Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Πάνω από 17.000 άνθρωποι τρέφονται καθημερινά από τα συσσίτια της Θεσσαλονίκης

ΗΛΙΑΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ

Χιλιάδες άνθρωποι στην Θεσσαλονίκη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες για τροφή.
Ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.

Σήμερα μόνο οι Μητροπόλεις του νομού φροντίζουν πάνω από 17.000 πολίτες. Καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια από τα συσσίτια και τις τράπεζες τροφίμων.



Στην ThessNews μιλούν άνθρωποι των συσσιτίων για την προσπάθεια που γίνεται καθημερινά για να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων.




Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια

8.000 άνθρωποι σιτίζονται καθημερινά στα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως. Ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται και ποτέ δεν μειώνεται. «Οι άνθρωποι δυστυχούν διότι έχουν μεγάλες ελλείψεις σε υλικά αγαθά, δεν είναι μόνο το φαγητό που θα δώσουμε στους 8.000 και πλέον ανθρώπους. Το συσσίτιο της εκκλησίας δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Έρχονται συνεχώς άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο τους ,το λογαριασμό του ηλεκτρικού. Δεν έχουν χρήματα να πάρουν τα φάρμακα τους και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Δεν έχουν την δυνατότητα να δώσουν στο παιδί τους το κολατσιό στο σχολείο. Όλες αυτές τις ελλείψεις που έχουν οι συνάνθρωποι μας, η Μητρόπολη  προσπαθεί να τις καλύψει με τα ελάχιστα μέσα τα οποία διαθέτει και φυσικά με την βοήθεια των απλών πιστών» τονίζει ο υπεύθυνος του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιερά Μητρόπολης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, Πατήρ Στέφανος.

Δεκαεπτά στον αριθμό είναι τα ενοριακά συσσίτια τα οποία διαθέτει η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως & Σταυτουπόλεως.  Καθημερινά σε αυτά τα συσσίτια εργάζονται εθελοντικά 1.000 περίπου γυναίκες για να μαγειρέψουν το φαγητό για 8.000 άτομα. Επίσης καθημερινά η Μητρόπολη προσφέρει το δεκατιανό γεύμα σε 800 μαθητές.


6000 άνθρωποι ζήτησαν βοήθεια από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

4000 άνθρωποι σιτίζονται καθημερινά από τα 19 ενοριακά συσσίτια της μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

«Στις υπόλοιπες 24 ενορίες της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης μπορεί να μην υπάρχουν συσσίτια αλλά υπάρχουν τράπεζες τροφίμων. Από τις  τράπεζες τροφίμων περίπου 2000 άνθρωποι μία φορά την εβδομάδα λαμβάνουν ένα δέμα με τρόφιμα ώστε να τα μαγειρέψουν στο σπίτι τους, οι άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη. Ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια  δεν παραμένει σταθερός αλλά κάθε τέτοια περίοδο αυξάνεται» τονίζει ο υπεύθυνος του Γενικού Φιλόπτωχου της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης Πατήρ Δαμασκηνός.



Η συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης με το δήμο Λαγκαδά

2.500 συνανθρώπους μας βοηθάει καθημερινά η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης για να μην λείπει το φαγητό από το τραπέζι τους.
Συγκεκριμένα «800 άνθρωποι σιτίζονται καθημερινά από τα συσσίτια της Μητρόπολης. Μάλιστα σημαντική είναι και η βοήθεια του Δήμου Λαγκαδά στο συγκεκριμένο σκοπό καθώς καθημερινά 400 περίπου γεύματα τα διανέμει στα σπίτια των ανθρώπων με οχήματα του δήμου καθώς πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να μπορέσουν να τα παραλάβουν οι ίδιοι» λέει ο Πατήρ Αναστάσιος.

Όμως πέρα από τα συσσίτια η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης έχει και το δικό της κοινωνικό παντοπωλείο όπου σε τακτά χρονικά διαστήματα δίνει τρόφιμα σε 1700 άτομα της Μητρόπολης ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους για τροφή.

«Ενόψει των εορτών που έρχονται 500 άνθρωποι της Μητρόπολης μας που έχουν ανάγκη θα παραλάβουν από ένα Χριστουγεννιάτικό δέμα το οποίο θα έχει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για το τραπέζι των εορτών» προσθέτει ο ίδιος.

Επίσης την παραμονή των Χριστουγέννων στην αίθουσα δίπλα από το Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Λαγκαδά θα μοιραστεί σε έχοντες και μη έχοντες,  φασολάδα μιας και είναι ημέρα νηστείας.
Ανήμερα των Χριστουγέννων μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα μοιραστεί σε όλο τον κόσμο εορταστικό πλήρες γεύμα, το κυρίως πιάτο θα είναι κριθαράκι με κρέας.


Στα σπάργανα το συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Στα σπάργανα είναι αυτή την περίοδο τα συσσίτια της μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς καθώς από το νέο έτος αναμένεται να δημιουργηθούν συσσίτια τα οποία θα έχουν την δυνατότητα να σιτίζουν περίπου 700 άτομα καθημερινά.



Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεων

«Στο συσσίτιο του δήμου σιτίζονται καθημερινά περίπου 170 οικογένειες (των τριών ατόμων κατά μέσο όρο» δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης- Συκεών, Βασίλης Τσακιρίδης.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο δήμος θα πραγματοποιήσει το γεύμα αγάπης. Ουσιαστικά θα είναι ένα τραπέζι στο οποίο θα έρθουν πέρα από τα άτομα που σιτίζονται καθημερινά στο συσσίτιο, θα έρθουν και οι άνθρωποι οι οποίοι υπάγονται στο κοινωνικό παντοπωλείο αλλά και στο κοινωνικό φαρμακείο του δήμου. Στο γεύμα αγάπης υπολογίζεται ότι θα σιτιστούν περίπου 400 άτομα.

Οι ωφελούμενοι του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Νεάπολης-Συκεών είναι 150 οικογένειες όπου κάθε μήνα λαμβάνουν μια σακούλα με τρόφιμα αξίας περίπου 60 ευρώ. «Όμως ένα μεγάλο ποσοστό των ωφελουμένων στο κοινωνικό παντοπωλείο σιτίζονται και στο δημοτικό συσσίτιο» αναφέρει ο ίδιος.

Ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου

«Κάθε 15 μέρες παρέχουμε τρόφιμα σε περίπου 100 άτομα από το δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Μάλιστα στα πλαίσια της εορτής των Χριστουγέννων ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί όπως επίσης και η ποσότητα των αγαθών που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Επίσης για τα παιδιά των απόρων οικογενειών του δήμου μας θα λάβουν και αυτά το δικό τους δέμα το οποίο θα περιέχει κάποιο παιχνίδι» λέει η υπεύθυνη του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου Ευανθία Μανώλα.



Ο δήμος Θεσσαλονίκης

Στον δήμο Θεσσαλονίκης σιτίζονται καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο περίπου 800 άτομα σε έξι συνολικά σημεία ενώ γίνονται κινήσεις από τη αρμόδια αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής για σίτιση επιπλέον 100 ατόμων και γεύμα τις Κυριακές.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Καλυψώ Γούλα υπάρχει μια διαρκής αύξηση των αναγκών των πολιτών με τον δήμο να προσπαθεί μέσω και των κοινωνικών παντοπωλείων και των διανομών τροφίμων να εξυπηρετεί χιλιάδες συμπολίτες μας.

http://www.ksipnistere.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου