Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ: Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» τα Ιωάννινα – Εφιαλτικό βράδυ για τους κατοίκους

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ: Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» τα Ιωάννινα – Εφιαλτικό βράδυ για τους κατοίκους
Στους δρόμους και στις πλατείες ξενύχτησαν οι κάτοικοι της Ηπείρου, μετά τον ισχυρό σεισμό 5,2 Ρίχτερ, μόλις 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων.
Εφιαλτικό βράδυ για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, μετά τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου, τα οποία συνεχίζονται μέχρι και τώρα. 

Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Ήπειρο, σημειώθηκε στις 23.14 το βράδυ του Σαββάτου, βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
17192856
Από τις 03.30 τα ξημερώματα της Κυριακής (16/10) εκατοντάδες κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν στους δρόμους, καθώς η σεισμική δραστηριότητα ήταν ιδιαιτέρως έντονη και μάλιστα με ισχυρές δονήσεις.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι μετασεισμικές δονήσεις κυμαίνονται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ξημέρωσαν στις πλατείες οι κάτοικοι
Στους δρόμους της πόλης κατά τις πρώτες πρωινές ώρες είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες είχαν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονταν στην παραλίμνια περιοχή.
DSC04500
Σε επιφυλακή παραμένει μέχρι και τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.




Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.
Λέκκας στο Newsbomb.gr: Άγνωστο το ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό
Άγνωστα είναι τα χαρακτηριστικά του ρήγματος που έδωσε το μεγάλο σεισμό στα Ιωάννινα, ο οποίος «ταρακούνησε» τη Δυτική Ελλάδα.
Το κύριο χαρακτηριστικό του σεισμού είναι η έντονη μετασεισμική ακολουθία.
Όπως τόνισε στο newsbomb.gr ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας- ο οποίος έχει μεταβεί στην πληγείσα περιοχή.
Το ρήγμα το οποίο έδωσε το σεισμό θεωρείται, όπως είπε ο κ. Λέκκας, «ανάστροφο ρήγμα» και μέχρι σήμερα δεν είχε δώσει κανένα άλλο σεισμό στην περιοχή.
«Δεν έχουμε ιδιαίτερα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά του ρήγματος» πρόσθεσε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το φαινόμενο θα εξελιχθεί ομαλά.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω των τοπικών συνθηκών και δευτερευόντως εξαιτίας του ότι είχε μικρό εστιακό βάθος.


«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος.
«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε.
Κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί
Να παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί και να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών, λόγω του ισχυρού σεισμού.
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις
Το βασικό είναι πως ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα ούτε τραυματισμοί, ωστόσο όπως αναφέρει το epirusgate.blogspot.gr, υπήρξαν ζημιές σε σπίτια του δήμου Πωγωνίου, όπου και εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού.
Όπως αναφέρει το ίδιο μέσο, ζημιές παρατηρήθηκαν και στην Ιερά Μονή Βελλάς, στο Καλπάκι Πωγωνίου, η οποία έχει χτιστεί τον 11ο αιώνα.
17192853
Παράλληλα, το epirusgate.blogspot.gr αναφέρει πως σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. 
Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
DSC04499
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία.
Αλώβητη φέρεται πως έμεινε με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες η Κέρκυρα από τον σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, (αλλά) μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην πυροσβεστική υπηρεσία έκτακτα περιστατικά».
Αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως στο νησί επικρατεί απόλυτη ηρεμία.
Πηγή φωτογραφιών: AME - APE, epirusgate, epiruspost
 http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου