Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Η Θεσσαλονίκη το 1960

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί στις μέρες μας για πολλούς την ομορφότερη πόλη της χώρας μας. Ο ιστορικός Λευκός Πύργος, η απέραντη παραλία με τα ζεστά ηλιοβασιλέματα, τα αγέρωχα κάστρα της πόλης, οι αμέτρητες βυζαντινές εκκλησίες και οι θησαυροί που κρύβουν στα σπλάχνα τους, είναι μερικές από τις αστικές ψηφίδες που κάνουν την φτωχομάνα του Βορρά να ξεχωρίζει και να μαγεύει όσους την επισκέπτονται.
Εκτός όμως από τα ιστορικά μνημεία, η πόλη διακρίνεται για την έντονη φοιτητική ζωή της, το καλό φαγητό και τη νυχτερινή διασκέδαση, που την καταστούν ζωντανή και ερωτεύσιμη.

Περπατώντας κανείς στα στενά της Θεσσαλονίκης θα ανακαλύψει μικρά κουτούκια και γραφικά μαγαζάκια με vintage πινελιές, που μοιάζουν να βγήκαν από άλλη εποχή. Ωστόσο, η μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε η πόλη από τα μέσα του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν ορισμένες όμορφες γωνιές της, που πλέον μόνο μέσα από φωτογραφίες μπορούμε να θαυμάσουμε.

Στα μέσα λοιπόν της δεκαετίας του '60 η πόλη αν και έμοιαζε αρκετά με τη σημερινή, διέφερε σε πολλά σημεία. Κατά μήκος της παραλίας έστεκαν ακόμη όρθια νεοκλασικά και αρχοντικά δίπλα στις νεοανεγερθείσες πολυκατοικίες, το πράσινο ξεχείλιζε σε κάθε γειτονιά, ενώ οι δρόμοι ήταν αποδεσμευμένοι από την κίνηση και την ηχορύπανση. Πηγαίνοντας μάλιστα προς τα Κάστρα, μπορούσε κανείς να βρει παραδοσιακά σπίτια, με ασβεστωμένες αυλές, δίπλα σε κάποιο αριστούργημα των βυζαντινών χρόνων. Μέσα σ' αυτά, λοιπόν, τα στενά και τις γραφικές γειτονιές γράφτηκε η ιστορία της πόλης, η δυναμική της οποίας αυξάνεται χρόνο με το χρόνο...

Δείτε παρακάτω μερικές πανέμορφες φωτογραφίες της πόλης από τη δεκαετία του 1960, μιας δεκαετίας που άλλαξε άρδην το αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης και έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη εικόνα της.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου