Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

9 βότανα που ηρεμούν τα νεύρα και μειώνουν την ανησυχία


Στην εποχή μας, είναι εύκολο να πελαγώνουμε με όλα τα προβλήματα, τις υποχρεώσεις, το άγχος, την πίεση στη δουλειά, τον ανταγωνισμό και τα ερεθίσματα που δεχόμαστε κάθε στιγμή της ημέρας. Ενώ μπορεί να μοιάζει ιδανικό το να δραπετεύσουμε στην εξοχή και να αφήσουμε πίσω μας τη δουλειά, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για την τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα. Τουλάχιστον, όμως, μπορείτε να αξιοποιήσετε τα βότανα για να ηρεμήσετε τα νεύρα σας και να μειώσετε την ανησυχία. Στο σημερινό άρθρο, μάθετε ποια είναι τα καλύτερα από αυτά!

Φυτά με καταπραϋντικές ιδιότητες για τα νεύρα και την ανησυχία

Οι άνθρωποι αισθάνονται ανήσυχοι ή νευρικοί για πολλούς λόγους και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Ίσως αλλάξατε δουλειά, πρόκειται σύντομα να παντρευτείτε, έχετε ραντεβού με κάποιο πρόσωπο που πραγματικά σας αρέσει, βιώνετε μια σύγκρουση στη δουλειά, ξεκινάτε τη δική σας επιχείρηση ή πρέπει να δώσετε δύσκολες εξετάσεις. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις (και σε πολλές άλλες) μπορείτε να ωφεληθείτε από τη μητέρα φύση. Παρακάτω, ακολουθούν μερικά βότανα που είναι γνωστό ότι καταπραΰνουν τα νεύρα και την ανησυχία.

Πασιφλόρα

Η πασιφλόρα δρα απευθείας στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ επίσης χαλαρώνει τους μυς του σώματος. Όταν καταναλώνετε πασιφλόρα, σας βοηθάει να μειώσετε τον πόνο που προέρχεται από νεύρα -για παράδειγμα, τον πόνο στην πλάτη που οφείλεται σε κακή στάση του σώματος. Το βότανο αυτό συνιστάται επίσης για πονοκεφάλους και κράμπεςπεριόδου. Μπορείτε να αγοράσετε εκχύλισμα πασιφλόρας στα καταστήματα υγιεινών τροφών ή διαίτης και να προσθέτετε λίγες σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό, σε ένα φλιτζάνι τσάι ή σε μια φρέσκια πορτοκαλάδα.

Τζίνσενγκ

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται για την εξισορρόπηση των ενεργειών γιν και γιανγκ στο σώμα. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν προκαλεί νευρικότητα ή διέγερση, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Κινητοποιεί όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, λύπη ή χρόνια κόπωση, ενώ ταυτόχρονα έχει ηρεμιστική επίδραση στους ανθρώπους που είναι αγχωμένοι ή ανήσυχοι. Συνιστάται να καταναλώνετε εκχύλισμα τζίνσενγκ φτιαγμένο με οινόπνευμα και νερό: διαλύστε λίγες σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό, χυμό ή τσάι.

2-tzinseng

Βερβένα

Το άνθος της βερβένας έχει πολυάριθμες ιδιότητες. Πέρα από το ότι χαλαρώνει το σώμα, αντιμετωπίζει προβλήματα που συνδέονται με το άγχος, τα νεύρα και την ανησυχία, καθώς και την αϋπνία. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να την καταναλώνουν για τις χωνευτικές της ιδιότητες, καθώς μειώνει τα αέρια και ανακουφίζει από τους κολικούς (είναι αντισπασμωδική). Μπορείτε να επιλέξετε φρέσκα άνθη και φύλλα για να τα προσθέσετε σε διάφορα πιάτα ή ακόμα και για να δώσετε άρωμα σε διάφορους χυμούς και λεμονάδες. Αν αγοράσετε αποξηραμένα φύλλα, απολαύστε τα σε μορφή εγχύματος (προσθέστε μια χούφτα φύλλα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό). Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τη βερβένα με βαλεριάνα, χαμομήλι ή μέντα.

Βαλσαμόχορτο

Το φυτό αυτό εξασφαλίζει πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως φλαβονοειδή. Όμως η σημαντικότερη προσφορά του είναι η υπερικίνη, η οποία αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που είναι γνωστό ως ντοπαμίνη. Το γεγονός αυτό βελτιώνει τη διάθεσή σας. Μειώνει επίσης την παραγωγή αδρεναλίνης από τον οργανισμό, κάτι που καθιστά το βαλσαμόχορτο εξαιρετική επιλογή για την καταπολέμηση της ανησυχίας, της νευρικότητας και της κατάθλιψης. Μπορείτε να αγοράσετε βαλσαμόχορτο σε μορφή αιθέριου ελαίου, με το οποίο μπορείτε να κάνετε μασάζ στο δέρμα με κυκλικές κινήσεις. Ωστόσο να θυμάστε να το αναμειγνύετε πάντα με λίγο αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε εισπνοές, εξασφαλίζοντας τις ωφέλειές του μέσω της αρωματοθεραπείας: ζεστάνετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στο κατάλληλο σκεύος ή στο μάτι της κουζίνας σας. Μερικοί άνθρωποι πίνουν έγχυμα βαλσαμόχορτου, μουλιάζοντας μερικά φύλα του φυτού αυτού σε ένα φλιτζάνι νερό (όμως μην ξεπερνάτε τα τρία φλιτζάνια την ημέρα).

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την αντιμετώπιση της νευρικότητας και του άγχους. Τα άνθη αυτού του φυτού χρησιμοποιούνται για τη μείωση του άγχους, επειδή έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες. Προάγουν τον καλό ύπνο και ένα αίσθημα ξεκούρασης. Η βαλεριάνα συνιστάται επίσης για τη μείωση των κραμπών της περιόδου. Ετοιμάστε ένα έγχυμα χρησιμοποιώντας μια χούφτα αποξηραμένης ρίζας βαλεριάνας σε ένα λίτρο βραστού νερού. Πίνετε μέχρι τρία φλιτζάνια την ημέρα.

3-valeriana-anthos

Βασιλικός

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τις καταπραϋντικές ιδιότητες αυτού του φυτού, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα, δίνοντας το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση του σε διάφορα πιάτα. Διαθέτει επίσης χωνευτικές ιδιότητες και η κατανάλωση εγχύματος βασιλικού αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για καλύτερη πέψη, ειδικά μετά από κάποιο μεγάλο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. Ο βασιλικός χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και σας βοηθάει να ξεκουραστείτε καλύτερα. Είναι ιδανικός για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της νεύρωσης στομάχου.

Λεμονόχορτο

Πρόκειται για το σημαντικότερο φυτό που συνιστάται για ανθρώπους που πάσχουν από ανησυχία, νευρικότητα ή άγχος. Το έγχυμα λεμονόχορτου είναι εξαιρετικό για να κοιμάστε καλά, να αισθάνεστε πιο χαλαροί και να αποφεύγετε την αϋπνία. Αν δεν σας αρέσει η γεύση, μπορείτε να φτιάξετε ένα έγχυμα χρησιμοποιώντας μία κουταλιά αποξηραμένου λεμονόχορτου και μία κουταλιά από ένα από τα παρακάτω τρία βότανα: χαμομήλι, ρίζα βαλεριάνας ή βερβένα.

Λευκός κράταιγος

Το άνθος αυτό έχει πολυάριθμες ιδιότητες, όμως αυτή που οπωσδήποτε το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά του να βελτιώνει και να προλαμβάνει την καρδιαγγειακή νόσο. Βοηθάει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της  κυκλοφορίας, επειδή επιτρέπει στην καρδιά να αντλεί το αίμα καλύτερα. Έχει ηρεμιστικές επιδράσεις στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και χορηγείται σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα ανησυχίας ή νευρικότητας. Μπορείτε να καταναλώσετε το εκχύλισμα του κράταιγου μέσα σε χυμούς, νερό ή τσάι.

Λεμονοβάλσαμο

4-menta

Το φυτό αυτό, που είναι επίσης γνωστό ως μελισσόχορτο, είναι πλούσιο σε γύρη (προσελκύει τις μέλισσες, γι’αυτό και ονομάζεται έτσι). Διαθέτει ισχυρές χαλαρωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του άγχους, της ανησυχίας και της αϋπνίας. Έχει επίσης αντισπασμωδική δράση, επομένως συνιστάται για ανθρώπους που αθλούνταιπολύ ή επιδίδονται σε πολλές σωματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, το λεμονοβάλσαμο χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τις στομαχικές κράμπες.

 http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου