Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Διαχείριση του Στρες και Υγεία


Διαχείριση του Στρες και Υγεία

Διαχείριση του Στρες και Υγεία
4μηνο e-learning Πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η λέξη στρες, είναι μία εκ των πλέον διαδεδομένων, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι την χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την ένταση, την εξάντληση και την πίεση που νιώθουν στην καθημερινότητα τους. Ταυτόχρονα, όπως μαρτυρά η πλούσια επιστημονική έρευνα και βιβλιογραφία, το επιβλαβές μακροχρόνιο στρες, έχει λάβει “επιδημικού” χαρακτήρα διαστάσεις, συνδεόμενο με όλο το σύγχρονο φάσμα νοσολογίας και παθολογίας, το οποίο στις δυτικές κοινωνίες κύρια διακρίνεται από την επικράτηση των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η υπέρταση η τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, ο καρκίνος κα.
Είναι σημαντικό, ότι όλα τα προαναφερθέντα νοσήματα ενισχύονται από την υιοθέτηση ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής, με κακή διατροφή, καθιστική ζωή, κατάχρηση αλκοόλ, καπνού κτλ, συμπεριφορές που η βιβλιογραφία δείχνει ότι επίσης συνδέονται με την αναποτελεσματική διαχείριση του στρες.

Ταυτόχρονα, έχει καταδειχθεί ότι κάθε προσπάθεια τροποποίησης της συμπεριφοράς για την πρόληψη των ανθυγιεινών συμπεριφορών, εμποδίζεται όταν το στρες δεν ελέγχεται, κάνοντας επιτακτική την αποτελεσματική διαχείριση όταν επιδιώκεται η πρόληψη της ασθένειας ή βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής.

Συνολικά, το πρόγραμμα προσφέρει υψηλή εξειδίκευση στο επιστημονικό πεδίο του στρες και της διαχείρισης του, απευθυνόμενο σε ιατρούς και επαγγελματίες υγείας όλων των ειδικοτήτων, ψυχολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Ταυτόχρονα, επιτρέπει την παρακολούθηση σε απόφοιτους σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και κάθε άλλο επαγγελματία και άτομο, που επιθυμεί να εκπαιδευτεί αποτελεσματικά σε μία από τις πλέον σημαντικές προκλήσεις στον χώρο της υγείας, αποκτώντας νέα θεωρητικά και πρακτικά εφόδια στην αποτελεσματική εφαρμογή μεθόδων διαχείρισης του στρες.
Κατά τη διάρκεια του 4μηνου Προγράμματος παρέχεται συνεχής εκπαιδευτική υποστήριξη, βασιζόμενη στις Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας. Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι του Προγράμματος, οι οποίοι έχουν την ευθύνη για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι οι:
Γεώργιος Π. Χρούσος
Καθηγητής και Διευθυντής Α' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Επιστημονικά Υπεύθυνος/Διευθυντής του ΠΜΣ “Η Επιστήμη του Στρες και η Προαγωγή της Υγείας”, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Έδρα UNESCO Εφηβικής Ιατρικής, Διευθυντής Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Μέλος, US National Academy of Medicine
Χριστίνα Δαρβίρη
Καθηγήτρια Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας
Επιστημονικά Υπεύθυνη Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Η Επιστήμη του Στρες και η Προαγωγή της Υγείας” της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου