Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ντροπή: Τα Μνημόνια διαλύουν τους Έλληνες και τα κόμματα «τσεπώνουν» εκατ. ευρώ από «θαλασσοδάνεια»


2237721


Το μεγαλύτερο εν εξελίξει οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο – Όλη η αλήθεια για το απίστευτο «αλισβερίσι» που εξέθρεψε το τέρας της Διαπλοκής, τη στιγμή που ένας ολάκερος λαός «ματώνει» μέρα – νύχτα…

Ο Σεπτέμβριος του 2016 κοντεύει να τελειώσει, και την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται έρμαιο των δεσμεύσεών της απέναντι στους δανειστές και ο λαός «γονατίζει» καθημερινά
εξαθλιωμένος, εξαιτίας του «Μνημονίου 3», ένα απίστευτο σκάνδαλο παραμένει στο απυρόβλητο, παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη ειδική έρευνα στη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Ο λόγος γίνεται για τα δάνεια και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Και μπορεί ήδη κόμματα, όπως η ΝΔ να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπουν σε νέο δανεισμό, όμως σχεδόν καμία από τις πολιτικές παρατάξεις δεν κάνει το παραμικρό, για να τηρήσει έστω και το στοιχειώδες γράμμα του νόμου, που διέπει το καθεστώς της δημοσιότητας των εσόδων και των εξόδων τους. Και την ίδια στιγμή, η τρίτη δόση του 2016 που δίδεται ως κρατική επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ!
Επί της ουσίας, τα ίδια τα κόμματα εμπαίζουν με τον χειρότερο τρόπο τους πολίτες αυτή της χώρας, σφυρίζοντας αδιάφορα. Άλλωστε, τα «θαλασσοδάνεια» που λάμβαναν κατά καιρούς και γενικότερα οι πηγές χρηματοδότησής τους συνιστούν σίγουρα ένα από τα πιο μελανά κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής Ιστορίας.
Οι ισολογισμοί τους, ακόμη κι αυτοί οι πλημμελώς καταρτιζόμενοι δεν δίνονται στη δημοσιότητα και όταν δημοσιεύονται αυτό γίνεται σχεδόν κρυφά.
Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις…
Είναι, με απλά λόγια, απίστευτο: Πώς είναι δυνατόν στην εποχή του Διαδικτύου να μην υπάρχουν αναρτημένα πουθενά επισήμως τα οικονομικά τους στοιχεία; Σε κανέναν κομματικό ιστότοπο – με μόνη ίσως εξαίρεση το Ποτάμι –  δεν υπάρχουν εμφανώς παραπομπές σε ό,τι αφορά στα έσοδα και κυρίως στις δαπάνες τους. Κανείς δεν γνωρίζει πώς μοιράζονται τα χρήματα που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, πόσους υπαλλήλους έχουν, τι χρήματα τους δίνουν κι αν τους τα δίνουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπάρχει ειδικό τεύχος για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων. Εκεί, λοιπόν, η βασική υποχρέωση των κομματικών μηχανισμών είναι να αναρτούν τους οικονομικούς απολογισμούς των εκλογικών αναμετρήσεων. Κι όμως! Κανένα κόμμα δεν έχει στείλει στο Εθνικό Τυπογραφείο ισολογισμό εσόδων και δαπανών για τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ούτε ένα!
Σε παλαιότερο δημοσίευμά του το Newsbomb.gr επισήμαινε το αδιανόητο για οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος της γης: «Αν μπείτε στον πειρασμό να αναζητήσετε τους ισολογισμούς των κομμάτων θα διαπιστώσετε ότι δεν δημοσιεύονται σε κανένα κρατικό φορέα!
Ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε η Βουλή έχουν συγκεντρωμένα τα οικονομικά στοιχεία των κομμάτων. Ούτε καν στο Εθνικό Τυπογραφείο, που είναι υπεύθυνο για την έκδοση των Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης δεν δημοσιεύει ισολογισμούς κομμάτων.
Για να δείτε τα οικονομικά των κομμάτων πρέπει να είστε συνδρομητής στο αρχείο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου! Μιλάμε δηλαδή για το άκρον άωτον της διαπλοκής. Το πολιτικό σύστημα δημοσιεύει τα οικονομικά του στο “συντεχνιακό” όργανο των εκδοτών και αυτοί που μας κυβερνούν επιμένουν ότι θα πατάξουν το “τρίγωνο της διαπλοκής!”»
Το site της Ένωσης Ιδιοκτητών (eihea.gr) δεν υφίσταται πλέον και στη θέση που λειτουργούσε εμφανίζεται μια ανάρτηση για εξοπλισμό εστιατορίων. Η προχειρότητα ζει και βασιλεύει!
Αμείλικτα ερωτήματα
Έτσι, καταλήγουμε μοιραία στην ανάλυση δύο δεδομένων, τα οποία, εάν τα εξηγούσαμε με απλά μαθηματικά, ο λόγος τους θα ήταν κάπως έτσι: Κουμπαράδες κομμάτων / Τσέπες Ελλήνων = ποσά αντιστρόφως ανάλογα. Γιατί, αυτό, ακριβώς συμβαίνει: όσο τα κόμματα γεμίζουν τους κορβανάδες τους, τόσο η φτωχοποίηση κυριεύει τις ζωές των Ελλήνων.
Αφού, λοιπόν, τα κόμματα λάμβαναν επί μακρόν «θαλασσοδάνεια», κι αφού εξακολουθούν να λαμβάνουν ακόμη και σε καιρούς βαθιάς οικονομικής κρίσης κρατική οικονομική ενίσχυση, γιατί δεν κάνουν κάτι πολύ απλό; Να μοιράσουν τα ποσά από της επιχορήγησης σε δομές αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας που ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας και κινδυνεύουν πλέον, ελέω Μνημονίου, να χάσουν τις περιουσίες τους;
Δεν είναι, άραγε, υποκρισία, όταν τα κόμματα εξουσίας ή αντίστοιχα τα κόμματα διαμαρτυρίας μιλούν για «κοινωνική δικαιοσύνη» και την ίδια στιγμή τσεπώνουν ζεστό χρήμα, μέρος του οποίου πηγαίνει προς «ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς»;
Ήδη μέχρι τον Ιούλιο του 2016 η κρατική επιχορήγηση ανερχόταν συνολικά σε 6.457.000 ευρώ (4.520.000 ευρώ από την α’ δόση και 1.937.000 ευρώ από τη β’ δόση). Εάν σε αυτά τα ποσά προστεθεί και η τελευταία δόση της χρονιάς, τότε μιλάμε για ένα ποσό που σε ετήσια βάση ανέρχεται περί τα 12 εκατ. ευρώ. Είπατε κάτι;
Φτάνει πια με την ασυδοσία!
Ας ξαναγυρίσουμε, όμως στα του κομματικού δανεισμού. Ζούμε, δυστυχώς, στη χώρα των πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων: Ενώ ήδη υπάρχουν στοιχεία ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων και επιβεβαιωμένα γνωρίζουμε πως, για παράδειγμα, η ΝΔ οφείλει περί τα 131 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και το ΠΑΣΟΚ 108 εκατ. ευρώ, δεν κινείται εναντίον τους η παραμικρή νομική διαδικασία.
Κάποια στιγμή, μάλιστα, ήρθε σε γνώση του Newsbomb.gr ότι στο βαθύ παρασκήνιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα κόμματα να πέσουν στα «μαλακά», μέσω ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπουν – μεταξύ άλλων – «κούρεμα» χρεών, αλλά και αναδιάρθρωση, ήτοι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων. Κι όλα αυτά, ασχέτως, αν αυτά τα δάνεια χτυπούν «κόκκινο», αφού θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, καθώς υπερβαίνουν κατά πολύ τα σημερινά έσοδα των κομματικών μηχανισμών που τα συνήψαν.
Έχουμε προειδοποιήσει ξανά, αλλά θα το πούμε και τώρα: να μην τολμήσει κανείς να προβεί σε οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση, διότι η οργή του λαού θα πέσει στα κεφάλια τους σαν κεραυνός.
Όποιο κόμμα δεν μπορεί ή δεν θέλει να ρυθμίσει τα χρέη του, τότε να υποβληθεί στις ίδιες ακριβώς διαδικασίες, που υπόκεινται όλες οι επιχειρήσεις. Να βγουν στο σφυρί και, εάν χρειαστεί, ακόμη και να βάλουν «λουκέτο».
Αυτό το βιολί του «άλλο εσύ κι άλλο εγώ» πρέπει να τελειώσει: δεν γίνεται να πετιούνται στο δρόμο Έλληνες οικογενειάρχες, που τους διαλύουν με τη φορολογία και αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους και την ίδια στιγμή, τα πολιτικά κόμματα να κάνουν το κορόιδο, όταν πρέπει να πληρώσουν αυτά που χρωστάνε. Ό,τι ισχύει για τους απλούς πολίτες, να ισχύσει και για τους πολιτικούς οργανισμούς.
Υπάρχει λύση;
Λύση υπάρχει, αλλά, δυστυχώς, καμία απολύτως πολιτική βούληση. Ήδη από το φθινόπωρο του 2014 συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή ένας νέος νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων που εκτός όλων τα άλλων εναρμόνιζε το νομικό πλαίσιο με τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς-Group of States Against Corruption) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου