Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Μια στοά γεμάτη εκπλήξεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!



Το πλακόστρωτο δάπεδο θυμίζει κάτι από τα Λαδάδικα, οι καλοσχηματισμένες καμάρες παραπέμπουν στην εμβληματική πλατεία Αριστοτέλους και οι μικρές στοές φέρνουν κάτι από τον αέρα των κρυμμένων γωνιών της πόλης. Κι όμως, όσο κι αν αυτό το σημείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνθέτει κάποια από τα γνώριμα και αγαπημένα σε όλους μας στοιχεία, καταφέρνει να τα αξιοποιεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας παρουσιάσει ένα ολοκλαίνουριο concept, σε ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά με μπόλικο αέρα Θεσσαλονίκης.

stoa dragoumi 0011
Η Στοά Δραγούμη άνοιξε τις πύλες της τον Απρίλιο του 2016, κάνοντας πολλούς Θεσσαλονικείς να αναρρωτηθούν εάν πράγματι υπήρξε ποτέ στο συγκεκριμένο σημείο της ομώνυμης οδού, στοά. Στην πραγματικότητα, στο κτίριο με τον αριθμό 3 της οδού Ίωνος Δραγούμη, λειτουργούσε επί χρόνια υποκατάστημα τράπεζας και στη συνέχεια ήρθε η ώρα να στεγάσει το όνειρο τεσσάρων νέων ανθρώπων για ένα ξεχωριστό βήμα στον χώρο της εστίασης. Ο στόχος αυτός γέννησε τη Στοά Δραγούμη, έναν πολυχώρο όπου συνυπάρχουν η καφετέρια, το πρατήριο άρτου, το ζαχαροπλαστείο, το μεζεδοπωλείο, το μπαρ, το σταντ των αλλαντικών και φυσικά το παντοπωλείο, με ξεχωριστά προϊόντα ελλήνων παραγωγών από κάθε γωνιά της χώρας. “Η αρχική μας σκέψη, όπως φαίνεται και από το όνομα Gr Eatings, ήταν να φτιάξουμε έναν χώρο στον οποίο θα παρουσιάζεται η ελληνική κουζίνα, καθώς και οι πρώτες ύλες οι οποίες συνθέτουν τις γεύσεις. Διότι πολλές φορες αυτά τα προϊόντα των παραγωγών από διάφορες περιοχές, δεν αναδεικνύονται όσο θα έπρεπε” αναφέρει στο Thestival.gr ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος, ένας εκ των τεσσάρων συνιδιοκτητών του καταστήματος.
neo-2_copy.png
Ο Κοσμάς, καθηγητής Φυσικής στο επάγγελμα, αποφάσισε πριν δύο χρόνια να κάνει κάτι διαφορετικό στη ζωή του. Μαζί με τα τρία αδέρφια του έψαχναν μια καλή ιδέα για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας. Η πρώτη σκέψη ήταν να φτιάξουν έναν αντίστοιχο πολυχώρο εστίασης στο Λονδίνο, ωστόσο, τελικά αποφάσισαν να... επιμείνουν ελληνικά. Στα τέλη του 2014 πήραν τη μεγάλη απόφαση να επιχειρήσουν στη Θεσσαλονίκη και οι αρχές του καλοκαιριού του 2015 βρήκαν την ομάδα να φέρνει τα πάνω κάτω στο κτίριο της Ίωνος Δραγούμη 3. Οι εργασίες βρίσκονταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο, όταν η αγορά πάγωσε από την ανακοίνωση της επιβολής των capital controls. “Εάν αυτό γινόταν μια εβδομάδα νωρίτερα, μπορεί και να μη ξεκινούσαμε. Σε όποιον μας ρωτάει, λέμε ότι ξεκινήσαμε από το μείον, όχι από το μηδέν. Επειδή όμως είχαμε ήδη αρχίσει τα γκρεμίσματα, δεν υπήρχε γυρισμός. Είπαμε ότι θα το παλέψουμε και ότι γίνει”αναφέρει ο Κοσμάς.
Το διάστημα που ακολούθησε ήταν γεμάτο τρέξιμο, πίεση και άγχος που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ήταν δημιουργικό. “Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις κι εκείνο το διάστημα, η ψυχολογία του κόσμου, αλλά και η δική μας δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Ευτυχώς πολλοί συνεργάτες και φίλοι εκτίμησαν την προσπάθειά μας και βοήθησαν με τον τρόπο τους την κατάσταση” τονίζει ο Κοσμάς. Σαν να μην έφταναν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές και το γενικότερο αρνητικό κλίμα, ήρθαν και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο το εγχείρημα. Τελικά, η Στοά ήταν έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της τον περασμένο Απρίλιο, λίγο πριν το Πάσχα. “Ανοίξαμε μια περίοδο κακή για την εστίαση, ήταν όμως η ευκαιρία να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, να δουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιωθούμε” προσθέτει.
Επτά σταθμοί, ένας στόχος
stoa dragoumi 0012
Μπορεί η αρχική σκέψη να ήταν ο πολυχώρος να στηθεί ως ένας γεωγραφικός χάρτης, ωστόσο, στην πορεία, τα σχέδια προσαρμόστηκαν στο συγκεκριμένο κτίριο. Έτσι, στο ισόγειο διαμοφώθηκαν επτά σταθμοί που καλύπτουν όλα τα γούστα των επισκεπτών της Στοάς. Στην είσοδο βρίσκεται από τη μια πλευρά ο χώρος της καφετέριας και του μπάρ και από την άλλη, το ζαχαροπλαστείο και το πρατήριο άρτου. Όλα τα προϊόντα διατίθενται σε ιδιαίτερα δελεστικές τιμές, οι οποίες, σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα του χώρου, σίγουρα θα σας κάνουν να επιστρέψετε. “Ο καφές είναι αγαπημένη συνήθεια και είναι ένα κλειδί για να μπεις στην καθημερινότητα του πελάτη. Ωστόσο, στον καφέ επενδύουν όλοι. Γίνεται ένας πόλεμος τιμών. Εμείς επενδύουμε και στην ποιότητα, την οποία και θέλουμε να ελέγχουμε. Γι’ αυτό δεν επιλέξαμε κάποια από τις επώνυμες μάρκες, αλλά έχουμε ένα χαρμάνι το οποίο φτιάχνει εταιρεία ειδικά για εμάς. Είναι ο καφές GrEatings” διευκρινίζει ο Κοσμάς.
stoa_zaxaroplasteio.png 
 Koritsia.png
Στην απέναντι πλευρά, η γυάλινη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείουσας καλεί να επιλέξετε μεταξύ σοκολατένιου κέικ, τάρτας φρούτων, cheese cake και άλλων γλυκών, ενώ στο πρατήριο άρτου βρίσκετε οτιδήποτε θα μπορούσατε να λαχταρίσετε για να ξεκινήσει καλά η μέρα σας, όπως για παράδειγμα, πίτες και κρύα σάντουιτς.
Περπατώντας στο πλακόστρωτο και αφού περάσετε τον σταθμό με τα αλλαντικά, βρίσκεται το παντοπωλείο, με προϊόντα προσεκτικά επιλεγμένα, από κάθε γωνιά της χώρας. Αφιερώστε λίγο χρόνο στα ράφια του και ξετρυπώστε γνωστά και άγνωστα καλούδια, όπως λάδι από την Πελοπόννησο, ζυμαρικά από την Ήπειρο και τη Μακεδονία, Μαστίχα Χίου, χυμούς από τη Στερεά Ελλάδα και τσίπουρο από την Θράκη. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα κρητικά προϊόντα, καθώς ο σεφ του καταστήματος έχει καταγωγή από την Κρήτη.
allantika-1.png
pantopoleio-1.png
Αν τέλος, θέλετε να πάρετε ιδέες, για το πώς θα αξιοποιήσετε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που βρήκατε στο μικρό μπακάλικο, τομεζεδοπωλείο- ψητοπωλείο θα σας βοηθήσει. Εκεί θα βρείτε ποικιλία μεζέδων για ούζο, κρασί και μπύρα, μαζί με ψητά της ώρας. Σουτζουκάκι με σως από πιπεριά φλωρίνης, μελιτζάνα και φέτα, σουβλάκια χοιρινά με σως από τζατζίκι και φέτα, σαλάτα χωριάτικη με ντάκο και βινεγκρέτ από πάστα ελιάς καλαμών και το πρωτότυπο περέκ pizza, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που ξεχωρίζουν για όσους θέλουν τα “τσιμπήσουν” κάτι γρήγορο στα παγκάκια του ισογείου.
Ένα αρχοντικό με καλή ελληνική κουζίνα
stoa dragoumi 0013
Όσοι πάλι έχουν περισσότερο χρόνο να διαθέσουν και ψάχνουν πιο ιδιαίτερες γεύσεις, σε ένα ultra chic περιβάλλον, δεν χρειάζεται να πάνε πολύ μακριά. Αρκεί να ανέβουν στον επάνω όροφο. Εκεί βρίσκεται το νέο απόκτημα της Στοάς, το Εστιατόριο “Ίωνος”, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στις αρχές του μήνα. Το εσωτερικό του θυμίζει διαμέρισμα νεοκλασσικού σπιτιού, με πιο μοντέρνες πινελιές. Το μάρμαρο, το μωσαϊκό και το ξύλο δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς, την οποία ενισχύει η διακόσμηση αλλά και φυσικά το φιλικό προσωπικό που σας υποδέχεται. “Είναι κάτι στο οποίο επενδύσαμε. Η ποιότητα και το καλό service. Στην επιλογή του προσωπικού δεν δώσαμε βάση τόσο στην εμπειρία. Θέλαμε να είναι πρόσχαρα και φιλότιμα άτομα, να ανοίγουμε την καρδιά σε όποιον έρχεται εδώ και μας εμπιστεύεται” αναφέρει ο Κοσμάς.
stoa dragoumi 0014
Το Ίωνος περιμένει όσους επιθυμούν να γευτούν ελληνική κουζίνα με gourmet στοιχεία και... κρητικές πινελιές από τον chef Μανόλη Παπουτσάκη! Στα Συν του καταστήματος η υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, η οποία, μάλλον θα αξιοποιηθεί περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και η ζωντανή μουσική.
stoa dragoumi 0015
Info
Ίωνος Δραγούμη 3
Τηλ. 2310 555223

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου