Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΝΑΤΟ σε Σκόπια: Επίλυση της ονομασίας με Ελλάδα και μετά ένταξη


ΝΑΤΟ σε Σκόπια: Επίλυση της ονομασίας με Ελλάδα και μετά ένταξη

Το ΝΑΤΟ για την κοινωνική ειρήνη και τη σταθερότητα στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων (FYROM) ζητά την εφαρμογή της συμφωνίας των πολιτικών κομμάτων του Ιουλίου του 2015, που αναφέρεται σε εκδημοκρατισμό της χώρας και τη διεξαγωγή έγκυρων γενικών εκλογών.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τα Σκόπια εκπροσωπήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ποπόσκι, όπου στο πρόσωπό του επιβεβαιώθηκε η πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ένταξη του νοτιο σλαβικού κράτους υπό την προϋπόθεση της διευθέτησης την ονομασίας της χώρας με την Ελλάδα.

Αυτό έγινε σαφές από το τελικό έγγραφο που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της συμμαχίας στην πολωνική πρωτεύουσα, Βαρσοβία.
«Επαναλαμβάνουμε στη Σύνοδο Κορυφής, την απόφαση μας στο Βουκουρέστι το 2008, η οποία επαναλήφθηκε και στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και καλούμε την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στη διαφορά του ονόματος και προτρέπουμε να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση  της λύσης στη διαφορά» σημειώνει το υπ’ αριθμόν 114 του συνόλου των 139 σημείων του εγγράφου.
Το ΝΑΤΟ διατύπωσε επίσης τις ανησυχίες του για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, μία χώρα στην οποία αποκλίνουν οι αρχές του ΝΑΤΟ. Οι πολιτικοί αυτού του κρατιδίου καλούνται να καλύψουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία του Πάρζινο, του περσινού καλοκαιριού για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου