Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Αντίστροφη μέτρηση για το «Καπάνι Project»!

Το «Καπάνι Project» αποτελεί μια δράση πολιτισμού, πολυμορφική, πολυπρόσωπη, πολυδιάστατη, πρωτοποριακή, φρέσκια και με την προοπτική ενός ωραίου θεσμού για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Γιατί τα ομορφότερα πράγματα συμβαίνουν στις γειτονιές με ιστορικό βάθος, εκείνες που έχουν πολλά να αφηγηθούν. Μουσικοί, ηθοποιοί και καλλιτέχνες εικαστικοί συμπράττουν με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες του Καπανίου, με φόντο τα ανοιχτά παραδοσιακά καταστήματα και τους πολύβοους δρόμους της αγοράς.
Ανάμεσα σε ψάρια, φρούτα, γεύσεις, μυρωδιές, υφάσματα, αρώματα, χρώματα και παραδόσεις μοιράζονται, συνδημιουργούν, πειραματίζονται, αλληλεπιδρούν και τελικά φτιάχνουν έναν νέο κόσμο μέσα στον παλιό, γεμάτο ενέργεια, φαντασία και ευρηματικότητα. Γεμάτο με όσα κάνουν κάθε αγορά του κόσμου ξεχωριστή.
Tο Καπάνι είναι η παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης και ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της πόλης, με σημαντικές εγγραφές συλλογικής μνήμης και ειδοποιά στοιχεία της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς που στην ακμή του υπήρξε σημείο αναφοράς για την εμπορική ζωή της Θεσσαλονίκης. Ως δημιουργική αντίδραση στη σταδιακή εγκατάλειψη και παρακμή της Αγοράς, το project μας θα συστήσει ξανά το Καπάνι ως τόπο αλληλεπίδρασης όπου η γνώση και η παράδοση συναντούν τη δημιουργία, την καινοτομία, την ευρηματικότητα, την κοινωνική και επαγγελματική κινητικότητα.


Αναλυτικό πρόγραμμα Performances / Μουσική

00.01 – 00.30 πμ / Site specific performance ΟδόςΣτοά Ασκητού
Per_Dance (Ελεονώρα Σιαράβα)
Windowless

Πρόκειται για μια site specific κινητική performance που θα πραγματοποιηθεί στη στοά της οδού Ασκητού στο Καπάνι με στόχο να προσεγγίσει και να αναδείξει το χώρο ως “έτοιμο” εικαστικό περιβάλλον. Θα παρουσιαστεί μεταμεσονύχτια επιχειρώντας να απογυμνώσει το “τοπίο της αγοράς” από τις εικόνες, τους ήχους, την έντονη κινητικότητα και τα ερεθίσματα της καθημερινής λειτουργικής του χρήσης. Στο μεταίχμιο της παλιάς μέρας και των μικρών νυχτερινών ωρών η στοά αποτελεί μια κατάσταση ενδιάμεση του ανοιχτού και του κλειστού χώρου που υπαινίσσεται ανοίκειες πραγματικότητες. Αξιοποιώντας τον υπάρχοντα νυχτερινό φωτισμό η παράσταση θα αναδείξει την κινηματογραφική αίσθηση που προσδίδει στο χώρο ενώ κάνοντας χρήση της προοπτικής και του βάθους της στοάς θα επιχειρήσει “φυγές”, “οπτικές αντηχήσεις” και άλλους αντιληπτικούς πειραματισμούς με αφηγηματικά παιχνιδίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου