Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Φοιτητές-διπλωμάτες φιλοξενεί για 16η χρονιά η Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από 450 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα βρεθούν στις 19-23 Απριλίου στην πόλη, για να εκπροσωπήσουν 110 κράτη στα πλαίσια του συνεδρίου ThessISMUN στο ΠΑΜΑΚ
Του Αλέξανδρου Φωτιάδη
Περισσότεροι από 450 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα βρεθούν στις 19 – 23 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, για να εκπροσωπήσουν 110 κράτη στα πλαίσια του συνεδρίου ThessISMUN που διοργανώνεται στο ΠΑΜΑΚ για 16η χρονιά. Το συνέδριο αποτελεί μία προσομοίωση 8 επιτροπών και οργάνων του ΟΗΕ, καθώς και επιτροπών από την UNESCO, το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών,
ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης των φοιτητών θα βρεθούν οι στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κυρίως το προσφυγικό ζήτημα. Κάθε επιτροπή διαθέτει τη δική της ημερήσια διάταξη και, όπως σχολιάζουν οι διοργανωτές, αποτελεί μία πιστή αναπαράσταση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων των διεθνών οργανισμών που διαφέρει μόνο στην οικονομία του χρόνου, καθώς οι ίδιοι καλούνται να διαμορφώσουν πορίσματα μέχρι το τέλος του τετραημέρου.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες του συνεδρίου προέρχονται από τα τμήματα Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Βαλκανικών Σπουδών, ενώ δεν λείπουν και οι φοιτητές από τα υπόλοιπα τμήματα, που ενδιαφέρονται για τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία ή απλά θέλουν να μετέχουν μίας μεγάλης διοργάνωσης. Εξάλλου, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν εμπειρίες για τον τρόπο λειτουργίας των διεθνών οργανισμών, να μετέχουν στη λήψη των αποφάσεων, να λάβουν πρωτοβουλίες και να διευρύνουν τις γνώσεις και τους ορίζοντες τους.
Ακαδημαϊκός υπεύθυνος του συνεδρίου είναι ο καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης, ενώ το φετινό ThessISMUN είναι αφιερωμένο στον Θρασύβουλο Σταματόπουλο, πρέσβη επί τιμή με πολύχρονη εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ διοργανώνεται με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη.
Στο ThessISMUN συμμετέχουν, εκτός από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, φοιτητές από τα εξής πανεπιστημιακά ιδρύματα: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επίσης συμμετέχουν φοιτητές από: Αλβανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Σερβία, Τουρκία και την Κύπρο.
Στέφανος Κατσούλης: «Δημιούργησα σχέσεις ζωής από το ThessIS» «Η πρόθεση μου να δουλέψω σε κάποιον διεθνή οργανισμό με παρακίνησε αρχικά να συμμετέχω στα συνέδρια MUN», σχολιάζει ο βοηθός της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Στέφανος Κατσούλης και συνεχίζει: «Το ThessISMUN με βοήθησε να αναπτύξω τις διοργανωτικές μου ικανότητες και να διαμορφώσω σχέσεις ζωής και φιλίες με συμφοιτητές και καθηγητές, όπως η ιδρύτρια του Συνεδρίου καθηγήτρια Παρούλα Περράκη». Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Στέφανος, το συνέδριο αποτελεί εφαλτήριο για τη λήψη πρωτοβουλιών από τους φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου