Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Η Χαλκιδική πέρα από τις παραλίες: 10 εναλλακτικές εμπειρίες



Μπορεί η Χαλκιδική να είναι γεμάτη από πανέμορφες παραλίες ωστόσο το Lonely Planet, καλείς τους επισκέπτες της να μην κατευθυνθούν κατευθείαν στην ξαπλώστρα της παραλίας, καθώς πρόκειται για μια περιοχή που βρίθει από αμπελώνες, αρχαία ιστορία και έδαφος ιδανικό για καταδύσεις, καγιάκ και ποδηλασία
Συμφωνα με το Lonely Planet, σίγουρα θα ήταν λάθος να αποφύγεις εντελώς τις παραλίες, αφού σαν την Χαλκιδική δεν έχει, εδώ όμως μπορείς να βρεις 10 εναλλακτικές που θα σου δώσουν κάτι παραπάνω από τον ήλιο και τις αμμουδιές της.

1. Τολμήστε να κάνετε μαθήματα κατάδυσης
Γιατί να θαυμάζεις τη λαμπερή επιφάνεια όταν μπορείς να βουτήξεις στο βυθό της; Άρπαξε την ευκαιρία να παρατηρήσεις σκορπίνες, λαβράκια και βυθούς γεμάτους ανεμώνες.
2. Κάντε ποδηλασία σε πευκοδάση και δύσβατους λόφους
Στο δυτικότερο μέρος της Χαλκιδικής, στην Κασσάνδρα, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τρόποι να ιδρώσεις από το να κάνεις απλώς ηλιοθεραπεία. Οι ευκαιρίες για εκδρομές μέσα στα πευκοδάση της χερσονήσου είναι ατελείωτες. Η επονομαζόμενη και «καμπούρα της καμήλας» της Κασσάνδρας θα γυμνάσει για τα καλά τους μηρούς σας, αλλά η κούραση και τα φθαρμένα ελαστικά αξίζουν μόλις αντικρίσετε τον λαμπερό Θερμαϊκό κόλπο.
3. Εξερευνήστε ένα «ανοιχτό» σπήλαιο
Στη βιασύνη τους να φτάσουν στην ακτή, οι ταξιδιώτες συνηθίζουν να παραλείπουν το εσωτερικό της Χαλκιδικής, προκειμένου να φτάσουν στις τρεις ευλογημένες της χερσονήσους. Όμως αυτή η περιοχή, με δρόμους χαραγμένους στο βραχώδες υπόστρωμα και τα κυπαρισσένια δάση να ορθώνονται στους λόφους, είναι ιδανική για ταξίδι με αυτοκίνητο. Βουτήξτε (κυριολεκτικά) βαθιά σε αυτή την αρχαία περιοχή ανακαλύπτοντας το Σπήλαιο των Πετραλώνων
4. Χαλαρώστε τους μυς σας σε ιαματικά λουτρά
Τα κρυστάλλινα νερά που έχουν οι παραλίες της Κασσάνδρας είναι από μόνες τους «θεραπευτικές», αλλά στη νοτιοδυτική ακτή της υπάρχει μια υδάτινη εμπειρία με ακόμα μεγαλύτερα οφέλη. Μέσα στα ιαματικά λουτρά της Αγίας Παρασκευής θα βρείτε εντελώς πεντακάθαρα λουτρά με φυσικά θερμό νερό πηγής. Εκτός από τα δημόσια και τα ιδιωτικά λουτρά, υπάρχει σάουνα και χαμάμ που θα βοηθήσει στο να διώξετε την ένταση των μυών.
5. Δοκιμάστε τις ικανότητές σας στην επιβίωση στα νησάκια
Η ιστιοπλοΐα και οι εκδρομές για κάμπινγκ θα σας ταξιδέψουν στα μικρά νησάκια ανάμεσα στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία. Έχετε υπόψη πως κάτι τέτοιο δεν είναι είναι κρησφύγετο πολυτέλειας: περιλαμβάνει ικανότητες επιβίωσης, ψαροντούφεκο και τρομακτική ησυχία.
6. Καγιάκ στο ηλιοβασίλεμα
Αν είχατε ποτέ ονειρευτεί να κάνετε σαλπάρετε στο ηλιοβασίλεμα, μπορείτε να κάνετε κουπί προς τον χρυσό ορίζοντα σε μια εκδρομή με καγιάκ.
7. Φάτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά
Φάτε όπως οι ντόπιοι παραγγέλνοντας την ψαριά της ημέρας σε μία από τις πολλές υπέροχες ψαροταβέρνες της Χαλκιδικής. Κάποιες από αυτές βρίσκονται στη Σιθωνία.
8. Κατασκηνώστε στον προσωπικό σας κολπίσκο
Δε χρειάζεται να ζείτε όπως μια διασημότητα για να απολαύσετε μια ιδιωτική παραλία, ούτε να έχετε το αντίστοιχο μπάτζετ. Στα βόρεια της ακτής της Σιθωνίας, κατεβαίνοντας έναν απότομο χωματόδρομο, βρίσκεται το Πόρτο Ελαία, ένα μέρος για κατασκήνωση τόσο εντυπωσιακό, που ακόμα και όσοι δεν πολυ-αντέχουν τις σκηνές, θα θέλουν να μείνουν για αρκετό καιρό.
9. Περιπλανηθείτε στους αιώνες της μοναστικής ζωής
Αυτοκρατορίες έχουν φτάσει στην ακμή τους και την παρακμή τους, αλλά παρά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που έχουν συμβεί η πνευματικότητα στο όρος Άθως έχει συνεχίσει να υφίσταται απερίσπαστη για πάνω από χίλια χρόνια. Νότια της Ουρανούπολης στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής βρίσκεται η κοινότητα του Αγίου Όρους. Αν είστε άνδρας, αναζητείτε την πνευματικότητα και δε σας πτοούν τα λιτά καταλύματα και λίγη γραφειοκρατία, με λίγη προετοιμασία έχετε τη δυνατότητα να μυηθείτε στους καθημερινούς ρυθμούς της μοναστικής ζωής. Ευτυχώς για τις γυναίκες ταξιδιώτες (και τους άνδρες που δεν είναι πολύ της προσευχής), οι επισκέπτες που έχουν την περιέργεια να δουν τη χερσόνησο του Άθω, μπορούν να το κάνουν και να θαυμάσουν την εκπληκτική αρχιτεκτονική μέσα από τις κρουαζιέρες που περνούν από εκεί.
10. Κοιμηθείτε σε έναν από τους πολλούς αμπελώνες
Την ώρα που εξερευνάτε την ενδοχώρα της Χαλκιδικής -κάτι που πολλοί παραλείπουν να κάνουν- απολαύστε μια ήρεμη διαμονή σε έναν από τους οικογενειακούς ξενώνες της περιοχής. Το ήσυχο χωριό της Γερακινής βρίσκεται στο σημείο όπου το πράσινο της φύσης συναντά τη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου