Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Θεσσαλονίκη: Άριστα βάζουν στην πόλη οι τουρίστες


Θεσσαλονίκη: Άριστα βάζουν στην πόλη οι τουρίστες

Την επιλέγουν γιατί έχει προσωπικότητα. Η κουζίνα της ξεχωρίζει και δεν σε κάνει ποτέ να πλήττεις. Μια πόλη με φιλόξενους κατοίκους και σπουδαίο πολιτισμό.
 
Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη για τους περισσότερους τουρίστες που την επιλέγουν ως προορισμό, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης πελατών και απόδοσης ξενοδοχείων για το έτος 2015, που διενήργησε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρεία “GBR Consulting”.
 
Όσοι την έχουν επισκεφθεί δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους. Μάλιστα, οι ταξιδιώτες αναψυχής την βαθμολογούν με 8,2 ενώ οι ταξιδιώτες για δουλειά με 8,1.
 
Περίπου ένας στους δύο τουρίστες, είναι άνθρωποι που έχουν επισκεφτεί την πόλη στο παρελθόν και θέλησαν να το επαναλάβουν.
 
Η συντριπτική πλειοψηφία όσων επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη είτε για αναψυχή (σε ποσοστό 95%) είτε για επαγγελματικούς σκοπούς και συνέδρια (σε ποσοστό 94%) θα πρότεινε ανεπιφύλακτα τον προορισμό σε φίλους και συγγενείς.
 
Σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία ανά εθνικότητα, “τα σκήπτρα” για το 2015 κρατούν οι Κύπριοι (οι οποίοι παρουσίασαν αύξηση 12% σε σχέση με το 2014), ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα έρχονται οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί. Ακολουθούν οι τουρίστες από τις χώρες: Γερμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ρωσία. Ωστόσο, οι Ρώσοι μειώθηκαν σε ποσοστό 29% σε σχέση με το 2014.
 
Η ποσοστιαία αναλογία Ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών που διανυκτέρευσαν το 2015 σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι, σύμφωνα με την έρευνα 52% και 48% αντίστοιχα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον, σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις των Ελλήνων. “Εύχομαι να διαψευστώ αλλά έρχονται χειρότερες μέρες”, είπε, αναφέροντας ότι “στο παρελθόν, το ποσοστό των Ελλήνων τουριστών βρίσκονταν στο 75% ενώ σήμερα έχει πέσει στο 52%. Εκτιμώ δε ότι θα πέσει κι άλλο”, σημείωσε.
 
Τι επιλέγουν να δουν οι τουρίστες που ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη; Πρώτη σε προτίμηση φαίνεται πως έρχεται η παραλία της, με το Λευκό Πύργο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Τουλάχιστον οι μισοί δηλώνουν ότι θα ανηφορίσουν οπωσδήποτε να κάνουν μια βόλτα στην Άνω πόλη και τα κάστρα.
 
Πάντως το 58% των ταξιδιωτών για αναψυχή και το 46% των ταξιδιωτών για δουλειά θεωρεί ότι τα αξιοθέατα θα έπρεπε να λειτουργούν καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και να είναι ανοιχτά και το Σαββατοκύριακο.
 
Σχετικά με τα σχέδια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση του Τουρισμού ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι θα συμβάλει ακόμη περισσότερο σε αυτό η ανεξάρτητη διεύθυνση Τουρισμού που δημιουργήθηκε ενώ τόνισε ότι έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη διευθυντή στον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής που πρέπει να ενεργοποιηθεί σύντομα.
 
Τόνισε επίσης ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα της Βόρειας Ελλάδας και με την ευκαιρία ανέφερε πως έχει την δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, πως θα γίνει αναλογικός καταμερισμός.
 
Η παρουσίαση της έρευνας πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλη Θωμόπουλο και τον Managing Consultant της GBR, Stefan Merkenhof. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημαντικότητα της συνεργασίας όλων των φορέων της πόλης για την ανάπτυξη του Τουρισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου