Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Θεσσαλονικείς μαθητές κατασκευάζουν αυτοκίνητα Formula 1

Στους προκριματικούς αγώνες του Formula 1 in Schools μετείχε η ομάδα του Anatolia, Global Racers
Του Αλέξανδρου Φωτιάδη
Οι νεαροί μαθητές ηλικίας 17 ετών βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων για τη συμμετοχή τους στον τελικό και, παρά τη συμμετοχή 20 και πλέον ομάδων από όλη την Ελλάδα στους προκριματικούς, θεωρούν ότι έχουν πολλές ελπίδες λόγω της περσινής τους συμμετοχής στον παγκόσμιο διαγωνισμό στο Όστιν του Τέξας.

Το όχημα τύπου Formula 1 κατασκευάζεται σε κλίμακα 1/20 (συνολικό μήκος 20cm) και αποτελείται από τον σκελετό του αυτοκινήτου, τους τέσσερις τροχούς που κατασκευάζονται με 3D printer, τις μπροστινές και τις πίσω αεροτομές, καθώς και μία αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα που, κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου, τρυπά και το όχημα επιταχύνει. Η κατασκευή του αυτοκινήτου γίνεται με χρηματοδότηση που εξασφαλίζουν οι μαθητές, καθώς ο διαγωνισμός δεν προσφέρει κανένα αρχικό κεφάλαιο.
«Κλειδί» για την επιτυχία της ομάδας είναι η άρτια οργάνωση της που, όπως σχολιάζουν οι μαθητές, οφείλεται στον διακριτό ρόλο του καθενός. Δύο μέλη της ομάδας εκτελούν χρέη μηχανικού και είναι επιφορτισμένοι με τη σχεδίαση και την κατασκευή του αυτοκινήτου, δύο με την εξεύρεση χρηματοδότη και την κοινοποίηση και προώθηση της ομάδας στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένας με την γραφιστική και το design. Εξάλλου, οι μηχανικοί της ομάδας μετείχαν και στον περσινό διαγωνισμό με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν την ομάδα με την εμπειρία τους.
Πρόβλημα στη χρηματοδότηση
Χρηματοδοτικό κενό στις προσπάθειες της ομάδας για συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό, εξαιτίας της διεξαγωγής των φετινών προκριματικών, εντοπίζουν οι μαθητές του σχολείου που, όπως τονίζουν στη «Μ», η έλλειψη χρόνου αλλά και η οικονομική κρίση, τους δημιούργησαν έντονο πρόβλημα. «Σωτήρες» στο χρηματοδοτικό κενό αποτέλεσαν οι ίδιοι οι γονείς τους, καθώς ο Σύλλογος Γονέων του Κολλεγίου Ανατόλια αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες τους. Ωστόσο, οι νεαροί μαθητές που δεν θέλουν να επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειες τους, εξακολουθούν να ψάχνουν ακατάπαυστα για νέους χρηματοδότες.
Σημειώνεται ότι τα έξοδα χρηματοδότησης του περσινού διαγωνισμού ύψους 8.000 ευρώ κάλυψε το Laskaris Foundation του επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της ΚΑΕ ΑΡΗΣ Νίκου Λάσκαρη, ενώ το κόστος για την κατασκευή του οχήματος υπολογίζεται στα 2.000 – 2.500 ευρώ.
Ο υπεύθυνος marketing και επικοινωνίας της ομάδας, Ιάσονας Κατσαντώνης, σχολίασε στη «Μ»: «Πιστεύω ότι λόγω της χημείας και της αποδοτικής δουλειάς μας, η ομάδα θα καταφέρει να περάσει στους παγκόσμιους αγώνες, αν δεν υπάρξει οικονομικό εμπόδιο». Μάλιστα, όπως τόνισε ο Ιάσονας, από τους Global Racers έχει μάθει να λειτουργεί υπό πίεση, να συνεργάζεται, να επικοινωνεί με χρηματοδότες και να ανταγωνίζεται χωρίς να ξεχνά την ευγενή άμιλλα.
Ο διαγωνισμός
Το F1 In Schools είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός STEM και αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσεων των μαθητών στο μάρκετινγκ, την μηχανική, τον συντονισμό, το design και τη διοίκηση. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 9 – 19 ετών και η αξιολόγηση των συμμετεχόντων γίνεται σε επίπεδο design, κατασκευής, επιχειρηματικότητας, μάρκετινγκ και… αγώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου