Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διαβάζει τα χείλη καλύτερα από τους ανθρώπους!

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διαβάζει τα χείλη καλύτερα από τους ανθρώπους!
Ένα εντυπωσιακό σύστημα αναγνώρισης της κίνησης των ανθρώπινων χειλιών και τη μετατροπή του σε κείμενο ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία. 

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον  Έλληνα ερευνητή Γιάννη Ασσαέλ, ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία LipNet, το οποίο μπορεί να διαβάσει τα χείλη των ανθρώπων πολύ καλύτερα από τους ίδιους τους ανθρώπους.

Το σύστημα παρακολουθεί βίντεο χωρίς ήχο με έναν άνθρωπο να μιλάει και μπορεί να μαντέψει τι λέει με ακρίβεια 93%, παρακολουθώντας την κίνηση του στόματος του ομιλητή. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ενώ το «έξυπνο» σύστημα έχει μέσο ποσοστό λάθους μόνο 6,6% στην ανάγνωση των χειλιών, το ποσοστό λάθους των ανθρώπων είναι πολύ μεγαλύτερο (48%), ενώ και στους επαγγελματίες δεν πέφτει κάτω από 40%.Η ανάπτυξη του συστήματος χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη θυγατρική τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind της Google. Οι πιθανές πρακτικές εφαρμογές ενός τέτοιου συστήματος περιλαμβάνουν τη βελτίωση των ακουστικών βαρηκοΐας, την αυτόματη μετατροπή συζητήσεων σε κείμενο, την αναγνώριση ομιλίας σε περιβάλλοντα με θόρυβο, τη βιομετρική ταυτοποίηση ατόμων, τον υποτιτλισμό ταινιών του βωβού κινηματογράφου κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου