Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Mειώνει τα ανταποδοτικά τέλη για το 2017 ο Δήμος Θεσσαλονίκης



Τη μείωση των συντελεστών των δημοτικών τελών Καθαριότητας και Φωτισμού κατά 5% για το έτος 2017 προτείνει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, εισήγηση την οποία φέρνει προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει στην εισήγησή της η Αντίδημαρχος Οικονομικών, Γιούλη Ρανέλλα, στα οικονομικά στοιχεία προηγούμενων ετών υπάρχει διαρκής μείωση των εσόδων. Ωστόσο, επειδή οι δαπάνες είναι λιγότερες σε σχέση με τις πραγματο-ποιούμενες εισπράξεις ,
στο τέλος του έτους προκύπτει πλεόνασμα-χρηματικό υπόλοιπο, η ύπαρξη του οποίου αιτιολογεί μείωση των συντελεστών των δημοτικών τελών. Έτσι στην εισήγηση της προτείνει μείωση των συντελεστών των τελών καθαριότητας και φωτισμού του έτους 2017.
Όπως τονίζεται στην εισήγηση, η  προτεινόμενη μείωση των δημοτικών τελών δεν θα έχει αρνητική επίπτωση στο επίπεδο των  ανταποδοτικών υπηρεσιών των αντιστοίχων Διευθύνσεων Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων .
Αναλυτικά οι τιμές των συντελεστών που θα ισχύσουν για τις κατοικίες και τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών-οικιών το 2017:kathariothta-1_copy.png
Από 1.001τμ. έως 6.000τμ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 38% (το ποσοστό ορίστηκε για πρώτη φορά με την υπ’αριθμ. 1077/2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου).
Η προαναφερόμενη μείωση θα χορηγείται έπειτα από αίτηση των ενδιαφερομένων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά περίπτωση και έλεγχο του ακινήτου (παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80).
β) Από 6.000τμ. και άνω, ο συντελεστής ορίζεται σε ποσοστό 60% αυτού που έχει ορισθεί για στεγασμένους χώρους μέχρι 1.000τμ. (παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80).
ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ - ΜΗ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ
α) Από 1μ. έως 1.000τ.μ., ορίζεται ο συντελεστής  από 2,65 €/τμ. σε 2,51 €/τμ.
β) Από 1.001τμ έως 6.000τ.μ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 50% με την οριζόμενη τιμή του συντελεστή από 1τμ έως 1.000τμ και
γ) από 6.000τμ και άνω, ορίζεται ο συντελεστής του τέλους σε ποσοστό 30% από αυτόν που έχει ορισθεί για τα 1.000 πρώτα τετραγωνικά μέτρα μη στεγασμένου χώρου, ήτοι από 0,79 €/τμ σε 0,75 €/τμ (εδάφ. β’ παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80).
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ
Σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρο 10 του Ν.1080/80, επιτρέπεται οι Δήμοι και οι Κοινότητες να επιβάλλουν για λογαριασμό τους, με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον φόρο για κάθε στεγασμένο ή μη χώρο οικιακού καταναλωτή ή καταναλωτή εμπορικής ή βιομηχανικής χρήσης για κάθε μετρητή παροχής ρεύματος της ΔΕΗ. 
Για το έτος 2017 οι συντελεστές του Δημοτικού Φόρουπαραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή 0,36 €/τμ. για τους στεγασμένους χώρους και 0,18 €/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους και για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, 0,15 €/τμ για τους στεγασμένους χώρους και 0,07 €/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.429/76, κατά τις οποίες στη ΔΕΗ κοινοποιούνται μόνο δύο (2) συντελεστές, ένας για τις κατοικίες και ένας για τις επαγγελματικές στέγες:
α) Οι δύο γενικοί συντελεστές ΔΤ για τα ακίνητα του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα κοινοποιηθούν στη ΔΕΗ θα είναι οι εξής:
- Ο συντελεστής 1,52 €/τμ για τις κατοικίες, φιλανθρωπικά -νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (πλην των ιδιωτικών κλινικών).
- Ο συντελεστής 5,02 €/τμ για τους χώρους άλλης χρήσης.
β) και οι συντελεστές ΔΦ που θα κοινοποιηθούν στη ΔΕΗ θα είναι οι εξής:
- Ο συντελεστής 0,36 €/τμ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
- Ο συντελεστής 0,15 €/τμ για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας.
Σημειώνεται ότι στον υπολογισμό του Δημοτικού Φόρου χρησιμοποιούνται, για όλα τα είδη των ακινήτων, τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα τους, διότι ο συντελεστής είναι ενιαίος για όλα τα ακίνητα, ανεξαρτήτως ζώνης ή είδος χρήσης, εκτός από την κατηγορία των μη στεγασμένων χώρων.
- Η χρέωση των τελών ανά ηλεκτροδοτούμενο χώρο για τα ακίνητα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο των πλασματικών τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διαδικασίες λειτουργίας της μηχανογράφησης της ΔΕΗ.
- Η χρέωση των εργοταξίων θα γίνεται με βάση την καλυπτόμενη επιφάνεια του οικοπέδου με τον συντελεστή της κατηγορίας των ακαλύπτων-μη στεγασμένων χώρων.
- Ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, θα καθορίζεται, κατά περίπτωση, ο χρόνος λειτουργίας των βιομηχανιών, θεάτρων και κινηματογράφων και γενικά επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχιακά, ώστε τα τέλη να είναι ανάλογα με τον χρόνο λειτουργίας, όχι όμως κατώτερος του τριμήνου, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.429/76.
Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η μείωση κατά 50% στους πολύτεκνους, στους τρίτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες, σε άτομα με πλήρη τύφλωση και τύφλωση κάτω του 1/20, σε άπορους και στα ακίνητα που διαμένουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Παρατηρήσεις:
1) Η μείωση των δημοτικών τελών στα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω δε θα έχει αναδρομική ισχύ και θα υπολογίζεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του ενδιαφερόμενου.
2) Η χρονική διάρκεια της μείωσης θα υπολογίζεται σύμφωνα με το χρονικό όριο επανέλεγχου και ανανέωσης του ποσοστού αναπηρίας που αναφέρεται στη γνωμάτευση. Σε περίπτωση επαναφοράς των αρχικών τετραγωνικών μέτρων, μετά τη λήξη του  χρονικού ορίου επανέλεγχου του ποσοστού αναπηρίας, η προσκόμιση νέας αίτησης για μείωση δημοτικών τελών, λόγω έκδοσης νέας γνωμάτευσης, δε θα γεννά αξιώσεις επιστροφής ποσών ή αναδρομικής μείωσης των δημοτικών τελών για το χρονικό διάστημα επαναφοράς χρέωσης των αρχικών τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου.
3) Όμοια και η μείωση του 50% στα δημοτικά τέλη των κατοικιών τριτέκνων ή μονογονεϊκών οικογενειών, δε θα έχει αναδρομική ισχύ και θα υπολογίζεται από την ημερομηνία επιβολής της αίτησης του ενδιαφερομένου.
- Όλες οι ανωτέρω μειώσεις που εφαρμόζονται με το άρθρο 202 του Ν.3463/2006 και του άρθρου 13 του Ν4368/2016,δεν έχουν αναδρομική ισχύ και ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να λαμβάνει μία εξ αυτών.
- Η χορήγηση της μείωσης του εμβαδού των χώρων άνω των 1.000τ.μ. δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Η ισχύς των συντελεστών έχει εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου του έτους 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου