Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Πολυχάπι για τη ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερίνης

Ο συνδυασμός δραστικών ουσιών δίνει λύση στους υπερτασικούς οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να παίρνουν καθημερινά μια… χούφτα φάρμακα, διευκρινίζει στη "Μ" ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
 
Λύση στους υπερτασικούς ασθενείς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να παίρνουν καθημερινά μια…χούφτα φάρμακα, δίνει το πολυχάπι (polypill). Πρόκειται για ένα χάπι, το οποίο περιέχει συνδυασμό δύο ή τριών δραστικών ουσιών και το οποίο διευκολύνει τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους.
 
Τα παραπάνω επισήμανε στην «Μ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσιούφης, κατά τη διάρκεια των Πανελλήνιων Σεμιναρίων των Ομάδων Εργασίας 2017 που διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη η ΕΚΕ. Μάλιστα, όπως εξήγησε, η υπέρταση είναι ένας πολύ κοινός και συχνός παράγοντας κινδύνου, καθώς το 40% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει απ’ αυτήν.
«Από τους υπερτασικούς που λαμβάνουν φάρμακα, μόνο το 40% έχει ρυθμίσει την πίεσή του. Ένας από τους λόγους της πτωχής ρύθμισης της πίεσης είναι ότι μερικές φορές οι ασθενείς δυσκολεύονται για χίλιους δυο λόγους και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους ή ξεχνούν να πάρουν κάποιες δόσεις φαρμάκου ή κάποιο φάρμακο», τόνισε ο κ. Τσιούφης και πρόσθεσε ότι «άρα η λογική της φαρμακοβιομηχανίας είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης σε ένα χάπι δύο ή τριών δραστικών ουσιών. Πρόκειται για τους λεγόμενους σταθερούς συνδυασμούς σε ένα χάπι, το οποίο ο ασθενής μπορεί να πάρει μία φορά την ημέρα αντί να παίρνει τρία χάπια ημερησίως. Αυτό διευκολύνει τη συνεργασιμότητα και τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους».
Ωστόσο, το πολυχάπι δεν αφορά μόνο στην πίεση. Όπως επισήμανε ο κ. Τσιούφης, οι υπερτασικοί ασθενείς έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη σε ποσοστό 70%, ενώ σε ένα ποσοστό 20% είναι διαβητικοί. Συνεπώς, στο τέλος της ημέρας θα χρειαστεί να πάρουν μια χούφτα χάπια, δηλαδή δυο-τρία χάπια για την πίεση, δύο χάπια για το σάκχαρο και 1-2 χάπια για την χοληστερίνη.
«Όπως καταλαβαίνετε, μαζεύονται 10-12 χάπια την ημέρα. Σήμερα λοιπόν έχουν φτιαχτεί πολυφάρμακα, δηλαδή ένα χάπι που περιέχει κάποια αντιυπερτασικά, περιέχει υπολιπιδαιμικό χάπι (για την χοληστερίνη) και μπορεί να περιέχει και ασπιρίνη, την οποία συνήθως δίνουμε για πρωτογενή πρόληψη. Έτσι, με ένα χάπι μπορείς να θεραπεύσεις και την πίεση και την χοληστερίνη σου. Κι όλα αυτά για να διευκολύνουμε τη ζωή των ασθενών μας. Κυκλοφορούν τέτοια φάρμακα και σχεδιάζονται και καινούργια. Είναι η νέα τάση γιατί στοχεύει στον ασθενή που έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου και δεν μπορεί να ρυθμίσει μεμονωμένα τη χοληστερίνη και την πίεσή του. Έτσι μπορεί να πάρει ένα χάπι για να πετύχει και τα δύο. Αυτά αφορούν γενικά τους καρδιαγγειακούς ασθενείς», εξήγησε ο κ. Τσιούφης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου