Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Το 1% του πληθυσμού κατέχει το 43% του παγκόσμιου πλούτου! Εντυπωσιακά στοιχεία παρουσίασε καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών



«Η Ελλάδα χτυπήθηκε περισσότερο από όλες τις χώρες από την οικονομική κρίση. Πέρα από τη δραματική μείωση του ΑΕΠ και
την αύξηση των ανισοτήτων, έχει παρατηρηθεί δραματική μείωση στο επίπεδο διαβίωσης ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη» δήλωσε ο Βασίλης Ράπανος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ημερίδα “Προκλήσεις και προοπτικές για την Ευρώπη και την Ελλάδα σήμερα”

που διοργάνωσε το γραφείο της αντιπροσωπίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Eπεσήμανε όμως, ότι «πιο σημαντική είναι η διάβρωση των ηθικών αξιών της κοινωνίας μας, που έχει κάνει αποδεκτό ότι όλοι μπορούμε να φοροδιαφεύγουμε, όλοι μπορούμε να κλέβουμε και το ερώτημα είναι μέχρι πόσο μπορούμε να κλέβουμε».

Ο κ. Ράπανος, που ανέπτυξε το θέμα “Ο ρόλος των αξιών στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική”, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η οικονομική επιστήμη μετετράπη από θεωρητική σε θετική. Ο ρόλος της θεωρίας, όμως, είναι πολύ σημαντικός, διότι, όπως είπε ο Αϊνστάιν, «το αν μπορείς να παρατηρήσεις κάτι ή όχι, εξαρτάται από τη θεωρία στην οποία βασίζεται». Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για μια έρευνα του περιοδικού Εκόνομιστ, σύμφωνα με την οποία, «το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 43% του παγκόσμιου πλούτου, το 10% του παγκόσμιου πιο πλούσιου πληθυσμού κατέχει το 83% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα έχει μόνο το 2% του παγκόσμιου πλούτου». Παράλληλα, είπε, ένα κορίτσι που γεννιέται σε φτωχή χώρα σήμερα, έχει προσδόκιμο ζωής τα 45 χρόνια, ενώ στην Ευρώπη έχει προσδόκιμο 80 χρόνια και πάνω.

«Δηλαδή, σε έναν κόσμο που θα μπορούσε να θρέψει όλους τους ανθρώπους, τουλάχιστον 1 δισ. υποφέρει. Και αυτά, όταν σε κάθε λεπτό δαπανάται 1,5 δισ. για εξοπλισμό». Σε αυτό το σημείο επεσήμανε, ότι «πέρα όμως από τις υπανάπτυκτες χώρες, οι ανισότητες αυξήθηκαν και στις αναπτυγμένες. Στην Ε.Ε., περίπου 150 εκατ. άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ 50 εκατ. διαβιούν σε συνθήκες στέρησης και δεν έχουν χρήματα για θέρμανση ή απρόβλεπτα έξοδα». Υπογράμμισε ότι η Ε.Ε., στη στρατηγική της για το 2020, επικεντρώνεται στο ότι η ανάπτυξη πρέπει να ενδυναμώνει τους ανθρώπους μέσα από υψηλά επίπεδα απασχόλησης: με την αντιμετώπιση της φτώχειας, με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, με τα συστήματα εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας, για να οικοδομήσουν μια πιο συνεκτική κοινωνία.

«Η ισότητα και η κοινωνική συνοχή βοηθούν την ανάπτυξη» σημείωσε, για να προσθέσει: «Δεν μπορεί να ασκηθεί οικονομική πολιτική μόνο με αστυνόμευση, χρειάζεται και τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων και όχι μόνο. Να επαναφέρουμε βασικές αξίες στο προσκήνιο, που δεν είναι μόνον ηθικές αρχές».

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία η Ε.Ε. και η χώρα μας να δημιουργήσουν εκείνες τις συναινέσεις, που θα επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής, τις αξίες που έκαναν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες πρότυπα ανθρώπινης ανάπτυξης.

http://www.ksipnistere.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου