Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Το «μεγάλο κόλπο» με τα ξένα POS – Πώς παρέκαμπταν τα capital controls


Το «μεγάλο κόλπο» με τα ξένα POS – Πώς παρέκαμπταν τα capital controls


ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – «ΟΡΓΙΟ» ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥΣ

«Πλοκάμια» σε όλη την Ελλάδα είχε το κύκλωμα το οποίο προμήθευε ξένα POS (μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών) σε επιχειρήσεις.


Στόχος όσων επιχειρήσεων προμηθεύονταν τα μηχανήματα, τα οποία συνδέονταν με Τράπεζες του εξωτερικού, ήταν να παρακάμψουν τα capital controls.
AdTech Ad
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοχοί τους είχαν τη δυνατότητα να στέλνουν στο εξωτερικό έως και 100.000 ευρώ το μήνα!
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου, τα ξένα POS εντοπίστηκαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο.
Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 164 τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία, που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο, ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γίνονταν στη Μάλτα.
Το σχέδιο δράσης για τον εντοπισμό των ξένων POS υλοποίησαν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος
Όπως ανακοίνωσαν από κοινού, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, Μανόλης Πλουμής, συνελήφθησαν 23 άτομα, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε πελατολόγιο πώλησης 1.195 τέτοιων μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Το πελατολόγιο βρίσκεται στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία τώρα θα διενεργήσει ελέγχους σε κάθε μία από αυτές, για να διαπιστώσει αν συντρέχουν, όπως φαίνεται, και λόγοι φοροδιαφυγής.
Η εταιρία που διακινούσε, μέσω Βουλγαρίας, τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών, φέρει την επωνυμία My POS.
Όπως διευκρινίστηκε στην συνέντευξη Τύπου, οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί, κυρίως από τον χώρο του τουρισμού, είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα capital controls.
Μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ το μήνα και να αποστέλλουν σε Τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ το μήνα.


http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου