εικόνα καρτών, αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης, αντίγραφο του τερματικού μηχανήματος (POS) κ.λπ. και δεν απαιτείται η συλλογή αποδείξεων. Επισημαίνεται ότι τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την απόδειξη της δαπάνης για απόκτηση αγαθών και λήψης υπηρεσιών φυλάσσονται από τους φορολογούμενους μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης». Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από το άγχος των αποδείξεων, αλλά θα πρέπει να μαζεύουν και να φυλάνε τα παραστατικά των τραπεζών!

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος ως την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018, αφήνοντας έτσι ανοικτό ένα μικρό «παράθυρο», ότι τελικά οι τράπεζες θα αποστείλουν τα στοιχεία των συναλλαγών απευθείας στο Taxis, όπως τους τόκους καταθέσεων, ωστόσο επί του παρόντος, βάσει της εγκυκλίου, το βάρος της απόδειξης φέρουν οι φορολογούμενοι και μένει να διαπιστωθεί τι είδους προβλήματα θα δημιουργηθούν με συνδικαιούχους λογαριασμών.

Με την ίδια εγκύκλιο γίνεται, επίσης, σαφές ότι στη φετινή εκκαθάριση η προβλεπόμενη έκπτωση φόρου ήτοι το έμμεσο αφορολόγητο, θα υπολογίζεται ακέραιο μόνο αν το εισόδημα προέρχεται από μισθούς, συντάξεις ή αγροτική δραστηριότητα. Εάν ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα κι από άλλες πηγές, τότε το έμμεσο αφορολόγητο θα προσαρμόζεται αναλογικά μόνο στα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και αγροτική δραστηριότητα, άρα θα «ψαλιδίζεται». Έτσι αν κάποιος μισθωτός με εισόδημα 12.000 ευρώ, έχει και εισόδημα 3.000 ευρώ από άλλες πηγές, η έκπτωση φόρου δεν θα είναι 1.900 ευρώ αλλά 380 ευρώ χαμηλότερη.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι όπως και πέρσι η έναρξη των φορολογικών δηλώσεων είναι καλή. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 33.000 δηλώσεις, εκ των οποίων περίπου 9.000 είναι χρεωστικές, με το μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 760 ευρώ.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου