Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Παιχνίδι με τις Πανελλαδικές: Βάζουν πέμπτο μάθημα δυο μήνες πριν τις εξετάσεις



Οι διαμαρτυρίες για τη μείωση θέσεων σε περιζήτητες σχολές οδηγεί το υπουργείο σε σπασμωδικές κινήσεις
Η πίεση που ασκήθηκε κυρίως από γονείς υποψηφίων οδηγεί κατά πως φαίνεται το υπουργείο Παιδείας σε μια κίνηση που στην προσπάθεια να ικανοποιήσει τους πάντες, πιθανότατα θα δημιουργήσει αντιδράσεις από όλες τις πλευρές, ενόψει Πανελλαδικών εξετάσεων για τις οποίες βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία.

ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής ανακοίνωσε ότι όσοι υποψήφιοι το επιθυμούν θα μπορέσουν να εξεταστούν σε επιπλέον μαθήματα!
Κάτι όμως που δεν έχει ουσιαστικό νόημα. Οι μαθητές εδώ και δύο χρόνια το λιγότερο έχουν κατασταλάξει στα μαθήματα που θα επικεντρωθούν και στα οποία θα εξεταστούν και σ’ αυτά δίνουν βαρύτητα. Μπορεί από τις αρχές Απριλίου ως την τέλεση των εξετάσεων να ετοιμαστεί κανείς για ένα επιπλέον  μάθημα;
Ακόμη και γονείς παιδιών που θα ήθελαν κάτι τέτοιο, λένε ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αυτό είναι αδύνατον και χαρακτηρίζουν πολιτικό τερτίπι και εμπαιγμό την κίνηση του υπουργείου, ζητώντας μάλιστα παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Βάσει της ισχύουσας διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων, οι υποψήφιοι δηλώνουν έως το τέλος Φεβρουαρίου τα τέσσερα μαθήματα στα οποία θα διεκδικήσουν θέση στις σχολές ενός και μόνον ενός επιστημονικού πεδίου. Αν επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις σε σχολές και από δεύτερο πεδίο πρέπει να εξεταστούν σε πέμπτο μάθημα.
Χθες ο κ. Παντής, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, είπε πως «είναι αίτημα εύλογο, σωστό να ανοίξουμε τη διαδικασία για δυνατότητα δήλωσης από τους υποψηφίους πέμπτου μαθήματος. Από Δευτέρα το υπουργείο θα δει το αίτημα και θα το κάνει», τονίζοντας ότι «αυτό ζητούν οι γονείς».

Εκτιμάται ότι έτσι το υπουργείο επιλέγει να αντιπαρέλθει τις αντιδράσεις για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις περιζήτητες σχολές, όπως π.χ. οι επτά ιατρικές σχολές στις οποίες κόπηκαν 220 θέσεις που αντιστοιχούν σε 21% των διαθέσιμων πέρσι.
Το υπουργείο προφανώς θεωρεί ότι το άνοιγμα της διαδικασίας για 5ο μάθημα βοηθά τους υποψηφίους να αυξήσουν τις πιθανότητες εισαγωγής τους σε σχολές, αλλά είναι προφανές ότι δεν συνεκτιμά τον μηδαμινό χρόνο για έναν μαθητή που πρέπει σήμερα να ξεκινήσει τη μελέτη ενός επιπλέον μαθήματος.

«Στην ουσία, η κίνηση που προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας είναι ένα πολιτικό τερτίπι και ένας τεράστιος εμπαιγμός στις δεκάδες χιλιάδων μαθητών», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας.
Υπό τις αντιδράσεις αυτές, πηγές του υπουργείου λένε τώρα ότι το θέμα είναι υπό εξέταση και δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου