Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Φωνητικός έλεγχος παντού, χάρη σε πρωτοποριακό νέο τσιπ

Τη στιγμή που ένα κινητό με λογισιμικό αναγνώρισης ομιλίας μπορεί να χρειάζεται 1 watt ενέργειας, το νέο τσιπ χρειάζεται ανάμεσα στα 0,2 και 10 milliwatts, ανάλογα με τον αριθμό λέξεων που πρέπει να αναγνωρίσει.
Τη στιγμή που ένα κινητό με λογισιμικό αναγνώρισης ομιλίας μπορεί να χρειάζεται 1 watt ενέργειας, το νέο τσιπ χρειάζεται ανάμεσα στα 0,2 και 10 milliwatts, ανάλογα με τον αριθμό λέξεων που πρέπει να αναγνωρίσει.
Ερευνητές του ΜΙΤ δημιούργησαν ένα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας τσιπ, εξειδικευμένο στην αυτόματη αναγνώριση ομιλίας, το οποίο θεωρείται πως πρακτικά θα μπορούσε να καταστήσει τον φωνητικό έλεγχο «πανταχού παρόντα» στα ηλεκτρονικά.
Τη στιγμή που ένα κινητό με λογισιμικό αναγνώρισης ομιλίας μπορεί να
χρειάζεται 1 watt ενέργειας, το νέο τσιπ χρειάζεται ανάμεσα στα 0,2 και 10 milliwatts, ανάλογα με τον αριθμό λέξεων που πρέπει να αναγνωρίσει. Από πλευράς πρακτικής εφαρμογής, αυτό συνεπάγεται εξοικονόμηση ενέργειας 90-99%, κάτι που θα επέτρεπε να φτάσει ο φωνητικός έλεγχος και σε σχετικά απλές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως και σε συσκευές που συλλέγουν ενέργεια από το περιβάλλον τους, ή που φορτίζονται σπάνια. Γενικότερα, το συγκεκριμένο τσιπ αναμένεται να φανεί πολύ χρήσιμο στον τομέα του «Internet of Things» (ΙοΤ), αλλά και στα wearable ηλεκτρονικά.
Το τσιπ παρουσίασαν οι Ανάνθρα Τσαντρακασάν, Μάικλ Πράις και Τζιμ Γκλας σε paper που παρουσιάστηκε στην International Solid-State Circuits Conference την προηγούμενη εβδομάδα.
Σήμερα, τα καλύτερα συστήματα αναγνώρισης φωνής βασίζονται σε δίκτυα νευρώνων- εικονικά δίκτυα απλών επεξεργαστών πληροφοριών που έχουν ως μοντέλο τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ωστόσο, ακόμα και το πιο οικονομικό από άποψης κατανάλωσης ενέργειας σύστημα θα άδειαζε γρήγορα τη μπαταρία εάν λειτουργούσε χωρίς διακοπή. Οπότε, το τσιπ περιλαμβάνει ένα απλό κύκλωμα εντοπισμού φωνητικής δραστηριότητας, που παρακολουθεί τον ήχο στο περιβάλλον για να μπορεί να αντιλαμβάνεται πότε υπάρχει ομιλία- εάν εντοπιστεί φωνή, τότε το τσιπ εκκινεί το μεγαλύτερο, πιο πολύπλοκο κύκλωμα αναγνώρισης φωνής. Επίσης, πολλά από τα κυκλώματα του τσιπ έχουν να κάνουν με το να είναι η αναγνώριση φωνής όσο το δυνατόν περισσότερο αποδοτική γίνεται.
Για πειραματικούς σκοπούς, το τσιπ των ερευνητών είχε τρία κυκλώματα ανίχνευσης φωνητικής δραστηριότητας, με διαφορετικά επίπεδα πολυπλοκότητας και ενεργειακές απαιτήσεις. Όπως διαπιστώθηκε, το ποιο είναι το πιο οικονομικό ενεργειακά έχει να κάνει με τις περιστάσεις, αλλά οι δοκιμές έδειξαν πως γενικότερα τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας για όλο το σύστημα έδειξε το πιο πολύπλοκο από τα τρία κυκλώματα: Αν και το ίδιο κατανάλωνε τρεις φορές πιο πολλή ενέργεια από το πιο απλό κύκλωμα, έκανε λιγότερα λάθη, τη στιγμή που τα πιο απλά κυκλώματα «έτρωγαν» ενέργεια εκκινώντας συνεχώς το υπόλοιπο τσιπ χωρίς λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου