Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Δ. Θεσσαλονίκης: Εκσυγχρονίζεται ο δημοτικός φωτισμός σε επιλεγμένους βασικούς οδικούς άξονες και πάρκα



Η σύμβαση του έργου «Εκσυγχρονισμός του δημοτικού φωτισμού σε επιλεγμένους βασικούς οδικούς άξονες και πάρκα» υπογράφηκε σήμερα, ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά  και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Το έργο εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2016-2017 και υλοποιείται στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού και της βελτίωσης των ποιοτικών και αισθητικών χαρακτηριστικών της πόλης.
 Η σύμβαση της ανάθεσης είναι συνολικής δαπάνης 1.824.277,04€ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%) κατόπιν προσφοράς έκπτωσης με ποσοστό 68,80 %, ενώ το έργο αναμένεται να  ολοκληρωθεί εντός 400 ημερών.
Η χρηματοδότηση θα προέλθει από τις δύο δανειακές συμβάσεις που υπέγραψε μέσα στον Μάιο του 2016 ο Δήμος Θεσσαλονίκης με το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος JESSICA και την Τράπεζα Πειραιώς, αντίστοιχα.
Το έργο αποσκοπεί στην ενεργειακή διαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στη μείωση των ενεργειακών δαπανών του Δήμου. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν:
•             Κατασκευή νέου έργου φωτισμού με πλήρη ανακατασκευή του υπογείου δικτύου, στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, από το Λευκό Πύργο έως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών πάρκων της παραλιακής λεωφόρου καθώς και στις οδούς 3ης Σεπτεμβρίου, Παύλου Μελά και Διοικητηρίου. Για τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού στις συγκεκριμένες περιοχές θα τοποθετηθούν 329 ιστοί και φωτιστικά οδών και 130 ιστοί και φωτιστικά πάρκων. Όλα τα φωτιστικά θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας Led μεγάλης διάρκειας ζωής και χαμηλής κατανάλωσης
•             Αντικατάσταση 2.294 παλαιών φωτιστικών, με σύγχρονα φωτιστικά Led στις οδούς:
             Βενιζέλου, Εθνικής Αμύνης, Ι. Δραγούμη, Κουντουριώτη, Τσιμισκή – Πολυτεχνείου, Αγγελάκη, Ν. Γερμανού, Φιλίππου, Ιασωνίδου, Βιζυηνού, Ολύμπου, Κασσάνδρου, Αν. Θράκης, Γρ. Λαμπράκη, Μαραθώνος, Νικ. Πλαστήρα, Παπάφη, Αγίων Πάντων, Αναγεννήσεως, Δωδεκανήσου, Κολωνιάρη, Λαγκαδά, Μοναστηρίου, Λεωφ. Στρατού, Κατσιμίδη, Καυταντζόγλου, Κλεάνθους, Κ. Καραμανλή, Κωνσταντινουπόλεως, Ψελλού, Μ. Ανδρόνικου, 25ης Μαρτίου, Γ. Παπανδρέου, Δελφών, Πέτρου Συνδίκα και Β. Όλγας- Β. Γεωργίου
•             Εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος  τηλεδιαχείρισης και ελέγχου 20 ηλεκτρικών πινάκων στους κεντρικούς άξονες της πόλης (Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Β. Όλγας, Β. Γεωργίου, Μ. Αλεξάνδρου) με στόχο την παρακολούθηση του δικτύου και τη βελτίωση της λειτουργίας του, την επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας και την περαιτέρω μείωση των δαπανών λειτουργίας – συντήρησης
Επισημαίνεται ότι οι περιοχές που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης του έργου εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα βλαβών, καθώς διαθέτουν φωτιστικά παλαιάς τεχνολογίας με σημαντική κατανάλωση ενέργειας, χαμηλό δείκτη χρωματικής απόδοσης ή παρουσιάζουν δυσκολίες στη συντήρησή τους, λόγω της κατασκευής τους. Οι οδοί που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποτελούν το βασικό οδικό ιστό της πόλης, σηματοδοτούν τις κεντρικές οδεύσεις και διέρχονται από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, ιστορικά, τουριστικά και εμπορικά σημεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης.
Στρατηγικός στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης παραμένει ο πλήρης εκσυγχρονισμός και ανανέωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού εντός πενταετίας, με χρήση τεχνολογίας αιχμής για την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω σειράς επενδυτικών έργων του Τεχνικού Προγράμματος, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο, το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη ως τώρα σχεδιαζόμενη παρέμβαση στον τομέα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου