Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ελεγκτές του ΣΕΠΕ εντόπισαν εργαζόμενο που ασφαλίζεται στη Βουλγαρία


Ελεγκτές του ΣΕΠΕ εντόπισαν εργαζόμενο που ασφαλίζεται στη Βουλγαρία

Στο «μικροσκόπιο» του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) βρίσκονται αυτές τις ημέρες δυο νέα φαινόμενα που καταδεικνύουν τα «κόλπα» που εμπνέονται κάθε φορά οι εργοδότες για να αποφεύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Πρόκειται για δυο νέες εφευρέσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες ερευνώνται αυτό το διάστημα μετά από καταγγελίες από τους επιθεωρητές. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους αναμένονται άμεσα.

Η πρώτη αφορά εργαζόμενους που ενώ εργάζονται στην Ελλάδα, ασφαλίζονται σε άλλες χώρες και κυρίως στη Βουλγαρία, και η δεύτερη την αντικατάσταση του νόμιμου μισθού με κουπόνια, δωροεπιταγές και προπληρωμένες κάρτες.
Πριν λίγες μέρες εντοπίστηκε ο πρώτος «εργαζόμενος εκ Βουλγαρίας» στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δουλεύει σε τράπεζα γερμανικών συμφερόντων.
«Μετά από πληροφορίες και καταγγελίες εντοπίσαμε την πρώτη περίπτωση. Η υπηρεσία συνεχίζει τις έρευνες σε συντονισμό με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Αθ. Ηλιόπουλο για το φαινόμενο επιχειρήσεις να δηλώνουν αλλοδαπούς αλλά και Έλληνες, που εργάζονται στη χώρα μας, ό,τι προσεληφθήκαν σε άλλη χώρα και κυρίως στη Βουλγαρία. Αυτό σημαίνει ό,τι εφαρμόζουν το δίκαιο των άλλων χωρών με αποδοχές μικρότερες αλλά και ασφαλιστικές εισφορές που πηγαίνουν στα δημόσια ασφαλιστικά ιδρύματα των άλλων χωρών», τόνισε στη DailyThess ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιθεωρητών Εργασίας, Βασίλης Τραϊανόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για διαρροή σημαντικών ασφαλιστικών εισφορών από παρεχόμενη εργασία εντός ελληνικού εδάφους. «Μιλάμε για ‘αιμορραγία’ των ασφαλιστικών μας ταμείων σε μια εποχή κρίσης κατά την οποία υπάρχει δυσκολία να καταβληθούν οι συντάξεις. Είναι απαράδεκτο αυτό στην Ελλάδα των μνημονίων», σημείωσε ο κ. Τραϊανόπουλος, προσθέτοντας ότι η εν λόγω έρευνα δεν αφορά μόνο Έλληνες εργοδότες αλλά και επιχειρήσεις-κολοσσούς της αλλοδαπής, οι οποίες προέρχονται από χώρες που επιβάλλουν δύσκολα μέτρα στην Ελλάδα.
Παράλληλα, οι επιθεωρητές εντείνουν τις έρευνες τους στις επιχειρήσεις που αντικαθιστούν παρανόμως τη νόμιμη μισθοδοσία των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ, κουπόνια, δωροεπιταγές και προπληρωμένες κάρτες.
«Με βάση τον ισχύοντα νόμο δεν επιτρέπεται η καταβολή των νόμιμων αποδοχών ή μέρους αυτών (π.χ. νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες, κ.λπ.) σε είδος. Τα κουπόνια και τις δωροεπιταγές μπορούν να τα δίνουν πέραν του νόμιμου μισθού», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιθεωρητών Εργασίας.
Η εν λόγω πρακτική εφαρμόζεται κυρίως σε εμπορικά καταστήματα αλλά και σε επιχειρήσεις μεταποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου