Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Το Open House Thessaloniki γίνεται 5 και μας ξεναγεί σε 85 εντυπωσιακά κτίρια της πόλης!



Κάθε κτίριο έχει μια ιστορία να διηγηθεί και πολλές από αυτές τις ιστορίες εμβληματικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης, έφτασαν στα αυτιά μας τα τελευταία πέντε χρόνια, χάρη στο Open House. Ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, ο οποίος έχει φτάσει και στη Θεσσαλονίκη, συμπληρώνει φέτος τα πέντε του χρόνια και θα το γιορτάσει το σαββατοκύριακο 19 και 20 Νοεμβρίου με δεκάδες δωρεάν ξεναγήσεις σε δημόσια κτίρια,
χώρους πολιτισμού, επαγγελματικούς χώρους και κτίρια ιδιωτών. Το Open House Thessaloniki 2016 επανέρχεται και με τις παράλληλες δράσεις που εγκαινιάστηκαν την περυσινή χρονιά, το Made in Thessaloniki και το Open Bike, ενώ το παλιότερο Open School περιλαμβάνει ομαδικές ξεναγήσεις μαθητών.
f 1
f 2
Φέτος, τα κτίρια που ανοίγουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν το κοινό της πόλης είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Ογδόντα πέντε κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, μουσεία, γήπεδα, ξενοδοχεία, εκκλησίες και σχολεία ξεδιπλώνουν την ιδιαίτερη ομορφιά κι αισθητική τους, καθώς και την ιστορία που τα συνοδεύει. “Στο φετινό Open House έχουμε περισσότερα κτίρια, πολλούς επαγγελματικούς χώρους και πολλά ιατρεία, τα οποία ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να δει αλλιώς. Δίνουμε έμφαση στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιείται, διότι θέλουμε να δείξουμε πώς αυτή η πόλη δημιουργεί κι εξελίσσεται” αναφέρει στο Thestival η υπευθυνη επικοινωνίας του Οpen House, Ρενάτα Δούμα.
Με τον ίδιο τρόπο επιθυμεί να εξελίσσεται κάθε χρόνο και η ίδια η διοργάνωση, γι’ αυτό και φέτος, οι υπεύθυνοι του Open House μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις, όχι μόνο στο περιεχόμενο του προγράμματος, αλλά και στον τρόπο των ξεναγήσεων, “θα υπάρχει μια ιδιαίτερη αφήγηση των κτιρίων που συμμετέχουν” τονίζει η Ρενάτα, καλώντας το κοινό να την ανακαλύψει στις 19 και 20 Νοεμβρίου.
f 3
f 4
Στη λίστα των προς επίσκεψη κτιρίων θα υπάρχουν και τη φετινή χρονιά οι εναπομείνασες εντυπωσιακές Βίλες της Συνοικίας των Εξοχών. Η Βίλα Μορντώχ, η Caza Bianca, η Βίλα Καπαντζή και άλλα κτίρια της οδού Βασιλίσσης Όλγας έχουν κάθε χρόνο ιδιαίτερη απήχηση και σταθερό κοινό ,το οποίο γοητεύεται από την αίγλη τους, όσες φορές και να τα έχει επισκεφτεί. Στο πρόγραμμα εντάσσεται φέτος και το Παράρτημα του Α’ Γυμνασίου Αρρένων, η γνωστή ως Βίλα Γιοσέφ Μοδιάνο, η οποία βρίσκεται δίπλα στη Βίλα Χατζημήσεφ που αποτελεί και το κεντρικό κτίριο του ιστορικού σχολείου. Η Βίλα Μοδιάνο ανακατασκευάστηκε και παραδόθηκε φέτος στη σχολική κοινότητα, με τους μαθητές του Α’ Γυμνασίου να περηφανεύονται ότι έχουν ένα από τα ομορφότερα σχολεία της πόλης.
villa_copy.jpg
f 6
f 7
f 8
Ο Φετινός μαραθώνιος αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων δεν θα περιοριστεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά θα “ταξιδέψει” το κοινό του και στις ανατολικές και δυτικές συνοικίες. Από το παλιό Σιδηροδρομικό Μουσείο και το Βιοκλιματικό κτίριο στην περιοχή του Κορδελιού, μέχρι τις πολυτελείς κατοικίες στο Πανόραμα και το γνωστό κι αγαπημένο κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή, διοργανωτές και συμμετέχοντες βάζουν στόχο να “σπάσουν” το περσινό ρεκόρ των 31.000 επισκέψεων.
Κι επειδή τίποτα από όλα αυτά τα όμορφα που έχουμε δει την τελευταία τετραετία στο πλαίσιο του Open House δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών και φέτος 450 άτομα θα ζήσουν τη γιορτή εκ των έσω. Οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν και θα βίσκονται εκεί για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να εκτιμήσετε την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.
f 9
f 10
f 11
MADE IN THESSALONIKI
Η δράση άρχισε στο περσινό Open House και είχε ως στόχο να αναδείξει τη δημιουργική πλευρά της πόλης. Το κοινό είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί χώρους παραγωγής και δημιουργίας και να ακούσει από τους ίδιους τους δημιουργούς να παρουσιάζουν στη δουλειά τους και τα προϊόντα... made in Thessaloniki. “Για μας είναι μια σημαντική δράση, διότι θέλουμε να προάγουμε την επαγγελματική και παραγωγική δραστηριότητα, να αναδέιξουμε τί κάνει η πόλη μας, όχι μόνο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής, αλλά και σε επίπεδο παραγωγής” τονίζει η Ρενάτα.
made.jpg
To MADE in Thessaloniki πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του OPEN HOUSE Thessaloniki 2016 από την Δευτέρα 14 έως την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες του να γνωρίσουν ξεχωριστούς δημιουργούς, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν την διαδικασία παραγωγής.
Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς και οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους.
Στο πρόγραμμα του MADE in Thessaloniki συμμετέχουν φέτος (15) δημιουργοί και χώροι παραγωγής:
Σχεδιασμός και κατασκευή χειροποίητων παπιγιόν υψηλής ποιότητας Papigion
Σχεδιασμός και κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτωνBord de l’eau design factory
Εργαστήριο τέχνης της κεραμικής και του μετάλλου Teras
Άλη Μικροζυθοποιία
Σχεδιασμός και κατασκευή χειροποίητων γυναικείων ενδυμάτων MAnnequin
Σχεδιασμός και κατασκευή premium ηλεκτρικών ποδηλάτων Elektronio Handcrafted Vehicles
Street Apparel Owl Clothes
Κατάστημα vintage επίπλων και γκαλερί 2 concept store
Χειροποίητα μουσικά εφέ Blue Fx Devices
Χειροποίητες κιθάρες PAVEZA Hand made guitars
Παραδοσιακό εργαστήριο βιβλιοδεσίας Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο
Φωτογραφικό εργαστήριο Stereosis
Καλλιτεχνική ομάδα Addart
Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.
Σχεδιασμος και κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτωνAntonia Karra Braided Inspirations
*Η συμμετοχή του κοινού στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κράτηση για την επίσκεψη. Για να παρακολουθήσετε τις ξεναγήσεις το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τους χώρους που σας ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες και μέρες του καθενός.
OPEN BIKE
Με αυτήν την παράλληλη δράση οι διοργανωτές σας καλούν να γνωρίσετε την πόλη ποδηλατώντας! Η συμμετοχή κοστίζει 10 ευρώ και στους συμμετέχοντες παρέχεται ποδήλατο, κράνος ασφαλείας και αναμνηστικό υλικό του OPEN HOUSE Thessaloniki 2016.
Η ακριβής διαδρομή θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
bike.jpg
OPEN SCHOOL
Το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHT θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων και σχολών ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ. Για συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης. (Επικοινωνήστε στο info@openhousethessaloniki.gr.)
Διαθέσιμα κτίρια
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (πρώην Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ )
ΣΦΑΓΕΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΒΡΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΦΑΑΘ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΕΝΗΜΜΑΤΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΠΑΥΛΗ ΜΟΔΙΑΝΟ (Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης)
ΒΙΛΑ ΜΟΡΝΤΩΧ
ΒΙΛΑ ΚΑΠΑΝΤΖΗ (Πολιτιστικό Κέντρο ΜΙΕΤ)
ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΑΘ
ΕΒΡΑΙΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ
ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ-ΚΠΕ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ
ΣΤΟΑ ΛΕΒΗ ΜΕΝΕΞΗ
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
box.jpg
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διοργάνωση, από την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, το Οpen Box της Αριστοτέλους θα ντυθεί στα χρώματα της διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου