Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Αυξήσεις «φωτιά» σε καπνό, καύσιμα και καφέ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν από τις αρχές του νέου χρόνου οι  καπνιστές, οι  κάτοχοι Ι.Χ και οι λάτρεις του καφέ καθώς οι λιανικές τιμές σε  καπνό, βενζίνη και καφέ παίρνουν και πάλι την ανηφόρα
λόγω της αναπροσαρμογής  του  ειδικού φόρου  κατανάλωσης και του ΦΠΑ που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο σε εφαρμογή δεσμεύσεων του  τρίτου Μνημονίου..



Ειδικότερα από 1/1/2017 αυξάνονται οι τιμές:

  • Στον καπνό οι φόροι που επιβαρύνουν τα πακέτα των τσιγάρων και λοιπά προϊόντα καπνού.Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό αυξάνεται στα 170 ευρώ ανά κιλό (από 156,7ευρώ ) και ο αναλογικός φτάνει το 26% επί της λιανικής τιμής. Ήδη εδώ και ένα μήνα μετά από συμφωνία των καπνοβιομηχανιών με τους καπνοπώλες οι λιανικές τιμές στα πακέτα των τσιγάρων αυξήθηκαν κατά 20 λεπτά του ευρώ και η επόμενη αύξηση κατά 30 λεπτά του ευρώ προσδιορίστηκε για τις αρχές Φεβρουαρίου. Αποτέλεσμα το 90% της λιανικής τιμής ενός πακέτου τσιγάρων να είναι φόροι(ΕΦΚ συν ΦΠΑ) και το υπόλοιπο 10% να επιμερίζεται στην καπνοβιομηχανία και την εφοδιαστική αλυσίδα(αποθήκες, διακινητές, λιανοπωλητές κλπ).Φόρος επιβάλλεται για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου και στα ηλεκτρικά τσιγάρα και ειδικότερα στα υγρά που χρησιμοποιούνται (10 λεπτά ανά ml υγρού)
  • Στα καύσιμα εκτός του Ε.Φ.Κ που αυξήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον περασμένο Οκτώβριο, ακολουθεί  αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη(από 0,67ευρώ  στα 0,7 ευρώ το λίτρο),στο πετρέλαιο κίνησης (από 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο),στο υγραέριο κίνησης (από 0.33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο) γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση 5-6 λεπτών του ευρώ στη λιανική τιμή της βενζίνης ,του πετρελαίου και του υγραερίου κίνησης.
  • Στον καφέ (εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο) ο συντελεστής φόρου  αυξάνεται στα 2-3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο και κατά 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο και σε διάφορα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα ,αποστάγματα η συμπυκνώματα καφέ. Έτσι οι λάτρεις του καφέ θα κληθούν να τον απολαύσουν ακριβότερα ,εκτός από το σπίτι τους και σε καφετέριες.
  • http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου