Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Πιο κοντά ο "κόφτης" στις συντάξεις λόγω... εισφορών

Τον κίνδυνο να ενεργοποιήσει από μόνη της τον «κόφτη» των συντάξεων αντιμετωπίζει η κυβέρνηση καθώς η πρωτοφανής προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό «τρύπας» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.


Μπορεί η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υφυπουργού να… πανηγυρίζει για το γεγονός ότι ευνοεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών που δηλώνουν αποδοχές έως 8.000-10.000 ευρώ ετησίως, ωστόσο ακόμη δεν έχει φανεί το πώς θα καλυφθεί το «κενό» που αφήνει αυτή η «παροχή» στους φτωχότερους των επαγγελματιών αλλά και στους… φοροφυγάδες.

Μπορεί ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος να δηλώνει ότι δέχεται… συγχαρητήρια από ελεύθερους επαγγελματίες που συναντά στα πεζοδρόμια, φαίνεται όμως ότι ακόμη δεν έχει τύχει να συναντηθεί με «μπλοκάκηδες» οι οποίοι έχουν μείνει απλήρωτοι από τις αρχές του χρόνου λόγω του αλαλούμ ή με επαγγελματίες οι οποίοι αναγκάστηκαν να αναστείλουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα για να μην επιβαρυνθούν με εισφορές της τάξεως των 1.000 ή και 1.500 ευρώ τον μήνα. Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Εργασίας θα σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που βεβαιώθηκαν στους περίπου 1,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους –πληροφορίες και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ- ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα φανεί και το πώς θα πάει η πρώτη είσπραξη. Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα είναι ευτυχής αν εισπραχθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ κάτι όμως που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου ότι τα στοιχεία για τη «συμπεριφορά» των επαγγελματιών μέχρι και το 2016 δείχνουν ότι ο ένας στους δύο είναι θιασώτης του «δεν πληρώνω».

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Ο κίνδυνος να μην αποδώσει εισπρακτικά το μέτρο –με προφανές αποτέλεσμα να τεθεί θέμα κάλυψης του κενού που θα δημιουργηθεί με άλλα μέτρα- μεγαλώνει με τα «μπρος πίσω» του υπουργείου Εργασίας τα οποία έχουν ήδη προκαλέσει:

1. Το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων βιβλίων και στοιχείων από επαγγελματίες οι οποίοι μηδένισαν με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα να έχουν ένα εισόδημα.

2. Τη διακοπή συνεργασιών, τις μειώσεις αποδοχών στους εργαζόμενους (μέσω της μετακύλισης των εργοδοτικών εισφορών στις πλάτες των εργαζομένων) ή ακόμη και τις μετατροπές συμβάσεων από αορίστου χρόνου –με όσα δικαιώματα συνεπάγεται αυτό- σε «μπλοκάκια».

Κι αυτές είναι μόνο οι άμεσες πρώτες επιπτώσεις. Με την πρώτη παρτίδα ειδοποιητηρίων που αναρτήθηκαν στις 10 Φεβρουάριου, βεβαιώθηκαν περί τα 190 εκατ. ευρώ ενώ με την δεύτερη παρτίδα είναι ζήτημα αν θα βεβαιωθούν 100 εκατ. ευρώ επιπλέον. Στο τέλος Φεβρουαρίου θα φανεί ποιοι και σε τι βαθμό θα… προσέλθουν στο ταμείο.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Το υπουργείο Εργασίας θα έρθει αντιμέτωπο με τις δικές του επιλογές:

1. Πρώτον με το να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων εκτιμώντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του συντελεστή εισπραξιμότητας. Αυτή η επιλογή έχει μεγάλο κόστος καθώς οι μειώσεις δεν ισχύουν μόνο γι’ αυτούς που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα αλλά και γι’ αυτούς που πλήρωναν.

2. Δεύτερον με το να μην υλοποιήσει την εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων. Εισφορές στον ΟΑΕΕ πλήρωναν μέχρι το τέλος του 2016 ο ένας στους δύο. Στον ΟΓΑ (οι ασφαλισμένοι του οποίου επίσης θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές βάσει εισοδήματος) ο συντελεστής εισπραξιμότητας ήταν χαμηλότερος του 40% ενώ και στο ΕΤΑΑ όπου ασφαλίζονταν οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι κλπ) ο συντελεστής κυμαινόταν στα επίπεδα του 50%. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη (σ.σ. θα πρέπει να κάνουν διακοπή επαγγέλματος ώστε να εξυπηρετούνται ως ανασφάλιστοι) ενώ δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Το «πάγωμα» θα αποτελούσε μια λύση προκειμένου οι οφειλέτες επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, τουλάχιστον να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές για να ανακτήσουν τα βασικά τους δικαιώματα. Από τη στιγμή που η υπόσχεση για το «πάγωμα» δεν υλοποιήθηκε, το μοναδικό όφελος για ένα επαγγελματία με χρέη από το να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές, είναι απλώς το ότι δεν θα συσσωρεύονται καινούργια χρέη.

3. Τρίτον με το να αυξήσει υπέρμετρα τα βάρη για περίπου 100.000 ασφαλισμένους με τα υψηλότερα εισοδήματα ενεργοποιώντας όμως «ένστικτα επιβίωσης». Δεδομένου ότι από τις επίσημες δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο «καθένας μπορεί να πληρώσει ότι μπορεί και απλώς να τοκίζεται για το υπόλοιπο χρέος» μένει να φανεί τι θα πληρώσουν οι λίγοι στους οποίους θα βεβαιωθούν ασφαλιστικές εισφορές της τάξεως των 500-1500 ευρώ τον μήνα. Επίσης, μένει να φανεί αν αυτοί που δήλωσαν υψηλά εισοδήματα το 2015 (με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώσουν τώρα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές) έχουν ήδη προχωρήσει σε κινήσεις με στόχο τη διαγραφή του ποσού (π.χ κλείσιμο ατομικής επιχείρησης και έναρξη Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας, μεταβίβασης ομόρρυθμης εταιρείας στα παιδιά κλπ).

http://thessbomb.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου