Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Όχι χαρτί, μόνο πλαστικό: Γιατί η Ευρώπη μπαίνει επιθετικά στον πόλεμο κατά των μετρητών



Αν και οι διάφορες κυβερνήσεις συνέχεια τονίζουν ότι τα μετρητά συνδέονται με την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, παραβλέπουν να αναφέρουν την αληθινή πηγή χρηματοδότησης και διευκόλυνσης για τις δραστηριότητες αυτές. Το πραγματικό κίνητρο είναι να πάρουν πίσω την ανεξαρτησία και να επιβάλλουν ένα μέλλον με παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων σε πραγματικό χρόνο.

Να έχουν εξουσιοδοτημένους πωλητές και σημεία αγοράς, και να παρακολουθούν όλες τις συμπεριφορές. Η καινοτομία, οι μικρές επιχειρήσεις, ο πλούτος των νοικοκυριών και η ελευθερία που όλοι απολαύσαμε διαβρώνεται και χάνεται από τη μεγάλη στροφή μακριά από τα μετρητά.
Πρόκειται για τα ατομικά δικαιώματα των ατόμων, καθώς και την εξουσία των τραπεζών, των κυβερνήσεων και όσους κρατούν τα κλειδιά της κρυπτογράφησης, κλπ και σαφώς δεν θα σταματήσει με την Ευρώπη, την Ινδία ή οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη χώρα -αυτή είναι μια παγκόσμια ατζέντα.

Τα μετρητά δεν είναι πλέον ο βασιλιάς: Η Ευρώπη κινείται προς την εξάλειψη των χάρτινων νομισμάτων

του Shaun Bradley
Στη σκιά του ξεφαντώματος των αμφιλεγόμενων δράσεων του Donald Trump, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει ήσυχα τον επόμενο επιθετικό στον πόλεμο κατά των μετρητών. Αυτοί οι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες έχουν ισχυριστεί με τόλμη την πρόθεσή τους να πατάξουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα σε ολόκληρη την ΕΕ και να στερεοποιήσουν μια τάση που έχει κερδίσει έδαφος για τα επόμενα χρόνια.
Η οικονομική αβεβαιότητα που ενισχύεται από το Brexit δίνει κίνητρα για τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να αξιοποιήσουν περαιτέρω έλεγχο των τραπεζικών συστημάτων τους. Η Γαλλία και η Ισπανία έχουν ήδη ποινικοποιήσει τις συναλλαγές με μετρητά πάνω από ένα ορισμένο όριο, αλλά τώρα η Επιτροπή έχει μονομερώς εγκαθιδρύσει νέους κανονισμούς που θα επηρεάσουν ολόκληρη την Ένωση. Ο φόβος ότι χρήματα θα φύγουν έξω από τον εμπορικό συνασπισμό έχει εκδηλώσει μια δρακόντεια αντίδραση από το κράτος.

Το ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης δεν αναφέρει ένα συγκεκριμένο ποσό σε δολάρια για την επιβολή περιορισμών, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, το σκεπτικό τους για την κίνηση είναι να ματαιώσει το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ των χωρών έχουν ήδη ενισχυθεί για να βοηθήσούν την εφαρμογή αυτών των νέων προτύπων. Αν και αυτοί οι τελικοί στόχοι είναι εύλογοι, υπάρχουν και άλλα σαφή κίνητρα για τις κυβερνήσεις να στοχεύσουν τα χαρτονομίσματα που δεν είναι τόσο ευγενής.
Αρνητικά επιτόκια και υψηλός πληθωρισμός είναι ένας θανάσιμος συνδυασμός που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη Ένωση στο μέλλον. Με λιγότερη κυκλοφορία φυσικού νομίσματος, οι τάσεις αυτές εξασφαλίζουν ότι ο αντίκτυπος των τυχόν πρόσθετων πολιτικών των κεντρικών τραπεζών θα μεγιστοποιηθεί. Εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν, η απειλή να τραβήξουν οι πολίτες τα μετρητά τους από τους λογαριασμούς τους και η πρόκληση ενός τραπεζικού πανικού αποβάλλεται σε ένα σύστημα χωρίς μετρητά. Εφ’ όσον ο πλούτος του λαού είναι υπό κεντρικό έλεγχο, μπορούν να δράσουν κατά βούληση για να κρύψουν τυχόν υποκείμενα προβλήματα. Αλλά όσο περισσότερο αυτό το παιχνίδι επιτρέπεται να συνεχιστεί, τόσο πιο οδυνηρή θα είναι όταν η πραγματικότητα παρακάμψει τη χειραγώγηση.
Απ’ όταν ότι ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Kenneth Rogoff, δημοσίευσε ένα έγγραφο πέρυσι που υποστηρίζει για το χαρτονόμισμα των $ 100 που πρόκειται να καταργηθεί, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ωθήσει προς τα εμπρός τις ατζέντες τους προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Ο ίδιος έγραψε:
“Υπάρχει συζήτηση μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ότι το χαρτονόμισμα, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας όπως των $ 100, διευκολύνει το έγκλημα: εκβιασμός, ξέπλυμα χρήματος, ναρκωτικά και εμπορία ανθρώπων, διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων, για να μην αναφέρουμε την τρομοκρατία. Υπάρχουν υποκατάστατα για τα μετρητά-cryptocurrencies, άκοπα διαμάντια, χρυσά νομίσματα, προπληρωμένες κάρτες, αλλά για πολλά είδη των ποινικών πράξεων, τα μετρητά είναι ακόμα βασιλιάς. Παρέχει απόλυτη ανωνυμία, φορητότητα, ρευστότητα και σχεδόν καθολική αποδοχή”.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις μήνες από τη διακοπή του χαρτονομίσματος των € 500 και ακολουθεί η Ινδία στην ανατροπή της οικονομικής ανεξαρτησίας των πολιτών τους. Τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, αλλά ο στόχος είναι να τεθούν τα θεμέλια για ένα ολόκληρο δίκτυο για την οικονομική καταπίεση.
Οι γερμανοί πολίτες αντέδρασαν έντονα παλαιότερα και απέτρεψαν μια τέτοια εγχώρια νομοθεσία που θα περιόριζε τα μετρητά. Σχεδόν το 80% όλων των συναλλαγών στη Γερμανία γίνονται με το χαρτονομίσματα, κάτι που έρχεται σε άμεση σύγκρουση με το όραμα που προέρχεται από τις Βρυξέλλες.
Οι δευτερογενείς επιπτώσεις έχει επηρεάσει νέες μορφές επένδυσης, όπως το Bitcoin, το οποίο γνώρισε μια αστρονομική αύξηση κατά τους τελευταίους μήνες και έχει επανέλθει στη συζήτηση ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε νομίσματα fiat. Φυσικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης επιχειρήσει να επιβάλει περιορισμούς ανάλογους στα κρυπτο-νομίσματα. Η ΕΚΤ και η BOJ εργάζονται προς την κατεύθυνση ενός δικτύου δούρειου ίππου blockchain που θα χρησιμεύσει μόνο για να παγιδεύσει εκείνους που είναι τόσο αφελείς ώστε να το εμπιστεύονται.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers έγραψε πέρυσι ότι η ΕΕ θα ήταν πιθανόν να είναι ο πρωτοπόρος της Δύσης προς την κατεύθυνση αυτού του νέου ψηφιακού μοντέλου:
“Αλλά ένα μορατόριουμ σχετικά με την εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων μεγάλης ονομαστικής αξίας θα κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Σε όρους μονομερών βημάτων, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι μακράν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα χαρτονομίσματα των € 500 είναι σχεδόν έξι φορές τόσο πολύτιμα από εκείνο των $ 100. Ορισμένοι φορείς στην Ευρώπη, κυρίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν δείξει συμπάθεια για την ιδέα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi έχει δείξει ενδιαφέρον επίσης”.
Από τη στιγμή που η προσοχή του κοινού έχει συνταχθεί με συναισθηματικούς χειρισμούς και πολιτικά ακροβατικά, η απειλή που αντιπροσωπεύει ο πολέμος στα μετρητά είναι παραγνωρισμένος. Αντί να τροφοδοτούν με ενέργεια συστήματα που ευνοούν το διαίρει και βασίλευε, τα άτομα πρέπει να εκπαιδευτούν για να εξασφαλίσουν τη δική τους οικονομική ανεξαρτησία στο μέλλον. Με την πλύση εγκεφάλου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το ποια τρύπα του κουνελιού θα πρέπει να επιλέγουν, τα πιο σημαντικά ζητήματα του σήμερα περνούν απαρατήρητα. Υποστηρίζοντας την ανάγκη για αποκεντρωμένες και φυσικές εναλλακτικές λύσεις σε αντίθεση με το τραπεζικό σύστημα μπορεί να είναι κάτι όχι τόσο εύκολα κατανοητό από τους ακτιβιστές του σήμερα, ωστόσο ελάχιστα άλλα πράγματα έχουν αυτή τη δυνατότητα να διαβρώσουν τις ελευθερίες σε μια τέτοια μαζική κλίμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου