Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Η πόλη της Θεσσαλονίκης γίνεται πιο ...έξυπνη


Η πόλη της Θεσσαλονίκης γίνεται πιο ...έξυπνη

Η εποχή των “έξυπνων πόλεων” έχει φτάσει και η Θεσσαλονίκη σχεδιάζει ένα πρώτο βήμα για να ανταποκριθεί στην πρόκληση: την ένταξη της στο «Smarter Cities Challenge».
Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την Λίνα Λιάκου, αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, το όφελος αυτής της κίνησης για την πόλη και τους πολίτες είναι η δημιουργία μιας «ανοιχτής πλατφόρμας δεδομένων (open data dashboard)» όπου τόσο ο δήμος, όσο και οι φορείς θα μπορούν «να τοποθετούν, να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα», δεδομένα τα οποία θα είναι ανοιχτά προς όλους.

Πώς μπορεί κάποιος να επιλέξει αν μια περιοχή είναι ‘κατάλληλη’ για να ξεκινήσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα; Πού βρίσκονται τα δεδομένα που συλλέγουν επιστημονικοί και όχι μόνο φορείς; Στόχος του προγράμματος είναι η συλλογή των δεδομένων ώστε να λαμβάνουν φορείς και πολίτες αποφάσεις «βασισμένοι σε συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά», σημειώνει η κα Λιάκου.
«Θέλεις να πάρεις μια απόφαση. Ας πούμε ότι θέλεις να ανοίξεις μια επιχείρηση σε μια περιοχή. Χρειάζεσαι δεδομένα, οικονομικά μέχρι και περιβαλλοντικά, κοινωνικά ή και κυκλοφοριακά», εξηγεί στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή “Με τα Χίλια” η κα Λιάκου και τονίζει πως ο δήμος Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί την «πολιτική των ανοιχτών δεδομένων» ,ώστε να τα παρουσιάζει σε μια μορφή διαχωρίσιμη προς τρίτους η στόχευση όμως της δημιουργίας μιας ‘Smarter City’ (Έξυπνης Πόλης) είναι ένα βήμα παραπάνω.
Στόχος είναι να συνδυάζονται τα δεδομένα «που έχουν και οι άλλοι φορείς» σε μια πλατφόρμα όπου θα «αναλύονται και θα οπτικοποιούνται», διαθέσιμα σε αποδέκτες που περιλαμβάνουν «από τον δήμαρχο για να λαμβάνει μια απόφαση αν θα κάνει κάτι όπως ένα έργο, μέχρι έναν φορέα, ή έναν κάτοικο».
Με το ν' ανήκει η Θεσσαλονίκη σε ένα δίκτυο “έξυπνων πόλεων" θα είναι εφικτό να λειτουργεί όπως λειτουργούν σε αυτό τον τομέα πόλεις σε όλο τον κόσμο «εδώ και δεκαετίες», καταλήγει η αντιδήμαρχος και προσθέτει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι πιθανόν να γίνει «και παράδειγμα για τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου