Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών: Οδηγίες για την περίθαλψη μουσουλμάνων ασθενών


Τυχόν ύπαρξη χριστιανικού συμβόλου πάνω από την κλίνη του ασθενούς (σταυρός, εικόνισμα) πρέπει να αφαιρείται.


Ιδιαίτεροι κανόνες πρέπει να ληφθούν υπόψη για αποφυγή τυχόν προβλημάτων με μουσουλμάνους ασθενείς.
Αυτοί οι κανόνες είναι:
 Απαγορεύεται η κατανάλωση χοιρινού κρέατος ή και των παραγώγων του (λουκάνικα, bacon, κλπ).
Σε πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να ενημερώνονται ότι το κρέας του συσσιτίου τους δεν είναι halal ( θρησκευτικό προετοιμασμένο κατά τη σφαγή). Η θρησκεία τους, σε αντίθεση με το χοιρινό, επιτρέπει την κατανάλωση μη halal κρέατος σε περίπτωση ανάγκης. Συμβουλεύστε τους ασθενείς να προσκομίζουν γεύματα συμβατά με τη θρησκεία τους από το σπίτι, εφόσον δεν υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί.
Η ημερήσια παροχή φαγητού ή νερού κατά τη διάρκεια της νηστείας (μήνας του Ραμαζανίου) απαγορεύεται. Είναι δυνατή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών. Οι περιπτώσεις αυτές είναι η εγκυμοσύνη ή σοβαρή ασθένεια. Φαγητό θεωρείται ακόμη και η παροχή βιταμινών σε πόσιμη ή ενέσιμη μορφή.
Όταν είναι απαραίτητη η σίτιση του ασθενούς (feeding) με παροχή φαγητού στο στόμα από νοσηλεύτρια ή άλλο επαγγελματία, η σίτιση πρέπει να γίνεται με το δεξί χέρι μόνο. Αποτελεί μεγάλη προσβολή η σίτιση με το αριστερό.
Η μετάγγιση αίματος επιτρέπεται. Δεν επιτρέπεται μόνο στους μάρτυρες του Ιεχωβά. Αν κάποιος αρνηθεί μετάγγιση, αφού του εξηγηθούν οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις, η μετάγγιση δε γίνεται. Εάν ο ασθενής είναι ανήλικος ο ιατρός ειδοποιεί τον εισαγγελέα, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη του ανήλικου και τότε ο ιατρός προχωρεί σε μετάγγιση.
Φροντίστε για την έστω στοιχειώδη παροχή χώρου προκειμένου να ασκήσουν εκδηλώσεις λατρείας (προσευχή). Τυχόν ύπαρξη χριστιανικού συμβόλου πάνω από την κλίνη του ασθενούς (σταυρός, εικόνισμα) πρέπει να αφαιρείται.
Η νεκροτομή πρέπει να απαγορεύεται. Ωστόσο μπορεί να γίνει αν αυτό απαιτείται από το νόμο.
Αν για οποιοδήποτε λόγο ο ασθενής δε συμφωνεί με κάτι είναι ελεύθερος να μη δεχθεί υπηρεσίες αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του.

 http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου