Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Απαγόρευσαν οι τουρκικές αρχές τον εορτασμό στην Παναγία Σουμελά.

  • Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, καθώς οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια.
Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και...Τουρισμού είχε επιτρέψει το 2010, για πρώτη φορά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, να τελεστεί θεία λειτουργία στο εμβληματικό και ιστορικό μοναστήρι του Πόντου. Ωστόσο φέτος δεν έδωσε άδεια επικαλούμενο τις συνεχιζόμενες εργασίες στήριξης των υπερκείμενων βράχων του όρους Μελά.

Στην απάντησή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο το υπουργείο ενημέρωσε τον πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο πως οι εργασίες που είναι σε εξέλιξη από το Σεπτέμβριο του 2015 δεν προβλέπεται να περατωθούν πριν από τις 15 Αυγούστου και έτσι «ακυρώθηκε» η προγραμματισμένη τέλεση της λειτουργίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τουρκικές αρχές μετά το τέλος των εργασιών στήριξης των βράχων θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης της μονής, οι οποίες και «θα γίνει προσπάθεια» να περατωθούν μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Ιούνιο στη Παναγία Σουμελά του Βερμίου είχε εκφράσει την ελπίδα ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Οι ελπίδες όμως αυτές δεν επαληθεύτηκαν.

H ιστορική μονής της Παναγίας Σουμελά, η οποία είναι μουσείο, επαναλειτούργησε το 2010, έπειτα από 88 χρόνια, κατόπιν διεθνών πιέσεων και πρωτοβουλιών, προσελκύοντας χιλιάδες Ποντίους τον Δεκαπενταύγουστο και με την Τουρκία να προσδοκά την έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών.

Μέχρι και πέρυσι η άδεια των τουρκικών αρχών αφορούσε την τέλεση θείας λειτουργίας μόνο τον Δεκαπενταύγουστο και δεν είχε χρονικό περιορισμό. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν η απαγόρευση είναι επ' αόριστον, με ανοικτή ημερομηνία, ή περιορίζεται χρονικά για φέτος.

Εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού θεωρούν ότι η επίκληση προβλημάτων στατικότητας είναι προσχηματική. Εκφράζονται δε φόβοι ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί ποτέ ξανά η λειτουργία της Μονής μετά την επιχειρούμενη ισλαμοποίηση του τουρκικού κράτους από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά με την τουρκική απαγόρευση για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά, η Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ ανέφερε:

«Δυστυχώς, φέτος η Ορθοδοξία δεν θα εορτάσει τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, λόγω των εργασιών αναστήλωσης που πραγματοποιούν εκεί οι αρμόδιες τουρκικές αρχές.

» Λυπούμαστε πολύ για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων. Αναμένουμε από την τουρκική Κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να εορτάσουμε του χρόνου και πάλι στην Παναγία Σουμελά του Πόντου».

http://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου