Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Άδειο το πιάτο για τους μαθητές δημοτικού της δυτικής Θεσσαλονίκης

Τρεις μήνες μετά η εξαγγελία του Αλ. Τσίπρα παραμένει ανεκπλήρωτη- Ερωτήματα και ψίθυροι σχετικά με το διαγωνισμό εξπρές για την ανάθεση του έργου
Του Νίκου Ηλιάδη
Στις 8 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανακοινώσει την παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο δήμο. Στη διάρκεια της τελετής και συγκεκριμένα την ώρα που μιλούσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ρώτησε τον πρωθυπουργό τι απέγινε το πρόγραμμα για τη χορήγηση των 30.000 σχολικών γευμάτων σε μαθητές δημοτικού οκτώ δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης,
το οποίο είχε εξαγγείλει ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσίπρας έδειξε να αιφνιδιάζεται και είπε στο δήμαρχο: “Ποια γεύματα; Τα γεύματα υλοποιούνται κανονικά”! Ο δήμαρχος του εξήγησε ότι στο δήμο του δεν υλοποιείται το πρόγραμμα και, απ’ ό,τι γνωρίζει, ούτε και στους άλλους δήμους. Ο πρωθυπουργός έδειξε αμήχανος και συνέστησε στο δήμαρχο να ψάξει μήπως δεν είναι έτσι το πράγμα. Του είπε μάλιστα να ρωτήσει στο γειτονικό δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπου, όπως νόμιζε ο κ. Τσίπρας, το πρόγραμμα είχε ήδη αρχίσει. Μάλιστα ο πρωθυπουργός προέτρεψε το δήμαρχο, εάν όντως το πρόγραμμα δεν υλοποιείται, να μη διστάσει να τον ενημερώσει σχετικά.
Η εξαγγελία για τα 30.000 γεύματα
Στις 14 Δεκεμβρίου 2016 ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανέβει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εργαστεί από το εδώ παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο είχε εγκαινιάσει δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα. Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης που είχε με επτά δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα χορήγησης 30.000 σχολικών γευμάτων στους μαθητές των δημοτικών σχολείων στους επτά δήμους οι οποίοι είναι κατά τεκμήριο οι περισσότερο υποβαθμισμένοι στο νομό Θεσσαλονίκης. “Είναι μία στοχευμένη πρωτοβουλία, για να αμβλύνει τα φαινόμενα σχολικής διαρροής και να βοηθήσει οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας”, είχε πει τότε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα λίγο καιρό μετά στο πρόγραμμα προσετέθη και ο δήμος Λαγκαδά, αυξάνοντας έτσι σε 151 τα σχολεία στα οποία θα μοιράζονταν τα σχολικά γεύματα.
Το αρχικό πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου προέβλεπε ότι η έναρξη του προγράμματος θα γινόταν το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου 2017. Σύμφωνα με όσα είχε πει προς τους δημάρχους ο κ. Τσίπρας το σχετικό κονδύλι, ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, είχε περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2017, ενώ τους γνωστοποίησε ότι τα προγράμματα προορίζονται να αναλάβουν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Οι δήμαρχοι οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη (Λάζαρος Κυρίζογλου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Σίμος Δανιηλίδης, Νεάπολης-Συκεών, Πέτρος Σούλας, Κορδελιού-Ευόσμου, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Παύλου Μελά, Μίμης Φωτόπουλος, Δέλτα, Διαμαντής Λιάμας, Βόλβης, και Γιάννης Τσουκνιδάς, Χαλκηδόνας) άκουσαν με ικανοποίηση την πρωθυπουργική εξαγγελία, αν και εμφανίστηκαν κάπως επιφυλακτικοί. Επισήμαναν στον πρωθυπουργό ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα συναντήσει σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια και του δήλωσαν ότι οι δήμοι αδυνατούν να εμπλακούν σε αυτό, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν τους το επιτρέπει.
Τα 30.000 έγιναν 10.000
Αφού μεσολάβησε ένας μήνας αδράνειας, στις 14 του Γενάρη, στο παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου έγινε νέα σύσκεψη για το θέμα, αυτή τη φορά σε χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης. Εκ μέρους της κυβέρνησης μετείχε ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Καρέλλας, ήταν επίσης εκπρόσωποι των οκτώ δήμων, καθώς και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Στη σύσκεψη εκείνη διαπιστώθηκαν οι τεράστιες δυσκολίες στην υλοποίηση του προγράμματος, τις οποίες είχαν επισημάνει οι δήμαρχοι, αλλά είχαν υποτιμηθεί από την κυβέρνηση. Η σημαντικότερη είχε να κάνει με τις δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες των διαγωνισμών για την επιλογή του αναδόχου, ο οποίος θα παρασκεύαζε και θα διένειμε τα σχολικά γεύματα. Υπήρχαν όμως και λειτουργικής φύσης προβλήματα που σχετίζονταν με τη διάθεση χώρων στα σχολεία, τη διαθεσιμότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού κ.ο.κ.
Χρειάστηκε να παρέλθει άλλος ένας μήνας, ώσπου στις 12 Φεβρουαρίου κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή, προκειμένου να παρακαμφθεί το θέμα των διαγωνισμών. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης όμως έκρυβε και μία δυσάρεστη έκπληξη, καθώς προέβλεπε διάθεση μόλις 10.000 σχολικών γευμάτων αντί των 30.000 που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
Η τροπολογία προέβλεπε ότι το έργο θα εφαρμοστεί πιλοτικά για 35 ημέρες, θα έχει προϋπολογισμό 875.000 ευρώ και θα εκτελεστεί με απευθείας ανάθεση, με πρόσκληση ενδιαφέροντος “κατά παρέκκλιση των οριζόμενων της κείμενης νομοθεσίας”, καθώς “δεν είναι δυνατή η τήρηση προθεσμιών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία […] για την άμεση και επιτακτική κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο”.
Διαγωνισμός εξπρές
Στις 2 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη, στις 3.30 το μεσημέρι, ανέβηκε στη Διαύγεια από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το έργο “παροχής υπηρεσιών παρασκευής, συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων σε μαθητές”. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίστηκε για τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, στις 10 το πρωί. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι, όσοι πρόλαβαν να ενημερωθούν για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, είχαν στη διάθεσή τους ουσιαστικά μόνο μία εργάσιμη ημέρα, για να προετοιμάσουν το φάκελο της προσφοράς τους. Πέραν αυτού η προκήρυξη είχε και τρία επισυναπτόμενα αρχεία, στα οποία περιγράφονταν, υποτίθεται, οι όροι του διαγωνισμού. Μόνον που όσοι ανέτρεχαν σε αυτά διαπίστωναν ότι επρόκειτο για κενά αρχεία. Τα δύο αυτά γεγονότα προκαλούν εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας.
Μετά το Πάσχα και βλέπουμε…
Πάντως τρεις μήνες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, έναν μήνα μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας και ένα δεκαπενθήμερο μετά τη δημοσίευση του διαγωνισμού στη Διαύγεια τα σχολικά γεύματα αγνοούνται και ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πότε και εάν θα υλοποιηθούν. Το υπουργείο Παιδείας δείχνει προς την κατεύθυνση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο με τη σειρά του σιωπά. “Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Είναι η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κ. Φωτίου. Προσπαθούμε και έχουμε επικοινωνία, συνεχώς μας λένε ότι θα γίνει προκήρυξη του έργου, αλλά δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο ακόμη”, δήλωσε στη “ΜτΚ” ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης. Προσθέτει ότι “τα 30.000 γεύματα τα κάναμε 10.000 σε πρώτη φάση, αλλά και πάλι το έργο σταμάτησε. Δεν έχουμε ενημέρωση. Προσπαθούμε να πάρουμε πληροφορίες από την Αθήνα, αλλά έρχονται με το σταγονόμετρο”, επισημαίνει.
Όπως τόνισε στη “ΜτΚ” κυβερνητικός αξιωματούχος, “το πρόγραμμα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πάει για μετά το Πάσχα”. Προσέθεσε ότι “υπήρξαν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και πλέον στόχος είναι αυτά να λυθούν μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά, ώστε από την αρχή της επόμενης να τρέξει το πρόγραμμα κανονικά”.
Πώς θα γινόταν η διανομή του φαγητού
Σύμφωνα με όσα προέβλεπε ο κυβερνητικός σχεδιασμός τα σχολικά γεύματα θα καταναλώνονται και τις πέντε σχολικές ημέρες από τους μαθητές που φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα, με εξαίρεση τους πρώτους τρεις μήνες που θα χορηγηθούν μόλις 35 γεύματα, καθώς το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά. Η κατανάλωση των γευμάτων θα γίνεται στο χρόνο σίτισης που αρχίζει αμέσως μετά τη λήξη του υποχρεωτικού μαθήματος και έχει διάρκεια 40 λεπτών (13:20 με 14:00), ενώ θα μοιράζονται στην αίθουσα σίτισης την ίδια στιγμή, προκειμένου να διατηρούνται σταθερές οι θερμοκρασίες συντήρησης. Εξάλλου οι μαθητές που δεν φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα θα παραλαμβάνουν το γεύμα σε ατομική συσκευασία μετά τη λήξη του μαθήματος (13.15). Το κόστος κάθε ατομικού γεύματος ανέρχεται στα 2,5 ευρώ, ενώ το μενού είναι πλήρες, έχει διαμορφωθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα ελέγχεται τακτικά από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας έχει οριοθετήσει σαφείς κανόνες υγιεινής και συντήρησης των τροφίμων για τους προμηθευτές, τονίζοντας ότι τα κρύα γεύματα πρέπει να διατηρηθούν υπό ψύξη (4ο C) για δύο ώρες, προτού καταναλωθούν από τους μαθητές, ενώ τα ζεστά να βρίσκονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 63ο C. Οι δαπάνες του προγράμματος θα καθοριστούν με ακρίβεια μετά και τη συμπλήρωση του αριθμού των μαθητών, ενώ το κόστος του πρώτου τριμήνου πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος υπολογίζεται περίπου στα 875.000 ευρώ. Το κόστος θα καλύψει το υπουργείο Εργασίας μέσω πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού ή του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Οι ευθύνες ανήκουν στον πρωθυπουργό, λένε οι δήμαρχοι
Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτουν οι δήμαρχοι για τη μη υλοποίηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε στη “ΜτΚ” ότι “πέρασαν τρεις μήνες και μπήκαμε στον τέταρτο μήνα, σε δυόμισι μήνες τελειώνει το σχολικό έτος και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία, προκειμένου στο τέλος να υλοποιηθεί η εξαγγελία για τα 30.000 γεύματα που έταξε ο πρωθυπουργός για 151 σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης. Από την αρχή εμείς είχαμε επισημάνει τις διαδικαστικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα απαιτηθούν να γίνουν, έως ότου υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Μάλιστα είπα τότε προς τον πρωθυπουργό ‘μην εξαγγέλλετε συγκεκριμένη ημερομηνία, διότι θα διαψευστείτε’. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε και ο πρωθυπουργός εκτέθηκε”. Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης το πρόγραμμα επρόκειτο να συμπεριλάβει μαθητές από δεκαέξι δημοτικά σχολεία.
Στο δήμο Δέλτα το πρόγραμμα αφορά 8.000 μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής. “Είναι άδικο για τόσες χιλιάδες παιδιά και τους γονείς τους να διαπιστώνουν ότι το πρόγραμμα παγώνει, τη στιγμή που το είχαν μεγάλη ανάγκη”, δηλώνει ο δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος. Προσθέτει πως δεν είναι δυνατόν να έχουν γίνει συσκέψεις επί συσκέψεων, να ενημερώνεται η κοινωνία και στο τέλος να αποδεικνύεται ότι το πρόγραμμα δεν προχωρά λόγω διαφόρων κωλυμάτων. “Δεν μπορεί μία συντεταγμένη πολιτεία να μην έχει διασφαλίσει προηγουμένως ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Δεν μπορεί να εξαγγέλλεις μία παροχή και μετά να την παγώνεις”, υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δέλτα.
Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει 7.000 παιδιά στην πρωτοβάθμια. Σύμφωνα με το δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη πριν από μερικές εβδομάδες ζητήθηκε από τους γονείς να δηλώσουν ποια παιδιά δεν επιθυμούν να σιτίζονται. Δήλωσαν περίπου 500 κι έτσι ο αριθμός μειώθηκε στους 6.500. “Δυστυχώς δικαιωθήκαμε ως τοπική αυτοδιοίκηση για τις επιφυλάξεις που είχαμε διατυπώσει στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό για τα θέματα τα διαδικαστικά και τα λειτουργικά. Μακάρι να είχαμε διαψευστεί. Εάν είχε ζητηθεί η συνδρομή της αυτοδιοίκησης εγκαίρως, θα μπορούσαμε να είχαμε συμβάλει θετικά. Είναι κρίμα ένα τέτοιο πρόγραμμα, που εξαγγέλθηκε ότι θα ξεκινούσε στις αρχές Ιανουαρίου, να είμαστε στο τέλος Μαρτίου και να μην έχει ξεκινήσει. Ελπίζω ότι οι αρμόδιοι από τα υπουργεία θα συντομεύσουν τις διαδικασίες, ώστε στις αρχές Απριλίου να ξεκινήσει και να είναι μόνιμο και σταθερό. Τέλος η πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υλοποιεί τέτοιου είδους προγράμματα περιθωριοποιώντας την αυτοδιοίκηση”, σημειώνει ο κ. Δανιηλίδης.
Ο δήμος Λαγκαδά προστέθηκε εκ των υστέρων στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων με 2.700 μαθητές. “Εμείς εξ αρχής είδαμε πολύ θετικά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, γι’ αυτό και κινητοποιηθήκαμε ως δημοτική αρχή και κατορθώσαμε να εντάξουμε και το δήμο μας σε αυτό το πρόγραμμα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε. Ζητούμε καλόπιστα από την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της και να υλοποιήσει το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός”, δηλώνει ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης. Προσθέτει πως “οι οικογένειες αυτές έχουν μεγάλες ανάγκες και την απαίτηση να τρέξει το συντομότερο δυνατό το πρόγραμμα, καθώς ήδη τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία να συγκεντρώσουν και να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις που απαιτήθηκαν για τη διαδικασία”.
Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου τα σχολικά γεύματα τα αναμένουν περίπου 8.000 μαθητές δημοτικών σχολείων. Ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας αναγνωρίζει τις γραφειοκρατικές δυσκολίες του εγχειρήματος, δηλώνει ωστόσο ότι αναμένει την υλοποίηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας. “Στην αρχή μάς ζητήθηκε να κάνουν το πρόγραμμα οι δήμοι. Στη συνέχεια κατάλαβαν ότι αυτό ήταν αδύνατο να γίνει και ανέλαβαν να το υλοποιήσουν οι ίδιοι. Κατανοώ τη δυσκολία ανάθεσης του έργου των σχολικών γευμάτων σε εταιρίες κέτεριγκ. Εμείς περιμένουμε να υλοποιηθεί η υπόσχεση της κυβέρνησης. Πρώτα μας είπαν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, τώρα θα πάει στην καλύτερη περίπτωση μετά το Πάσχα. Ελπίζω έστω και τότε να ξεκινήσει”, δηλώνει ο κ. Σούλας.
Στο δήμο Χαλκηδόνας τα σχολικά γεύματα αναμένουν περί τους 2.200 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. “Εμείς ανακοινώσαμε επίσημα, στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στα σχολεία, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι θα γίνει η διανομή των γευμάτων από τις 15 Ιανουαρίου. Ωστόσο δύο μήνες μετά δεν ξεκίνησε απολύτως τίποτε”, επισημαίνει ο δήμαρχος Γιάννης Τσουκνιδάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου