Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η Αυστραλία βάζει νέους περιορισμούς στη μετανάστευση


Η Αυστραλία βάζει νέους περιορισμούς στη μετανάστευση

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στη δυνατότητα αλλοδαπών να μεταναστεύσουν και να εργαστούν προσωρινά στην Αυστραλία.
Όπως ανέφερε ο Aυστραλός πρωθυπουργός, μια σειρά από επαγγέλματα και ειδικότητες που λάμβαναν βίζα με δικαίωμα εργασίας στη χώρα για δύο έως τέσσερα χρόνια -μέσω της ιδιαίτερα δημοφιλούς βίζας 457 -, αφαιρούνται από τη σχετική λίστα με σκοπό να ενισχυθεί η εγχώρια αγορά εργασίας και να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε αυτήν οι Αυστραλοί πολίτες.

Τα επαγγέλματα που αφαιρέθηκαν είναι περίπου 200 ενώ όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, «θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές, όπως η μείωση του ορίου ηλικίας όσων δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση από τα 50 στα 45, θα περιοριστεί η πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές σε όσους λαμβάνουν έγκριση από τα επαγγέλματα που συνεχίζουν να υπάγονται στη λίστα, ενω θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο ελέγχου για την προσαρμογή των νεοαφιχθέντων στον Αυστραλιανό τρόπο ζωής και τις κοινωνικές Αξίες.
Ακόμη θα είναι προαπαιτούμενη η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας ενω οι εταιρίες που θα επιθυμούν να υποβάλλουν αιτήσεις για να προσλάβουν αλλοδαπούς εργαζόμενους από τα επαγγέλματα που παραμένουν στη λίστα θα πληρώνουν περισσότερα χρήματα ανά αίτηση σε σχέση με το παρελθόν, χρήματα τα οποία η κυβέρνηση θα διαθέσει για την καλύτερη εκπαίδευση των νεαρών Αυστραλών για να έχουν καλύτερη τύχη κατά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, τόσο το κόμμα των Εργατικών όσο και οι Πράσινοι, κατηγορούν την κυβέρνηση για «κίνηση εντυπωσιασμού που σκοπεύει απλά να ικανοποιήσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, καθώς όπως αναφέρουν οι αλλαγές στην πραγματικότητα αφορούν ποσοστό μικρότερο το 8 τοις εκατό σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι χθές».
Σε κάθε περίπτωση, μείωση θα υπάρξει και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες από τις οποίες προέρχονταν πολλοί από τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, όπως η Ινδία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις Ινδών πολιτικών, η Ινδία θα πρέπει να σκεφθεί το ενδεχόμενο ακόμη και του «παγώματος των εμπορικών σχέσεων με την Αυστραλία. Να σημειωθεί πως η Ινδία είναι εκ των μεγαλυτέρων εισαγωγέων Αυστραλιανού άνθρακα όσο και άλλων προϊόντων εξόρυξης.
Το μέτρο αφορά και σε αρκετούς Έλληνες που σκόπευαν να επιχειρήσουν να εργαστούν στην Αυστραλία μέσω της βίζας 457, καθώς αρκετές δεκάδες χιλιάδες έχουν έρθει στη χώρα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και πολλοί εξ αυτών το έχουν κάνει μέσω της χρήσης της συγκεκριμένης βίζας.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως οι περιορισμοί δεν αφορούν σε όσους έχουν ήδη λάβει τη σχετική βίζα ή έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι την ημέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αλλαγές, δηλαδή την 18η Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου