Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Στα κεραμίδια οι δήμαρχοι για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη



Αγνοήθηκαν οι προτάσεις των αιρετών - Για εξοικονόμηση προσωπικού αλλά και πόρων μιλά ο Νίκος Τόσκας
Του Νίκου Ηλιάδη
Μεγάλες αντιδράσεις από τους δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης προκαλεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος για το νέο χάρτη της Ελληνικής Αστυνομίας στον οποίο προβλέπονται συνενώσεις αστυνομικών τμημάτων, καθώς και των υπολοίπων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων.
Το τελικό σχέδιο δεν διαφέρει από εκείνο το οποίο είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, στη διαβούλευση που ακολούθησε στην οποία συμμετείχαν και οι δήμαρχοι, έγιναν πολλές παρατηρήσεις και ζητήθηκαν αλλαγές οι οποίες όμως, αγνοήθηκαν. Το γεγονός προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια σε πολλούς από τους δημάρχους οι οποίοι αντιδρούν και ζητούν να υπάρξει παρέμβαση ακόμη και του πρωθυπουργού, προκειμένου να γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους. Όπως εξηγούν στη “ΜτΚ” πολλοί από τους δημάρχους, η αντίθεσή τους δεν αφορά τον επιχειρούμενο “Καλλικράτη” στην ΕΛ.ΑΣ. αν και όπως επισημαίνουν η συνολική εξοικονόμηση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ ετησίως, όπως τους μεταφέρθηκε από τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντιδρούν γιατί και στο θέμα αυτό, όπως και σε πολλά άλλα, η κεντρική εξουσία αγνόησε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους.
Την ίδια ώρα πηγές της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης τονίζουν ότι στόχος του “Καλλικράτη” στην ΕΛ. ΑΣ. είναι η αποτελεσματικότερη πάταξη της παραβατικότητας, με στροφή στην καταπολέμηση του εγκλήματος του δρόμου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις οποίες είχε κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, παρουσιάζοντας τον νέο αστυνομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, από τις αλλαγές που θα γίνουν θα υπάρξει εξοικονόμηση περίπου 850 αστυνομικών, οι οποίοι στο εξής θα βγουν στους δρόμους. Επιπλέον θα υπάρξει και εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των μισθωμάτων των αστυνομικών κτιρίων.
Ως προς το κτιριακό, την περίοδο αυτή γίνονται οι τελικές επεξεργασίες και επαφές, προκειμένου να αποφασιστεί ποιοι είναι οι καταλληλότεροι χώροι για τη στέγαση των νέων Τμημάτων. Πόσοι από τους υπάρχοντες θα αξιοποιηθούν, σε ποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να αναζητηθούν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις. Προς το σκοπό αυτό έχει συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία εξετάζει τις προδιαγραφές των κτιρίων στα οποία στεγάζονται σήμερα αστυνομικά τμήματα. Η εξέλιξη αυτής της διαδικασίας συμπίπτει και με την ανάληψη καθηκόντων της νέας ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., μετά και τις πρόσφατες κρίσεις που επέφεραν σημαντικές αλλαγές στην κορυφή της πυραμίδας.
Θεσσαλονίκη
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης έχει να κάνει με τη στέγαση των τριών σημερινών αστυνομικών τμημάτων Λευκού Πύργου, Πλατείας Δημοκρατίας και Άνω Πόλης, στο κτίριο της Αριστοτέλους. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και χρόνια έχει ζητηθεί, τόσο από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη όσο και από άλλους παράγοντες (όπως ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης) να αλλάξουν έδρα οι αστυνομικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Μάλιστα, τη μεταστέγαση του Α.Τ. Λευκού Πύργου είχε υποσχεθεί στον κ. Μπουτάρη ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το 2013. Είχε αποφασιστεί μάλιστα η μεταφορά του σε χώρο στη Διεθνή Έκθεση. Αντ’ αυτού, όμως, έγινε μόνον ένα παράρτημα του Α.Τ. στον χώρο της ΔΕΘ και πλέον, μεταφέρονται στην Αριστοτέλους το προσωπικό και τα περιπολικά και από τα άλλα δύο καταργούμενα Α.Τ. Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. έχουν κατ’ επανάληψη θίξει αυτό το θέμα, τονίζοντας ότι το κτίριο της Αριστοτέλους είναι ακατάλληλο, καθώς βρίσκεται σε πεζόδρομο είναι παλιό και ως διατηρητέο δεν επιδέχεται παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού, ενώ έχει και υψηλότερο ενοίκιο σε σχέση με άλλα.
Ανάλογες ενστάσεις εκφράζονται και για τη μεταφορά του Α.Τ. Αναλήψεως στο Α.Τ. Χαριλάου, το οποίο έχει αρκετά ακριβότερο ενοίκιο. Επιπλέον, μια ημέρα την εβδομάδα ουσιαστικά υπολειτουργεί, λόγω της λαϊκής που γίνεται στον συγκεκριμένο δρόμο.
Αμπελόκηποι – Μενεμένη
Στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης λειτουργούν σήμερα δύο Α.Τ. και δύο Τμήματα Ασφαλείας (Τ.Α.) σε Αμπελόκηπους και Δενδροπόταμο (Μενεμένη). Με το νέο σχέδιο αυτά συγχωνεύονται και μεταφέρονται στους Αμπελόκηπους, ενώ αδειάζει το κτίριο του Δενδροποτάμου. “Πρόκειται για πολύ μεγάλο λάθος”, δηλώνει οργισμένος ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου. Τονίζει ότι εξαπατήθηκε από τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία τον είχαν διαβεβαιώσει ότι θα υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία στην περιοχή του Δενδροποτάμου όπου σημειώνεται μεγάλη παραβατικότητα, υποσχόμενοι ότι θα μεταφέρουν εκεί τη Δίωξη Ναρκωτικών Δυτικής Θεσσαλονίκης καθώς και το αντίστοιχο Τμήμα Αλλοδαπών. Ο κ. Κυρίζογλου έστειλε προ ημερών επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Νίκο Τόσκα, με την οποία εκφράζει τη θλίψη του για την κατάργηση του αστυνομικού τμήματος Δενδροποτάμου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “άλλα συμφωνήσαμε, άλλα μας διαβεβαιώσατε ότι θα πράξετε και άλλα πράξατε…”. Ο κ. Κυρίζογλου τονίζει στη “ΜτΚ” ότι “είναι αδιανόητη η παντελής απουσία της αστυνομίας από την περιοχή του Δενδροποτάμου, μία περιοχή στην οποία όλοι ξέρουμε ότι παρουσιάζεται έξαρση της εγκληματικότητας και μεγάλη διακίνηση, εμπορία και χρήση ναρκωτικών”.
Νεάπολη – Συκιές
Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να αλλάξει ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. όσον αφορά τον δήμο Νεάπολης – Συκεών ζητά με εκτενή επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, την οποία κοινοποιεί και προς τους αρμόδιους υπουργούς ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Σε αυτήν εκφράζει τη διαφωνία του με τη συγχώνευση των δύο Α.Τ. Νεάπολης και Συκεών και τη μεταφορά τους στις Συκιές, σε ένα κτίριο μάλιστα, το οποίο χαρακτηρίζει ακατάλληλο. Ο κ. Δανιηλίδης αντιπροτείνει τη λειτουργία ενός “πολυδύναμου Α.Τ.” στην περιοχή Κόκκορα, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες και από τις τέσσερις δημοτικές ενότητες του δήμου (Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων, Αγ. Παύλου). Σε αυτό προτείνεται να στεγαστούν Τ.Α. και ένα αυτοτελές Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Επίσης, ζητείται η άμεση λειτουργία Τμήματος Τροχαίας με τον αντίστοιχο εξοπλισμό και στελέχωση ώστε να μπορεί να εποπτεύει σε 24ωρη βάση την κίνηση στην περιφερειακή οδό, όπου σημειώνονται καθημερινά τα περισσότερα ατυχήματα. Ζητείται επίσης καθημερινή κίνηση τουλάχιστον δύο περιπολικών σε 24ωρη βάρδια σε όλο το εύρος του δήμου, καθώς και τέσσερις πεζές περιπολίες (από 2 αστυνομικούς η κάθε μία), καθημερινά σε 24ωρη βάρδια.
Πυλαία – Χορτιάτης
Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη λειτουργούν σήμερα δύο Α.Τ. σε Πυλαία και Πανόραμα και ένα Τ.Α. Μετά τον “Καλλικράτη” τα δύο Α.Τ. συγχωνεύονται σε ένα με έδρα την Πυλαία, όπου θα στεγάζεται και το Τ.Α. Ο σχεδιασμός αυτός βρίσκει αντίθετο τον δήμο. Όπως εξηγεί στη “ΜτΚ” ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης “είναι λάθος να κλείσει το κτίριο του Πανοράματος. Μπορεί στο ένα από τα δύο κτίρια να πάει το Α.Τ. και στο άλλο το Τ.Α.”. Ο κ. Καϊτεζίδης σημειώνει επίσης ότι “άλλωστε το κτίριο όπου στεγάζονται οι αστυνομικές υπηρεσίες στην Πυλαία είναι δημοτικό, δηλαδή δεν καταβάλλεται ενοίκιο”. Τονίζει, ωστόσο, πως “εάν το αίτημα του δήμου δεν γίνει δεκτό, τότε κι εμείς θα αλλάξουμε γνώμη ως προς την παραχώρηση του κτιρίου της Πυλαίας”.
Θέρμη
Στον δήμο Θέρμης λειτουργούν σήμερα δύο Α.Τ. σε Θέρμη και Βασιλικά. τα οποία προβλέπεται να συγχωνευτούν σε ένα με έδρα τη Θέρμη. Επίσης, στο ίδιο κτίριο θα στεγαστεί το νεοσυσταθέν Τ.Α. Θέρμης. Στην ίδια περιοχή θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι αστυνομικές υπηρεσίες (Α.Τ. και Τμήμα Τροχαίας) του αεροδρομίου “Μακεδονία”, ενώ υπάρχει και το Τμήμα Ειδικών Φρουρών στη Νέα Ραιδεστό. Ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος δηλώνει σύμφωνος με τον επιχειρούμενο “Καλλικράτη” στην ΕΛ.ΑΣ., προβάλλει όμως μια ένσταση ως προς την κατάργηση του Α.Τ. Βασιλικών. Μάλιστα προ ημερών το δημοτικό συμβούλιο έλαβε απόφαση, ζητώντας να παραμείνει η αστυνομική παρουσία στα Βασιλικά, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα λειτουργεί στην περιοχή Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων.
Δέλτα
Στον δήμο Δέλτα λειτουργούν αυτή τη στιγμή τρία Α.Τ. σε Σίνδο, Χαλάστρα και Νέα Ιωνία και ένα Τ.Α. στη Σίνδο. Σύμφωνα με τον νέο χάρτη τα τρία Α.Τ. συγχωνεύονται σε ένα με έδρα τη Σίνδο, όπου επίσης θα εδρεύει και το Τ.Α. Δέλτα. “Η προοπτική αυτή μας ανησυχεί ιδιαίτερα”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος. Τονίζει ότι έχει λάβει υπόσχεση πως θα συνεχιστεί η λειτουργία και των τριών σημερινών τμημάτων, είτε ως Α.Τ. είτε ως Τ.Α., είτε μεταφέροντας εκεί κάποια άλλη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνει επίσης ότι πριν από περίπου ένα χρόνο ο δήμος δαπάνησε περί τα 100.000 ευρώ για να επισκευάσει το κτίριο της αστυνομίας στη Χαλάστρα και τώρα ζητείται να εγκαταλειφθεί.
Θερμαϊκός – Λαγκαδάς
Στον δήμο Θερμαϊκού λειτουργούν σήμερα τρία Α.Τ. (Επανομή, Μηχανιώνα, Νέοι Επιβάτες), τα οποία θα συγχωνευτούν και θα στεγαστούν στους Νέους Επιβάτες. Επίσης, εκεί θα στεγαστεί και το νεοσύστατο Τ.Α. “Αυτό είναι λάθος”, τονίζει ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης και ζητά να διατηρηθούν τουλάχιστον δύο από τα τρία Α.Τ. Επισημαίνει παράλληλα ότι και τα τρία κτίρια είναι δημοτικά, άρα χωρίς ενοίκιο.
Αποδυναμώνεται η επιχειρησιακή δυνατότητα της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή του Λαγκαδά επισημαίνει ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης. Τα τρία Α.Τ. (Λαγκαδά, Ασσήρου, Σοχού) συγχωνεύονται σε ένα με έδρα τον Λαγκαδά, ενώ προβλέπεται και λειτουργία αστυνομικού σταθμού στο Σοχό. Ο κ. Καραγιάννης ζητά να εξακολουθήσουν τη λειτουργία τους και τα τρία Α.Τ.
Πως διαμορφώνεται ο νέος αστυνομικός χάρτης της Θεσσαλονίκης
Το στρατηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθεί να είναι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η οποία εδρεύει στο γνωστό κτίριο της Μοναστηρίου, στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Ο νέος αστυνομικός χάρτης περιλαμβάνει Αστυνομικά Τμήματα, τα οποία περιορίζονται από 32 σε 18, Τμήματα Ασφαλείας, Τροχαίας, καθώς και τις λοιπές Διευθύνσεις (Άμεσης Δράσης, Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Αλλοδαπών κ.λπ.).
Αστυνομικά τμήματα
Έπειτα από τις συγχωνεύσεις που γίνονται προβλέπεται η λειτουργία συνολικά 18 Αστυνομικών Τμημάτων τα οποία είναι:
1. Λευκού Πύργου (συγχωνεύεται με Α.Τ. Άνω Πόλης και Πλατείας Δημοκρατίας τα οποία καταργούνται. Η έδρα θα είναι στο κτίριο της Αριστοτέλους).
2. Χαριλάου – Αναλήψεως (ήταν δύο ξεχωριστά που γίνονται ένα με έδρα το Α.Τ. Χαριλάου).
3. Τούμπας – Τριανδρίας (με έδρα στην Τούμπα).
4. Πανοράματος – Πυλαίας (ήταν δύο ξεχωριστά τμήματα και συνενώνονται με έδρα στην Πυλαία).
5. Καλλινδοίων (συγχωνεύονται τα Α.Τ. Καλλινδοίων και Απολλωνίας με έδρα το Α.Τ. Καλλινδοίων).
6. Λαγκαδά (συγχωνεύονται τα Α.Τ. Λαγκαδά, Ασσήρου και Σοχού με έδρα τον Λαγκαδά).
7. Κορδελιού – Ευόσμου (παραμένει ως έχει).
8. Ωραιοκάστρου (παραμένει ως έχει).
9. Βόλβης (στη θέση του πρώην Α.Τ. Αγίου Γεωργίου με έδρα την Ασπροβάλτα).
10. Χαλκηδόνας (πρώην Α.Τ. Κουφαλίων).
11. Καλαμαριάς (παραμένει ως έχει).
12. Θερμαϊκού (με συγχώνευση των Α.Τ. Μηχανιώνας, Νέων Επιβατών και Επανομής με έδρα στους Ν. Επιβάτες).
13. Θέρμης (συνένωση των δύο Α.Τ. Θέρμης και Βασιλικών με έδρα στη Θέρμη).
14. Νεάπολης – Συκεών (συγχώνευση των δύο Α.Τ. με έδρα στις Συκιές).
15. Αμπελοκήπων – Μενεμένης (συγχώνευση των δύο Α.Τ. με έδρα στους Αμπελόκηπους).
16. Παύλου Μελά (συνένωση Α.Τ. Σταυρούπολης και Πολίχνης με έδρα στην Πολίχνη).
17. Δέλτα (συνένωση πρώην Α.Τ. Διαβατών, Χαλάστρας και Σίνδου με έδρα στη Σίνδο).
18. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.
Προβλέπεται επίσης η λειτουργία Αστυνομικού Σταθμού Σοχού, ο οποίος θα εδρεύει στη δημοτική ενότητα Σοχού του δήμου Λαγκαδά και θα υπάγεται διοικητικά στο Α.Τ. Λαγκαδά.
Τμήματα ασφαλείας και τροχαίας
Σχεδόν σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα αντιστοιχεί και ένα Τμήμα Ασφαλείας που στις περισσότερες των περιπτώσεων θα συστεγάζονται. Έτσι, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται η λειτουργία των ακόλουθων Τ.Α.: Λευκού Πύργου, Χαριλάου – Αναλήψεως, Τούμπας – Τριανδρίας, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα,
Θέρμης, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος και Θερμαϊκού.
Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης εδρεύει στον δήμο Θεσσαλονίκης και έχει τα ακόλουθα Τμήματα: Θέρμης, Χαλκηδόνας, Ασπροβάλτας, Λητής και Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Θεσσαλονίκης (με έδρα τα διόδια Μαλγάρων).
Οι λοιπές υπηρεσίες
Στην ΕΛ.ΑΣ. λειτουργούν επίσης οι ακόλουθες Διευθύνσεις:
Α. Η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων με έδρα στον δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία συγκροτείται από το Επιτελείο, τις Υποδιευθύνσεις Μέτρων Τάξης (Υ.ΜΕ.Τ.) και Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.), κάθε μία από τις οποίες διαρθρώνεται εσωτερικά σε δύο Τμήματα (έδρα στην περιοχή του Ευκλείδη).
Β. Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, η οποία εδρεύει στον δήμο Κορδελιού – Εύοσμου (ΓΑΔΘ). Περιλαμβάνει δύο Τμήματα Άμεσης Επέμβασης (περιπολικά και δικυκλιστές), Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Κέντρο Επιχειρήσεων.
Γ. Η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, η οποία εδρεύει στον χώρο των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου “Μακεδονία” και συγκροτείται από τα Τμήματα Διοικητικής Υποστήριξης, Αστυνόμευσης, Ασφάλειας και Τροχαίας.
Δ. Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, η οποία εδρεύει στη ΓΑΔΘ και συγκροτείται από τα εξής Τμήματα: Αλλοδαπών, Επιστροφών, Διαχείρισης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Λειτουργιών.
Ε. Ιδιαίτερη αστυνομική παρουσία υπάρχει κατά περιόδους και στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως όπου λειτουργούν Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου