Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Αναβαθμίζεται το δυτικό παράκτιο μέτωπο στη Θεσσαλονίκη



Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημιουργία μαρίνας στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου και επιχειρηματικού πάρκου 200 στρεμμάτων

Περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές από το λιμάνι μέχρι τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, χωροθέτηση και δημιουργία μαρίνας στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου και επιχειρηματικό πάρκο 200 στρεμμάτων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση και αναβάθμιση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Προβλέπει επίσης παρεμβάσεις στα παλιά βυρσοδεψεία, τους λαχανόκηπους και την περιοχή της Λαχαναγοράς.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με το σχέδιο αυτό και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Terra Med (στο οποίο συμμετέχει η περιφέρεια), θα τεθεί τέλος στη διαχρονική περιβαλλοντική υποβάθμιση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή μελέτης αφορά τμήματα των δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα, συνολικής έκτασης 6.615 στρεμμάτων.
"Έχουμε τη βούληση να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία, το ΕΣΠΑ 2014 - 2020, μέσω των πόρων του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και τα τομεακά προγράμματα (ανάπτυξης περιβάλλοντος, αγροτικής ανάπτυξης, θάλασσας και αλιείας)" είπε ο κ. Τζιτζικώστας ενώ έκανε λόγο και για αξιοποίηση πόρων από το Ιnterreg.
Παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται ανέφερε ότι σε πρώτη φάση προβλέπονται:
1. η αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος Δενδροποτάμου,
2. η αποκατάσταση της μόλυνσης στις εκβολές του ρέματος Δενδροποτάμου και η σταθεροποίηση του εδάφους,
3. η ολοκλήρωση του δικτύου ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή,
4. η δημιουργία περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής από το λιμάνι μέχρι τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου σε συνδυασμό με ήπια αναψυχή,
5. η κατασκευή έργων ενίσχυσης του παράκτιου αναχώματος Καλοχωρίου,
6. η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς και
7. η εφαρμογή συστήματος φυτοαποκατάστασης σε οικοσυστήματα της περιοχής για τη λειτουργία τους ως χώρων αναψυχής.
Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται σε δεύτερο χρόνο είναι:
1. η ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου στο Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, σε έκταση 200 στρεμμάτων,
2. η μελέτη αξιοποίησης των παλιών βυρσοδεψείων ως εμπορευματικού ή εμπορικού κέντρου,
3. η μελέτη ανάπτυξης των λαχανόκηπων και
4. η χωροθέτηση και δημιουργία μαρίνας μέσα στην περιοχή του θαλάσσιου μετώπου που συνδέεται με δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, τόνισε ότι το μάστερ πλαν που παρουσιάζει η περιφέρεια για το πιο υποβαθμισμένο τμήμα του παράκτιου μετώπου είναι ό,τι πιο ολοκληρωμένο και συγκροτημένο έχει γίνει σε επίπεδο έρευνας και μελέτης τα τελευταία 40 χρόνια. Επισήμανε ότι προηγήθηκε η επί τόπου καταγραφή των 200 και πλέον επιχειρήσεων, που λειτουργούν στην περιοχή, υπογράμμισε ότι σημαντικός παράγοντας είναι η στενή συνεργασία της περιφέρειας με τους δήμους και έθεσε το ερώτημα αν θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες με ταχύτητα και ευελιξία.
Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος ανέφερε ότι όσοι ζουν στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης πιστεύουν πως η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να τελειώνει στα παλιά σφαγεία αλλά να φτάνει ως τα Κύμινα και τα Μάλγαρα στη δυτική πλευρά και τη Μηχανιώνα και τα Βασιλικά στην ανατολική πλευρά της πόλης. Σημείωσε ότι τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης αφορούν όλους τους δήμους και ζήτησε επέκταση του Μετρό, του προαστιακού και της θαλάσσιας συγκοινωνίας μέχρι το Δήμο Δέλτα.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για το θέμα του δυτικού παράκτιου μετώπου και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν τείχη στο Θερμαϊκό Κόλπο που να σταματούν τη ρύπανση στο δυτικό μέτωπο.
"Σήμερα απαιτείται περισσότερο από ποτέ ένα σχέδιο ανάσας και πνοής για την πόλη και τους πολίτες. Ελπίζω τα έργα να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό" σημείωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας ενώ στη σημασία του προγράμματος αναφέρθηκαν από την πλευρά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο εκπρόσωπος του πρύτανη καθηγητής Αναστάσιος Ζουμπούλης και ο καθηγητής Γιώργος Ζαλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου