Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα στον κόσμο







      Η πρώτη εμπορική χριστουγεννιάτικη κάρτα στον κόσμο σχεδιάστηκε το 1843 από τον John Callcott Horsley, και την ιδεα ειχε ο  Henry Cole ( ιδρυτής αργοτερα του Victoria & Albert Museum) ο οποιος παράγγειλε και τον σχεδιασμό της και αντάξια θεωρείται ο επινοητής της πρώτης εμπορικής Χριστουγεννιάτικης κάρτας.
    Η κάρτα τυπώθηκε σε χίλια αντίτυπα και πωλούνταν στην τιμή του ενός σελινιού.


    Ένα από τα αντίτυπά της, αυτό που έστειλε ο Cole στη γιαγιά του το 1843, πουλήθηκε το 2001 προς 22.500 λίρεςκατακτώντας τον τίτλο της πιο ακριβοπληρωμένης κάρτας στον κόσμο.
    Η κάρτα που φιλοτέχνησε ο Horsley είχε το μέγεθος μιας συνηθισμένης ταχυδρομικής κάρτας, έφερε το δημοφιλές ευχετήριο μήνυμα που διατηρείται μέχρι και σήμερα (Χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχές το νέο έτος) και αντικατόπτριζε τα ήθη της εποχής. Οι γιρλάντες από κισσό που ζωγράφισε δημιουργούσαν ένα ρομαντικό πλαίσιο και τα σχέδιά της αναπαριστούσαν φιλανθρωπικές πράξεις (ένδυσης και σίτισης φτωχών και πεινασμένων). Το κεντρικό θέμα έδειχνε μια χαρούμενη οικογενειακή συγκέντρωση, όπου τα μέλη της έκαναν μια πρόποση για τα Χριστούγεννα. Σε αυτή την πρώτη κάρτα ήταν εμφανή και τα δυο βασικά στοιχεία των Βικτωριανών Χριστουγέννων, δηλαδή οι αγαθές πράξεις και ο συνδυασμός καλού φαγητού και ποτού.


  
  Οι αγγλικές χριστουγεννιάτικες κάρτες που ακολούθησαν (τυπωμένες με τη μέθοδο της χρωμολιθογραφίας) είχαν ρομαντικό ύφος και, απαραιτήτως, περίτεχνες ανάγλυφες χρωματιστές μπορντούρες. Το κεντρικό μοτίβο απεικόνιζε συνήθως άνθη ή πουλιά επάνω στα κλαδιά, χαρούμενα παιδιά με παιχνίδια και λουλούδια στα χέρια, λιλιπούτειες νεράιδες και ξωτικά και γενικά εικόνες φύσης, παιχνιδιού και χαράς.
http://syllektiko-pazari.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου