Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Πάγωμα μισθών και μειώσεις ως 20% στα ειδικά μισθολόγια

Η μόνη κίνηση που έχει γίνει ως τώρα από το υπουργείο Άμυνας, το οποίο εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις, είναι η επιστολή του Π. Καμμένου προς τον Πρωθυπουργό στην οποία εκφράζει τις αντιρρήσεις του για το θέμα των περικοπών που αφορούν στα ειδικά μισθολόγια και τα ισοδύναμα της τάξης των 300 εκατομμυρίων που πρέπει να εξοικονομηθούν ετησίως στον τομέα της Άμυνας.


Κάπως έτσι και με τον χρόνο να τρέχει οι ένστολοι βρίσκονται μια ανάσα απ' τις περικοπές των μισθών τους οι οποίες βάσει των υπολογισμών μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 300 ή και τα 400 ευρώ στα υψηλόβαθμα στελέχη.

Το πάγωμα των ωριμάνσεων, λένε συνδικαλιστές όλων των κλάδων που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια δεν μπορεί να καλυφθεί με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά.

Το υπουργείο Οικονομικών βιάζεται να κλείσει το ζήτημα καθώς ως 3/10 θα πρέπει να έχει κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ αν δεν βρεθούν τα ισοδύναμα και εάν δεν έχουν νομοθετηθεί οι παρεμβάσεις για άλλου είδους περικοπές από τα υπουργεία τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με διετές πάγωμα της μισθολογικής τους ωρίμανσης για τα έτη 2017 και 2018.

Ήδη οι δικαστικοί έχουν διαμηνύσει ότι όχι απλά δεν δέχονται νέα μείωση των αποδοχών τους, οι οποίες έχουν περικοπεί κατά 50% τα τελευταία χρόνια, αλλά και να ισχύσει η απόφαση για ανάκληση της μείωσης που υπέστησαν το 2013 και να τους αποδοθούν τα χρήματα αναδρομικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι γιατροί του ΕΣΥ που διαβλέπουν σχέδιο νέων μειώσεων καθώς όπως λένε από τους 7.000 ιατρούς του ΕΣΥ ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα προαχθούν και έτσι η μη εύρεση ισοδύναμων τους κάνει να υποπτεύονται εσκεμμένη καθυστέρηση ώστε να υπάρξουν νέες μειώσεις στο κλάδο. Οι γιατροί τονίζουν ότι με την κατάργηση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου η μείωση των αποδοχών τους θα φτάσει το 20%.


Οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα απασχολήσουν τη σημερινή μεσημεριανή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Ουσιαστικά στο επίκεντρο θα βρεθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι από τα 20 ειδικά μισθολόγια να φτάσουμε στα 8. Σε πολλούς δε κλάδους (όπως στρατιωτικούς, αστυνομικούς, γιατρούς και άλλες κατηγορίες) θα έχουμε ομογενοποιήσεις, για μείωση κόστους.

Στη βάση αυτή τα ειδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη φορολογία και περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές για τους ένστολους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα επαναπροσδιορίσει τα επιδόματα εκτός μισθού για όλους τους υπαλλήλους που καλύπτονται από τα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο.

Οι κ.κ. Χουλιαράκης και Βερναδάκης αναμένεται να ενημερώσουν και για τα ανώτατα όρια για τις μισθολογικές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης στο Δημόσιο που θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τα οποία θα πρέπει να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και με την εξασφάλιση φθίνουσας πορείας για τις δημόσιες δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ.

Τέλος, στη συνάντηση με τους θεσμούς θα εξετασθεί το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο που θα προωθεί την χρήση των προσόντων και θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις κενές θέσεις. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2017 και σύμφωνα με αυτό η τελική απόφαση για την κινητικότητα των εργαζομένων θα λαμβάνεται από την υπηρεσία πρόσληψης, χωρίς να υπάρχει εμπλοκή πολιτικών κριτηρίων.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου