Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της περιοχής της Ροτόντας: Έχει μετατραπεί σε κέντρο εμπορίου ναρκωτικών



Τη βοήθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Ροτόντας την οποία χαρακτηρίζουν κέντρο εμπορίου ναρκωτικών, ζήτησαν σήμερα κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
"Η περιοχή της Ροτοντας χαρακτηρίζεται ως κέντρο εμπορίου ουσιών. Πουλάνε ναρκωτικά, το εμπόριο έχει οργανωθεί,υπάρχει ιεραρχία.
Υπάρχουν συμβάντα με μαχαίρια και πυροβολισμούς. Αν συνεχιστεί η κατάσταση θα υπάρχουν και άλλες διαμάχες για τα πόστα. Ζητάμε ένα ψήφισμα που να αναγνωρίζει το πρόβλημα ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε στον εισαγγελέα. Χρειάζεται να δημιουργηθεί παιδική χαρά, να γίνει αποκατάσταση των κακοτεχνιών, βιολογική λαϊκή, δενδροφυτεύσεις. Χρειαζόμαστε την πολιτική στήριξη ανεξαρτήτως παράταξης”, τόνισε ο Άρης Πετράκης, εκπρόσωπος του συλλόγου Φίλοι Μνημείου Ροτόντας
 "Παρουσιάζεται εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών. Ξεκινάει το πρωί και φτάνει ως τα χαράματα. Είναι 50-100 άτομα. Η Αστυνομία δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις μας, λέει ότι ειναι πολιτικό το πρόβλημα. Γίνονται συμπλοκές και μάχες με τραπεζοκαθίσματα. Κάθε μαγαζί που κλείνει γίνεται σημείο πώλησης ουσιών”, ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Μπέκας κάτοικος της περιοχής.
Αναφερόμενος στο θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε πως το πρόβλημα της Ροτόντας είναι χρόνια γνωστό και άλυτο.
“Πριν απο 1,5 μήνα είχαμε συνάντηση με την Αστυνομία που μας υποσχέθηκε οτι θα λυθεί το πρόβλημα στη πλατεία Χημείου και μέσα σε ένα μήνα λύθηκε. Την επόμενη βδομάδα θα συναντηθούμε με τον αστυνομικό διευθυντή και θα οργανωθούμε με κάποιες δράσεις. Πρέπει να κάνουμε βελτιώσεις στη Αρμενοπούλου. Να υπάρχει μόνιμη σκοπιά έξω απο το προξενείο με 6 αστυνομικούς”, τόνισε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε:
“Υπάρχουν και οι αναρχοαυτόνομοι που χρησιμοποιούν την περιοχή σαν άνδρο. Με αυτους δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Η παιδική χαρά στη Ροτόντα ίσως βοηθήσει αλλά να είναι στην ευθύνη των κατοίκων. Πρέπει να αποκτήσουμε καλύτερη επικοινωνία με καταστηματάρχες και κατοίκους. Πρέπει να έχουμε την έγκριση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Όπου και να τους διώξεις κάπου θα πάνε. Να έχουμε μία κινητή μονάδα που θα δίνει βοήθεια και συμβουλές στους ναρκομανείς. Πρεπει να έχουμε συστηματική αστυνομική παρουσία”.
Σειρά μέτρων, που πρέπει να ληφθούν, για να «αναπνεύσει» η περιοχή της Ροτόντα από την κατάσταση παραβατικότητας που επικρατεί, πρότεινε, από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.
«Όπου υπάρχει κίνηση, φως και ζωή, η εγκληματικότητα μειώνεται», τόνισε ο κ. Καλαφάτης και, με βάση αυτό το τρίπτυχο, πρότεινε:
1.      Να τοποθετηθεί έντονος φωτισμός, με λάμπες που προστατεύονται από ειδικό, μεταλλικό πλέγμα, για να μην σπάνε, στην περιοχή.
2.      Να φιλοξενείται στην περιοχή σειρά εκδηλώσεων Τέχνης, ακόμη και στο πλαίσιο των Δημητρίων. «Ο χώρος που πάει να γκετοποιηθεί, να γίνει χώρος πολιτισμού. Έτσι θα είναι υποχρεωμένη η αστυνομία να αστυνομεύει καλύτερα», τόνισε.
3.      Να κατασκευαστεί στο σημείο παιδική χαρά, όπως ζήτησαν οι κάτοικοι και δέχτηκε ο δήμαρχος. «Δεν μπορούμε, όμως, να εναποθέτουμε στις πλάτες των πολιτών την ασφάλεια και τη συντήρηση της παιδικής χαράς», επισήμανε.
«Αυτή η κουβέντα είναι μια οδυνηρή, αλλά καλή ευκαιρία, να συνειδητοποιήσουμε όλοι –και, κυρίως, η διοίκηση- ότι αυτή η πόλη έχει κάποιες βαθιές πληγές. Κι ας μη βαυκαλιζόμαστε με ωραίες κουβέντες, ότι “άλλαξε ο αέρας της πόλης”, γιατί κι η Ροτόντα  Θεσσαλονίκη είναι.  Πώς έχει αλλάξει ο αέρας της πόλης, αφού επιδεινώνεται το πιο σημαντικό θέμα, η ασφάλεια της πόλης, των πολιτών, των παιδιών μας», αναρωτήθηκε ο κ. Καλαφάτης;
Υπογράμμισε πως κι άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα. Τόνισε ιδιαίτερα την ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και πρότεινε: «Ας εξαντλήσουμε τα περιθώρια ως δήμος κι ας πάρει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί η κυβέρνηση». Και κατέληξε:
«Η χαλαρή σχέση που έχουν κάποιοι πολιτικοί ταγοί με θέματα ασφάλειας, οδηγεί, μέρα με τη μέρα, σε τέτοιες καταστάσεις. Όταν έχουν απαθή στάση κάποιοι που πρέπει να στέλνουν μηνύματα, εκεί οδηγείσαι.  Είμαι παρών σε κάθε προσπάθεια να συζητήσουμε προβλήματα ασφάλειας της πόλης και να βρούμε λύσεις. Στο θέμα της ασφάλειας των συμπολιτών μας και των παιδιών μας, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου