Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Διπλή Παγκόσμια Ημέρα: Yπέρ της Φιλίας και κατά της Ανθρώπινης Εμπορίας

http://www.mothersblog.gr/media/k2/items/cache/d4809cbcbb27e41e42b0d327ece17058_L.jpg

Δύο πολυ σημαντικές έννοιες τιμώνται σήμερα, όπως κάθε 30η Ιουλίου. Η Φιλία, έννοια ιερή και αξία ανεκτίμητη, και ο αγώνας κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, της κατάφωρης δηλαδή παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που δυστυχώς έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη...



Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Η 30η Ιουλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (World Day Against Trafficking in Persons). Να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει την 18η Οκτωβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του trafficking (EU Anti-Trafficking Day). Η ανάγκη συντονισμένης δράσης τόσο από την πλευρά των Κυβερνήσεων όσο και από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών για την ουσιαστική αντιμετώπιση και εξάλειψη του φαινομένου είναι τεράστια.

Το trafficking χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη μορφή δουλείας και δεν γνωρίζει σύνορα.

Μορφές εκμετάλλευσης

1. Σεξουαλική εκμετάλλευση: Είναι η εμπορία και διακίνηση ανθρώπων με σκοπό τον εξαναγκασμό τους σε σεξουαλικές πράξεις με χρηματικό ή μη χρηματικό αντάλλαγμα.

2. Εργασιακή εκμετάλλευση: Είναι κάθε είδους εργασία ή υπηρεσία που αποσπάται μέσω εξαναγκασμού από οποιοδήποτε άτομο υπό συνθήκες βίας ή υπό την απειλή βίας (φυσικής ή ψυχικής).

*Το 56% των θυμάτων εξαναγκαστικής οικονομικής εκμετάλλευσης και το 98% των θυμάτων εξαναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος είναι γυναίκες και κορίτσια.

3. Εμπόριο Οργάνων: Είναι η καταναγκαστική απόσπαση τμημάτων οργάνων, ιστών ή κυττάρων από το σώμα ενός ζώντος ανθρώπου με σκοπό την εκμετάλλευση / εμπορία τους.

4. Εμπορία παιδιών: Είναι η καταναγκαστική εκμετάλλευση ανηλίκων – παιδιών με στόχο την εργασιακή ή/και σεξουαλική εκμετάλλευσή τους, καθώς επίσης και την καταναγκαστική απόσπαση οργάνων του σώματός τους για εμπορία και σε κάποιες περιπτώσεις την υποχρεωτική ένταξή τους σε ομάδες που συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις.

Η Ελλάδα αποτελεί χώρα προορισμού και διέλευσης των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων που εισέρχονται στην Ε.Ε. Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και 1.000 κορίτσια ηλικίας 13 – 15 ετών, είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα.

Συνήθεις πρακτικές των διακινητών – θυτών για να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα θύματά τους, με λιγότερες ίσως νομικές συνέπειες, είναι να τα αποδεσμεύουν αφήνοντάς τα να έχουν κάποιες ελευθερίες αλλά συνεχίζοντας να είναι αυτοί που απολαμβάνουν τον κόπο της «εργασίας» τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποια πρόσωπα που έχουν υπάρξει τα ίδια θύματα εμπορίας και παράνομης διακίνησης έχουν βρεθεί να παίζουν το ρόλο του ατόμου που βρίσκει νέα άτομα – θύματα στην προσπάθειά τους να εξαγοράσουν με αυτόν τον τρόπο τη δική τους ελευθερία.

Από την άλλη, σημερα γιορτάζεται και η Φιλία, και καλυτερα να τελειώσουμε με τα ευχάριστα..

Η Διεθνής Ημέρα Φιλίας (International Day of Friendship) καθιερώθηκε το 2011 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου.

Τα βασικό πιστεύω των εμπνευστών της Διεθνούς Ημέρας Φιλίας είναι ότι η φιλία μεταξύ των λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το γεγονός ότι οι φίλοι μπορούν να αποτελέσουν αντίδοτο στην μοναξιά αλλά και «φάρμακο» επιβεβαιώνεται από αρκετές έρευνες. Το 2008 ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ηarvard διαπίστωσαν ότι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις διασφαλίζουν την πνευματική υγεία των ανθρώπων όσο μεγαλώνουν. Αυστραλοί επιστήμονες σε μελέτη που διήρκεσε 10 χρόνια διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι με πολλούς φίλους είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Επίσης, έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε πάνω από 3.000 νοσοκόμες με καρκίνο του μαστού, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες δεν είχαν στενούς φίλους είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Δυο πράγματα να μην ξεχνάτε είναι τα εξής:

«Αληθινός φίλος είναι αυτός που παραβλέπει τις αποτυχίες σου και μπορεί να αντέξει τις επιτυχίες σου», είχε πει ο Doug Larson. Μην το ξεχνάτε ποτέ.

«Οι σιωπές κάνουν τις πραγματικές συζητήσεις μεταξύ φίλων. Αυτό που μετράει δεν είναι να μιλάς, αλλά να μη χρειάζεται να μιλήσεις», είχε πει η συγγραφέας Margaret Lee Runbeck.

Οπως και να χει, για τους φίλους σας, να είστε εκεί. Να τους προσέχετε και να τους ακούτε.Να είστε αυθεντικοί και να τους εμπιστεύεστε. Να μην περιμένετε αντάλλαγμα για κάτι που κάνατε, αλλά να πιστεύετε ότι και εκείνοι θα κάνουν το ίδιο για σας. Αν επαληθεύεστε η φιλία γίνεται ακόμη πιο δυνατή. Αν όχι, το ξεπερνάτε γρήγορα και πάτε παρακάτω. Η ζωή ειναι πολύ όμορφη και πολύ μικρή για να τη σπαταλάτε ανούσια.

http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου