Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Στο κυνήγι της απόδειξης το ΥΠΟΙΚ. Τι αλλάζει. Οι 5 κινήσεις

Στο κυνήγι της απόδειξης βγαίνει και πάλι το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται τέσσερις σημαντικές ρυθμίσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι κινήσεις από τη μια δίνουν κίνητρο στους φορολογούμενους προκειμένου να καταγράφονται οι συναλλαγές τους μέσω του τραπεζικού συστήματος και να είναι εύκολα εντοπίσιμες από τη φορολογική διοίκηση και από την άλλη δυσκολεύουν τη ζωή των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επιδιώκουν την απόκρυψη εσόδων.

Οι κινήσεις που θα αρχίσει να ξεδιπλώνει από τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών είναι:

- Η θέσπιση κινήτρων αλλά και μέτρων πίεσης προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για τις πληρωμές τους. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν αφορολόγητο όριο μόνο εφόσον δαπανούν υποχρεωτικά ένα μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Εφόσον, δεν εκπληρώνουν αυτήν την υποχρέωση θα καταβάλλουν πρόσθετο φόρο.

- Η δημιουργία συστήματος κληρώσεων χρηματικών ποσών για τους φορολογούμενους που χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για τις συναλλαγές τους. Με κάθε πληρωμή με πλαστικό χρήμα ο φορολογούμενος θα λαμβάνει λαχνούς για συμμετοχή σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Συνολικά κάθε έτος το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να μοιράζει με τις κληρώσεις το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

- Η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα των ιατρικών δαπανών, εφόσον ο φορολογούμενος επιθυμεί να λάβει τη σχετική έκπτωση από το φόρο εισοδήματος. Το ίδιο ισχύει και για τις αγορές φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι για να λάβει ένας φορολογούμενος έκπτωση φόρου λόγω ιατρικών δαπανών θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ιατρικά έξοδα και αγορές φαρμάκων συνολικής αξίας άνω του 5% του εισοδήματος του.

- Η μείωση του ορίου αξίας για την υποχρεωτική πληρωμή μέσω τραπεζικού συστήματος των συναλλαγών από τα 1.500 στα 500 ευρώ.

- Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis. Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει να μεταδίδουν στη γραμματεία Εσόδων τα στοιχεία των αποδείξεων και των τιμολογίων που εκδίδουν.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου