Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Οδηγός επιβίωσης για τις Πανελλαδικές - Πότε θα γίνει η υποβολή των αιτήσεων



Τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές -ανά ομάδα προσανατολισμού- οι φετινοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου αλλά και παλαιοί υποψήφιοι καθώς και τους εναλλακτικούς συνδυασμούς που προσφέρονται για όσους θέλουν να επιλέξουν στο μηχανογραφικό δελτίο τμήματα από δύο επιστημονικά πεδία, περιλαμβάνονται στη σχετική εγκύκλιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει ήδη μία από τις τρεις ομάδες προσανατολισμού (Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) θα κληθούν μετά το πέρας των Πανελλαδικών να επιλέξουν σχολές και τμήματα που κατατάσσονται σε πέντε ξεχωριστά επιστημονικά πεδία.
Οι ομάδες προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία και οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν δήλωση προτίμησης (μηχανογραφικό δελτίο) για δύο κατ΄ανώτατο όριο επιστημονικά πεδία.
Οι μαθητές της τελευταίας τάξης Γενικού Λυκείου και απόφοιτοι παλαιότερων ετών που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο (ΕΠ), θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα. Οσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι σε δύο ΕΠ, θα εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα.
Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε επιστημονικού πεδίου, θα υπολογίζονται τα τέσσερα μαθήματα και οι αντίστοιχοι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην ομάδα προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος.
Όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού των μορίων, βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των μαθημάτων και εφαρμόζεται ο τύπος: [ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = σύνολο μορίων για συγκεκριμένο πεδίο (όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου). Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας (0,9 και 0,4), τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος: [ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100. Και στις δύο περιπτώσεις, στο σύνολο των μορίων θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια από τυχόν εξέταση σε ειδικά μαθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου