Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Χάνουν τα σπίτια τους οι Έλληνες-Νεκροταφείο ακινήτων όλη η χώρα

747239-klironomia.jpg
Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας καταστρατηγείται για τους Έλληνες πολίτες με κάθε δυνατό τρόπο, αφού ακόμη και όσοι δεν κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς, μπορεί να χάσουν την περιουσία τους, απλά γιατί δεν μπορούν να κληρονομήσουν.

Θα ξεπεράσουν τις 50.000 φέτος οι αποποιήσεις κληρονομιάς, από  45.627 το 2015, 41.386 το 2014, και 29.200 το 2013. Στα τελευταία τρία χρόνια δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αποδεχτούν τα βάρη της περιουσίας που κληρονομούν, και προτιμούν να την αποποιηθούν. Το Κράτος γίνεται έτσι …ο μεγαλύτερος κληρονόμος μιας περιουσίας που δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει, η χώρας ένα ατέλειωτο νεκροταφείο ακινήτωνχωρίς αξία, εγκατηλειμμένα από ανθρώπους που ακόμη κι αν τα ήθελαν δεν μπόρεσαν να τα πληρώνουν.
 
Έτσι η κληρονομιά που κάποτε θεωρούνταν, τύχη και εύνοια και μια ενίσχυση για τις επόμενες γενιές, σήμερα αποκτά εντελώς το αντίθετο νόημα. Όσοι μπορεί να χρειαστεί να  κληρονομήσουν σήμερα, το φοβούνται και το απεύχονται αφού οι φόροι κληρονομιάς αλλά και  οι «φουσκωμένοι» φόροι που  συνοδεύουν τα περιουσιακά στοιχεία όπως ο (ΕΝΦΙΑ), σε συνδυασμό με τα χρέη που μπορεί να έχει προς σε Δημόσιο και τράπεζες, καθιστούν την αποδοχή της περιουσίας απαγορευτική για τους κληρονόμους.
Από το φόβο των φόρων και των υποχρεώσεων που συνοδεύουν τις κληρονομιές… η αποποίηση κληρονομιάς  μοιάζει ιδανική λύση, και οι κληρονόμοι «στριμώχνονται» στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία της χώρας, προκειμένου να προβούν σε αποποίηση κληρονομιάς. Από τα μεγαλύτερα Ειρηνοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης στο 10μηνο του 2016 οι αποποιήσεις κληρονομιάς «άγγιξαν» τις 9.593 και 5.053 αντίστοιχα, ενώ σε καθημερινή βάση οι αιτήσεις φτάνουν τις 50. Τα νούμερα αυτά είναι αυξημένα από πέρσι αφού το 2015 το  σύνολο των αποποιήσεων ήταν στις 9.566, ενώ το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιάς στην Αθήνα κυμαίνονταν περί τις 6.000,για να εκτοξευθούν το 2014 στις 8.798 και φέτος αναμένονται στο νούμερο ρεκόρ των 12.000! Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιάς ήταν 3.298, το 2014 ανήλθαν σε 4.465 και το 2015 έφθασαν τις 5.068.
 

Μια βοηθητική  λύση

Η λύση της αποδοχής της κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον κληρονόμο να μειώσει τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς στην αξία της. Ειδικότερα, ο κληρονόμος έχει το δικαίωμα εντός τεσσάρων μηνών από τότε που έλαβε γνώση ότι κατέστη κληρονόμος και την αιτία της κληρονομιάς, να προβεί σε «αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής», περιορίζοντας την ευθύνη του για τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομιάς. Η λύση αυτή όμως αφορά αυτούς που έχουν να πληρώσουν έστω την αξία της κληρονομιάς, αν όχι η μόνη λύση που μένει είναι η αποποίηση.
 

Το …τέλος των ακινήτων

Το κίνημα «δεν κληρονομώ» όπως περιγράφεται η αυξανόμενη τάση αποποιήσεων είναι αποτέλεσμα της κρίσης χωρίς τέλος της αγοράς ακινήτων και της αδιαφορίας της κυβέρνησης που όχι μόνο δεν κάνει το παραμικρό για να βοηθήσει αυτή την αγορά, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση με συνεχείς αυξήσεις φόρου. Η αξία των ακινήτων έχει χαθεί, λόγω του ΕΝΦΙΑ, που επιβαρύνει σωρευτικά κάποιους που έχουν περισσότερο από ένα ακίνητο και το κυριότερο έχουν χάσει την εμπορική τους αξία και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης. Το αποτέλεσμα είναι κάποιος που κληρονομεί ακίνητα, να κληρονομεί βάρη χωρίς  καμία δυνατότητα ούτε ρευστοποίησης κάποιων από αυτά, ούτε εκμετάλλευσης… Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος των φόρων για την αποδοχή κληρονομιάς….ξεπερνάει την αξία του ακινήτου και τον νέο ιδιοκτήτη …τον συμφέρει να το αφήσει στο κράτος.
 

Η ερευνα της Price Waterhouse Coopers

Η σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και η αδυναμία να βρεθεί λύση, αποτυπώνεται σε σχετική έρευνα της PriceWaterhouseCoopers  που εκτιμά ότι η αγορά ακινήτων θα παραμείνει παγωμένη μέχρι το 2050.
Σύμφωνα με την έκθεση-σοκ του διεθνούς οίκου από το 2008 έως σήμερα ο αριθμός των αγοραπωλησιών ακινήτων μειώθηκε κατά 72%, οι τιμές των κατοικιών έπεσαν κατά 41% (με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ενώ η φορολογία στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκε κατά 6 φορές, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 2% του διαθέσιμου εισοδήματος κατά κεφαλή. Κάτι που σημαίνει ότι το ακίνητο, εκτός από απαξιωμένο, επιβαρύνεται και με υπέρογκους φόρους, επομένως αποτελεί «βαρίδι» για τον ιδιοκτήτη.
 
Ταυτόχρονα  χάθηκαν επενδύσεις 18 δισ. ευρώ, δηλαδή το 8,2% του ΑΕΠ από την οικοδομή, κάτι που δείχνει το μέγεθος της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής και αυτό αποτελεί μια ακόμη αιτία για τη βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται το σύνολο της οικονομίας.
 
Στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 200 χιλιάδες απούλητα σπίτια, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ποτέ κατοικηθεί, αν και κτίστηκαν την περίοδο 2007-2009. Άλλα μάλιστα έχουν μείνει γιαπιά λόγω αδυναμίας των κατασκευαστών να τα αποπερατώσουν. Όσο για την οικοδομική δραστηριότητα, υποχωρεί κάθε μήνα σε ποσοστό πάνω από 30% και μόνο τους μήνες που γίνονται ανακαινίσεις (ειδικά Ιούνιο και Ιούλιο στα εξοχικά και τα ξενοδοχεία) καταγράφεται ανοδική τάση. Στην έκθεση προτείνονται τολμηρές λύσεις για να επανέλθει η κανονικότητα, όπως η «απόσυρση» (κατεδάφιση) κτιρίων και η δημιουργία «Τράπεζας Γης».
 
Ωστόσο, θεωρείται πλέον απίθανο να αποτελέσει η κτηματαγορά την «ατμομηχανή» που θα οδηγήσει την οικονομία σε έξοδο από την κρίση…Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν τέσσερα σενάρια για την εξέλιξη του κλάδου.
Όμως, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το ΑΕΠ κατά κεφαλήν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030.
 
Η εξισορρόπηση της προσφοράς και ζήτησης στην ελληνική κατοικία θα επέλθει περί το 2047, λόγω της υπερπροσφοράς, της υψηλής φορολόγησης και της έλλειψης στεγαστικής πίστης. Οι τιμές των κατοικιών θα αυξάνονται αργά, με μέσο ρυθμό περί το 0,6% ετησίως, προσεγγίζοντας τα επίπεδα της περιόδου 2002-2008 μετά το 2050

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου