Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Νέα ελεγκτική υπηρεσία στις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής



Σε μια νέα ελεγκτική υπηρεσία που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων θα ανατεθεί η αρμοδιότητα της διενέργειας των ελέγχων στις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, πολλές από τις οποίες αναδεικνύονται μέσα από τις γνωστές πλέον λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού.

Η υπηρεσία αυτή η οποία θα συσταθεί με επιστημονικό προσωπικό και θα ασχολείται αποκλειστικά με περιπτώσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες έχουν εκδοθεί παραγγελίες διενέργειας ελέγχων από τους οικονομικούς εισαγγελείς και οι οποίες έχουν ποινικό χαρακτήρα. Σκοπός θα είναι να φέρνει εις πέρας τις έρευνες σε όλες αυτές τις μεγάλες υποθέσεις από τις οποίες το Δημόσιο προσδοκά την είσπραξη εσόδων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.
Η υπηρεσία αυτή θα αναλάβει να ολοκληρώσει τους ελέγχους για περίπου 2.500 εισαγγελικές παραγγελίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και σε άλλες φοροελεγκτικές υπηρεσίες και οι οποίες αφορούν περισσότερα από 8.000 ΑΦΜ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για τη λίστα Μπόργιανς των 10.800 Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες έχουν εκδοθεί περίπου 1.000 εισαγγελικές παραγγελίες, αλλά ο έλεγχος των πρώτων 55 υποθέσεων ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Απρίλιο και έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας.
Η νέα υπηρεσία θα εδρεύει στο κτίριο στο οποίο βρίσκεται το ΣΔΟΕ. Σ’ αυτήν θα αποσπαστούν οι περισσότεροι από τους ελεγκτές εφοριακούς των αυτοτελών Τμημάτων του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου που ήδη βρίσκονται υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων.
Στο προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου, το οποίο παρέδωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση, περιγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις του εγχειρήματος. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η σύσταση του νέου αυτού ειδικού ελεγκτικού σώματος υπό τους οικονομικούς εισαγγελείς, θα προβλέπεται με νομοσχέδιο. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται επίσης ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν πληροφορίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου