Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Θεσσαλονίκη: Στα αναγνωστήρια οι φοιτητές… αναστενάζουν

Όταν τα αναγνωστήρια των Ιδρυμάτων της πόλης μετατρέπονται σε… hot spots εν μέσω χειμερινής εξεταστικής
Της Άννας Μαυρίκου
Η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους χιλιάδες φοιτητές της Θεσσαλονίκης να επικεντρώνονται στις εξετάσεις και τα αναγνωστήρια των Ιδρυμάτων μετατρέπονται σε… hot spots. Όμως, οι χώροι μελέτης δεν εξυπηρετούν μόνο το βασικό τους σκοπό, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και χώρους κοινωνικοποίησης.
Επισκεφθήκαμε μερικά από τα αγαπημένα, αλλά και λιγότερο γνωστά στέκια των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη κατά την εξεταστική περίοδο και ανακαλύψαμε, πως τα απαραίτητα για ένα αποδοτικό διάβασμα είναι η σωστή θέρμανση του χώρου, αλλά και το wifi.
Το 24ωρο αναγνωστήριο του ΑΠΘ
Μάχη για μια θέση γίνεται στο φοιτητικό αναγνωστήριο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την περίοδο της εξεταστικής. «Το φοιτητικό αναγνωστήριο διαθέτει 1.300 θέσεις, οι οποίες δυστυχώς στην εξεταστική περίοδο δεν επαρκούν. Γι’ αυτό υπάρχουν και τα επιμέρους μικρά αναγνωστήρια των βιβλιοθηκών», τονίζει η Κατερίνα Νάστα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει άλλες 45 βιβλιοθήκες τμημάτων και σχολών.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, το εν λόγω αναγνωστήριο λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Όπως αναφέρει η κ. Νάστα «και τις νύχτες υπάρχει κίνηση. Τώρα, στην εξεταστική, μεγάλος αριθμός φοιτητών παραμένει έως τις 03:00-04:00. Από εκεί και πέρα, λιγοστεύει». Σύμφωνα με την προϊσταμένη, το βράδυ υπάρχει μόνο ένας φύλακας, καθώς προσωπικό δεν μπορεί να υπάρχει. «Είναι καινοτόμο και αρέσει στους φοιτητές», καταλήγει.
«Είχαμε προβλήματα με τη θέρμανση και την ψύξη μέχρι και τον Οκτώβριο, γιατί έπρεπε να αλλαχθεί όλο το κεντρικό σύστημα, το οποίο έγινε». Το φοιτητικό αναγνωστήριο παρέμεινε ανοιχτό όλες τις μέρες με τις πολικές θερμοκρασίες, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τους φοιτητές.
Ένα από τα προβλήματα της πανεπιστημιούπολης, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες, είναι η εγκληματικότητα. «Τον φοιτητικό χώρο, γενικά την κεντρική βιβλιοθήκη, τη σέβονται περισσότερο οι φοιτητές», σχολιάζει η κ. Νάστα. Πέρα από την 24ωρη φύλαξη της πανεπιστημιούπολης, υπάρχει και περίπολος που γυρνά γύρω από τη βιβλιοθήκη, ώστε οι φοιτητές να είναι ασφαλείς.
Η πρόσβαση σε βιβλιογραφικές πηγές και το wifi είναι κάποιοι από τους πολλούς λόγους για τους οποίους πηγαίνουν οι φοιτητές στο αναγνωστήριο. Η Κλεονίκη Αθανασιάδου και η Μαρία Αμαραντίδου είναι φοιτήτριες Ιατρικής και επιλέγουν να διαβάζουν στο αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. «Στην εξεταστική έρχομαι κάθε μέρα», μας λέει η Κλεονίκη. «Μέσα έχει πάρα πολύ κόσμο, οπότε είναι και λίγο αποπνικτικά» αναφέρει η Μαρία, σχολιάζοντας για τον χώρο. «Αν είχα τη δυνατότητα να αλλάξω κάτι θα ήταν ο φωτισμός, που δεν είναι καλός προς το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος», προσθέτει.
Όπως τα περισσότερα κτίρια της πόλης, έτσι και η βιβλιοθήκη δυσκολεύτηκε να αντεπεξέλθει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων εβδομάδων. «Όταν είχε πολύ κρύο τις προηγούμενες μέρες είχε πολύ κρύο και μέσα στη βιβλιοθήκη. Ήμασταν με γάντια και σκουφάκια, αλλά τώρα είναι εντάξει», επισημαίνουν. «Η 24ωρη λειτουργία της βιβλιοθήκης είναι πάρα πολύ καλή ιδέα, ειδικά για εμάς που είμαστε βραδινοί τύποι. Έχει τύχει να έρθουμε από τη μία μέχρι τις έξι το πρωί», καταλήγουν.
Θέλουν περισσότερα οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ
«Θέλουμε να πιστεύουμε πως είμαστε από τις καλύτερες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα», λέει η Ελισάβετ Τσανακτσίδου, προϊσταμένη της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Το αναγνωστήριο του εν λόγω ιδρύματος απλώνεται σε περίπου 500τ.μ. και διαθέτει θέσεις για 300 φοιτητές. «Η αλήθεια είναι, ότι ιδιαίτερα την περίοδο των εξετάσεων υπάρχει πρόβλημα με τον χώρο. Αυτό που κάνουμε εμείς την περίοδο της εξεταστικής είναι να κάνουμε επέκταση ωραρίου, δηλαδή, ενώ συνήθως η βιβλιοθήκη είναι μέχρι τις 20:00, την περίοδο των εξετάσεων και μια εβδομάδα πριν λειτουργούμε μέχρι τις 22:00», επισημαίνει. Η διεύρυνση του ωραρίου και των ημερών λειτουργίας αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματα των φοιτητών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να συμβεί.
Αν και στο ΠΑΜΑΚ υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα στη θέρμανση, στην υδροδότηση και στην αποχέτευση τις ημέρες του παγετού, στη βιβλιοθήκη η θέρμανση λειτουργούσε. Υπάρχουν φορές, σύμφωνα με την κ. Τσανακτσίδου, που φοιτητές πηγαίνουν στο αναγνωστήριο μόνο για τη θέρμανση, καθώς πριν πάνε, τηλεφωνούν για να ρωτήσουν αν είναι σε λειτουργία.
Ο Γιάννης Σεμερτζίδης, φοιτητής του Τμήματος Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής, διαβάζει στο αναγνωστήριο, καθώς όπως αναφέρει «με τραβάει το κλίμα. Στο σπίτι, για παράδειγμα, επηρεάζομαι. Βλέποντας τη γενικότερη κατάσταση μπορώ να διαβάσω πιο εύκολα». Η Βικτώρια Τσακμακίδη, φοιτήτρια στο ίδιο Τμήμα, επισημαίνει: «Ο ένας σέβεται τον άλλο και επικρατεί ησυχία πάντα». Ωστόσο, αναφέρονται και σε προβλήματα. «Ο χώρος είναι μικρός και πιεζόμαστε πάρα πολύ. Επίσης, wifi υπάρχει μόνο στον έναν χώρο και όταν έρθουν 50 άτομα, αρχίζει να καθυστερεί», λέει ο Γιάννης. «Νομίζω, πως υπάρχει και ένα θέμα με τους υπολογιστές. Θα έπρεπε να είναι περισσότεροι και καλύτεροι, γιατί είναι αρκετά αργή η λειτουργία τους», συμπληρώνει η Βικτώρια.
Ανάγνωση και τα απογεύματα στο ΑΤΕΙΘ
Το ωράριο λειτουργίας, σε μόνιμη βάση, επεκτάθηκε τις τελευταίες ημέρες και στη βιβλιοθήκη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα και φοιτητές των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Από την περασμένη Τετάρτη λειτουργεί τρεις ημέρες την εβδομάδα και απογεύματα (Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή μέχρι τις 18:00).
Στο αναγνωστήριο υπάρχουν θέσεις για περίπου 80 άτομα και η κίνηση ανέρχεται σε 160-180 άτομα την ημέρα. Ο Επαμεινώνδας Ναρλιώτης, προϊστάμενος της βιβλιοθήκης σημειώνει πως «η βιβλιοθήκη πάντα είναι γεμάτη. Αν και βρίσκεται εκτός κέντρου, υπάρχει αρκετή ζήτηση, γιατί έρχονται οι φοιτητές για τα μαθήματά τους». Υπολογιστές και wifi διατίθενται και εδώ για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των φοιτητών. Τις ημέρες με τον παγετό στο ΑΤΕΙΘ δεν πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές διαδικασίες, καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στην υδροδότηση. «Παρ’ όλο που δεν έχουμε πετρέλαιο, έχουμε τα κλιματιστικά και ο χώρος θερμαίνεται κανονικά. Όταν είναι ανοιχτή η βιβλιοθήκη, θέρμανση υπάρχει», καταλήγει ο κ. Ναρλιώτης.
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
«Τα τελευταία χρόνια, η επισκεψιμότητα των φοιτητών στη βιβλιοθήκη έχει αυξηθεί, διότι υπάρχει συνεργασία με καθηγητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι παραπέμπουν τους φοιτητές τους στη βιβλιοθήκη μας για εργασίες», τονίζει στη «Θ» η Μαρία Τρανίδου, βιβλιοθηκονόμος στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Συνήθως, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Φεβρουάριο παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, λόγω των εξεταστικών. Το αναγνωστήριο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 40 άτομα και είναι ένα από τα πιο όμορφα της πόλης. Η βιβλιοθήκη δεν αντιμετώπισε προβλήματα με τη θέρμανση και την υδροδότηση, γιατί πρόσφατα έγιναν εργασίες μόνωσης, οι οποίες προφύλαξαν τον χώρο. «Υπάρχουν παράπονα για το ωράριο λειτουργίας. Πολλοί θέλουν να ανοίγουμε και τα απογεύματα, γιατί διευκολύνονται περισσότερο, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει προσωπικό για να ανοίξουμε τα απογεύματα», προσθέτει.
Στο αναγνωστήριο συναντήσαμε τον Simeon Martinel, έναν 20χρονο γάλλο πτυχιούχο Ανθρωπολογίας, που επισκέφθηκε για λίγες μέρες την πόλη. Όντας κοντά στον Λευκό Πύργο ανακάλυψε τυχαία τον χώρο. «Δεν περίμενα να συναντήσω έναν τόσο όμορφο χώρο», τονίζει, γοητευμένος ιδιαίτερα από τα βιβλία παλαιότερων ετών για τις κλασικές σπουδές.
Περιφερειακές βιβλιοθήκες
Οι περιφερειακές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται κοντά στο κέντρο, όπως αυτή της Άνω Πόλης και αυτή των 40 Εκκλησιών, είναι εκείνες που επιλέγουν επίσης οι φοιτητές, είτε για να κάνουν εργασίες, είτε για να μελετήσουν. Ιδιαίτερα, οι εργασίες ανακαίνισης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που την έχουν θέσει εκτός λειτουργίας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οδήγησε πολλούς -και όχι μόνο φοιτητές- να ανακαλύψουν τις βιβλιοθήκες της γειτονιάς.
Στη βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης η κίνηση κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες είναι αυξημένη κατά την περίοδο της εξεταστικής, σύμφωνα με την υπάλληλο Αθηνά Γκουβατζή. «Έχει ησυχία και είναι ένας ζεστός χώρος», σημειώνει. Ζεστός στην κυριολεξία, αφού ο χώρος θερμαίνεται αξιοπρεπώς, αλλά και μεταφορικώς, λόγω της «ζεστασιάς» που χαρίζει το ξύλο με την παραδοσιακή και νεοκλασική αρχιτεκτονική. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με το wifi, διότι δεν φτάνει σε όλους τους χώρους. Το αναγνωστήριο δεν γεμίζει ποτέ όλο και είναι ένας ιδανικός χώρος για όσους αναζητούν μια εναλλακτική πολύ κοντά στο κέντρο.
Η Γεωργία Σταυροπούλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΤΕΦΑΑ και προπτυχιακή φοιτήτρια στη δεύτερη σχολή Διατροφής και Διαιτολογίας και η Ελένη Πασχαλίδου, φοιτήτρια Ψυχολογίας διαβάζουν στον πρώτο όροφο της βιβλιοθήκης. «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που ερχόμαστε στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη. Γενικότερα, πηγαίνουμε στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, αλλά επειδή είναι περίοδος εξεταστικής και έχει πάρα πολύ κόσμο και το wifi δεν λειτουργεί καλά, επιλέξαμε να έρθουμε εδώ που είναι ήσυχα και μας άρεσε πάρα πολύ», λέει η Ελένη. «Αν άλλαζα κάτι, ίσως θα έβαζα έναν αυτόματο πωλητή για νεράκια, επειδή εδώ κοντά δεν έχει ψιλικατζίδικο ή περίπτερο», προσθέτει η Γεωργία. Οι δυο τους θεωρούν, πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές σε αναγνωστήρια ή ήσυχα καφέ στην πόλη, τα οποία να θερμαίνονται και να έχουν wifi -ό,τι αναζητά δηλαδή ένας φοιτητής- στα οποία θα μπορούσε κανείς να διαβάσει.
Ένας κατεξοχήν φοιτητικός συνοικισμός είναι και οι Σαράντα Εκκλησιές. Ωστόσο, η βιβλιοθήκη εκεί δεν διαθέτει μεγάλο αναγνωστήριο, αφού όπως επισήμανε η υπεύθυνη Θάλεια Τσανάκη «πρόκειται για βιβλιοθήκη γειτονιάς που καλύπτει άλλες ανάγκες. Εγώ, σαν βιβλιοθήκη, δεν μπορώ να εξυπηρετήσω ανάγκες φοιτητών. Μπορώ όμως, να καλύψω καλά το παιδαγωγικό, το οποίο θέλει παραμύθι και βιβλία για εκπαίδευση». Υπάρχουν μέρες, που θα επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη ομάδες 5 – 6 ατόμων, που θα κάνουν επιτόπου την εργασία και άλλες που δεν θα έρθουν φοιτητές. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί τρεις μέρες την εβδομάδα πρωί και δύο απόγευμα. Κάποιοι φοιτητές παίρνουν τηλέφωνο, βλέπουν πότε λειτουργεί η βιβλιοθήκη και πηγαίνουν να διαβάσουν. «Είναι θέμα καλής διάθεσης. Προσπαθούμε να τα βολέψουμε όλα», καταλήγει.
Η βιβλιοθήκη έχει την ίδια θέρμανση πετρελαίου με την πολυκατοικία. Φυσικά, άλλες είναι οι ανάγκες μιας βιβλιοθήκης από ένα διαμέρισμα. Βέβαια, υπάρχει κλιματιστικό και μικρά θερμαντικά σώματα που βοηθούν. Πάντως, η παρέμβαση μιας αναγνώστριας θέτει το θέμα στη σωστή διάσταση: «Θερμαίνονται οι ψυχές μας, γιατί είναι τόσο ωραία η ατμόσφαιρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου