Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO οι Φίλιπποι



Στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, εντάχθηκε ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων.
Την είδηση για την ένταξη των Φιλίππων στο κατάλογο της UNESCO, έκανε γνωστή μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα.

"Είμαι εξαιρετικά υπερήφανη διότι σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων εντάχθηκε στον κατάλογο με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που τυγχάνουν σπουδαίας αναγνώρισης και σεβασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Νιώθω ότι οι προσπάθειες και οι κόποι μας  ευοδώθηκαν . Η επίτευξη αυτή θα συμβάλει σημαντικά στην προβολή και στην ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του Δήμου μας", έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, η δήμαρχος Καβάλας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ελήφθη στη σημερινή σύνοδο της UNESCO στην Κωνσταντινούπολη.
Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου, αποτελούν τεκμήρια ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και είναι συνδεδεμένα με σημαντικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Από την Ελλάδα, μέχρι τώρα, στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν ενταχθεί συνολικά 17 χώροι και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι ο 18ος, με τελευταίο ενταγμένο μνημείο την παλιά πόλη της Κέρκυρας.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων
Η αρχαία πόλη των Φιλίππων πήρε το όνομά της το 356 π.Χ. από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β’.
Ο περίβολος των τειχών της πόλης ξεκινούσε από την κορυφή του λόφου και καθώς προχωρούσε στη νότια πλαγιά περιέκλειε στους πρόποδες του λόφου ένα τμήμα της πεδιάδας. Η αρχαιότερη φάση του περιβόλου ανάγεται στην εποχή του Φιλίππου Β΄ και η νεότερη στα χρόνια του Ιουστινιανού Α΄(527 – 565 μ.Χ.). Το συνολικό μήκος της περιμέτρου των τειχών έφτανε τα 3,5 χλμ. Το τείχος ενισχυόταν από ισχυρούς πύργους. Από πύργους πλαισιώνονταν επίσης και οι τρεις πύλες που εντοπίστηκαν στις ανασκαφές. Στους επισκέπτες είναι προσιτή μόνο η τελευταία η οποία ονομάζεται από τους ανασκαφείς πύλη της Νεάπολης, γιατί από αυτήν ξεκινούσε ο δρόμος για το λιμάνι της Νεάπολης (σημερινής Καβάλας).
Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη μια ανάμεικτη περιήγηση, αφού οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ερείπια από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Το οκτάγωνο, η ρωμαϊκή αγορά, οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές, τμήματα των τειχών της πόλης, είναι τα πιο γνωστά από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου