Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΘΕΣ επί-κέντρω: Μία ομάδα κατοίκων δημοσιοποιεί τα "κακώς κείμενα" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης



Να δημιουργήσουν, την ΘΕΣ επί-κέντρω, μία ομάδα η οποία θα ασχολείται με θέματα που αφορούν στο δημόσιο χώρο του κέντρου της Θεσσαλονίκης και θα  προσπαθεί να τα προβάλλει ζητώντας την επίλυσή τους από τις καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, αποφάσισαν πολίτες που ζουν στο κέντρο της πόλης.

"Είναι μία μεγάλη προσπάθεια για μία μικρή βελτίωση του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Εμείς που μένουμε στο κέντρο είμαστε απολύτως απελπισμένοι και αγανακτισμένοι γιατί εκτός από παραβατικότητα δεν συμβαίνει κάτι άλλο. Ξεκινήσαμε να οργανωθούμε για "βοηθήσουμε" τον δήμο, την Τροχαία, την Δημοτική Αστυνομία γιατί έχουν λιγοστέψει τα άτομα που επιβλέπουν την παραβατικότητα", δηλώνει η πρόεδρος του ΔΣ της ομάδας ΘΕΣ επί-κέντρω, Μυρτώ Γουμουρτατζή.
Η αρχή
Όλα ξεκίνησαν όταν άνθρωποι που διαμένουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας να περιορίσουν την παραβατικότητα, ήρθαν σε σύγκρουση με κάποιους από τους παρανομούντες.
"Δύο τρεις φίλοι επισήμαναν συνεχώς τις παρανομίες, τις παρατυπίες και ό, τι γίνεται στο κέντρο της πόλης. Κάποια στιγμή στην προσπάθεια να περιορίσουν αυτά που συνέβαιναν ήρθαν σε σύγκρουση με κάποιους παρανομούντες. Σκέφτηκαν λοιπόν ότι αυτό δεν είναι δυνατό να υπηρετηθεί μέσα από μία ατομική πρωτοβουλία, ότι χρειάζεται μία συλλογικότητα, η οποία θα τους δώσει μεγαλύτερη δύναμη και κυρίως δυνατότερη φωνή.
Έτσι, μαζευτήκαμε 7-8 άτομα και αποφασίσαμε ότι η μορφή του σωματείου εξυπηρετεί και την δυνατότητα να έχουμε νομική προσωπικότητα και την δυνατότητα να κινητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο γράφοντας μέλη και να προχωρήσουμε σε μία πιο συντεταγμένη και μεθοδική προσπάθεια αποκατάστασης ορισμένων πραγμάτων στο κέντρο", τονίζει στο thestival.gr, η Μαρία Τσιουτάνη, μέλος του ΔΣ ΘΕΣ Επί κέντρω.
Ο στόχος του ΘΕΣ επί-κέντρω
Στόχος της ομάδας είναι να παρατηρεί, να φωτογραφίζει  και να καταγγέλλει.
Οι αναφορές έχουν να κάνουν με ότι παραβατικό και παράνομο βλέπουν τα μέλη της ομάδας και όχι μόνο. Από αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα σε πεζοδρόμους, μαγαζιά στα οποία τα τραπεζοκαθίσματά τους είναι πενταπλάσια από αυτά που επιτρέπεται, μέχρι παρκαρίσματα μπροστά στις ράμπες για ΑΜΕΑ.
"Οι αναφορές γίνονται στον δήμο και στην Τροχαία. Μέσα σε δύο μήνες έχουμε κάνει γύρω στις 400 αναφορές. Ξεκινήσαμε πριν δύο μήνες, πριν γίνουμε σωματείο και όσο "έτρεχαν" οι διαδικασίες. Οι άνθρωποι της ομάδας στο facebook, ότι συναντούν στο διάβα τους, που κρίνουν ως παράνομο ανεβάζουν φωτογραφία και στοιχεία στη σελίδα του facebook, Παίρνουμε εμείς τα στοιχεία και κάνουμε την αναφορά στον δήμο ή στην Τροχαία", τονίζει η κ Γουμουρτατζή.
Η ομάδα δραστηριοποιείται στη περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Ίωνος Δραγούμη, Λεωφόρος Νίκης, Βασιλέως Γεωργίου Α, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Αγίου Δημητρίου.
"Ο στόχος της ΘΕΣ επί-κέντρω δεν είναι μόνο οι αναφορές, ξεκινάμε με αυτά για να δείξουμε ότι κάποιοι πολίτες έχουμε σηκωθεί και πολεμάμε την παραβατικότητα. Οι στόχοι μας είναι και εκδηλώσεις σε γειτονιές και μάζεμα κατοίκων και κυρίως να περάσουμε ένα μήνυμα ότι όταν βλέπουμε κάτι μπορούμε να πάρουμε το 100, μπορούμε να πάρουμε την δημοτική Αστυνομία", επισημαίνει η πρόεδρος του ΔΣ της ομάδας ΘΕΣ επί-κέντρω .
"Πρώτιστο είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους φίλους του ιστορικού κέντρου, με την έννοια όχι ότι το αγαπούν αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί Θεσσαλονικείς, που είναι σχεδόν καθημερινά στο κέντρο. Να τους ευαισθητοποιήσουμε να μην ανέχονται την παραβίαση του δημόσιου χώρου. Οι καταγγελίες, οι αναφορές που κάνουμε στον δήμο θέλουν να δώσουν ακριβώς αυτή την αίσθηση στον κόσμο, ότι δηλαδή και εσύ μπορείς να το κάνεις και μην το ανέχεσαι. Τον παρκαρισμένο στον πεζόδρομο , τα σκουπίδια που αφήνουμε εμείς χωρίς να τα προσέχουμε, ο δήμος που δεν φροντίζει ορισμένα πράγματα τελικά μας βλάπτει όλους", τονίζει από την πλευρά της η κ. Τσιουτάνη.
Η ομάδα ΘΕΣ επί-κέντρω ξεκίνησε με περίπου 150 μέλη, ωστόσο όπως φαίνεται υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς στο facebook  έχουν γραφτεί ήδη 1.500 άτομα.
Μπορείτε να κάνετε like στην σελίδα πατώντας (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου